Paskelbtas Sveikata

SKAITYTOJAS KLAUSIA. Kokios garantijos?

Ketvirtadienis, 01 February 2024 11:25 Parašė 

„Alio Jonavos“ redakcijai paskambino Arūnas T., prašydamas paaiškinti paciento teises. Jis sakė, kad odontologas rekomendavo dantų implantus ir perspėjo, jog viskas kainuos tikrai nepigiai, reikės kreiptis į privačias odontologijos įstaigas.

Skaitytojas (užsiima individualia veikla) norėtų sužinoti, kokios yra garantijos dėl suteikiamų brangių paslaugų kokybės, kokius įsipareigojimus pacientui turi pati paslaugas teikianti gydymo įstaiga? 

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Vita Lyskoitienė: „Jei pacientui dantų protezavimo paslaugos negali būti kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), t. y. jis nepatenka į pacientų kategoriją, kuriai kompensuojamas dantų protezavimas, dantų protezavimo išlaidas apmoka pats pacientas.

Iš įvairių dantų atkūrimo metodikų kiekvienam pacientui profesionaliose klinikose parenkami individualūs sprendimai pagal prarastų dantų kiekį, jų vietą žandikaulyje bei žandikaulio būklę. Apie įsipareigojimus ir garantijas dėl kokybės pirmiausiai pacientas turi teirautis paslaugas jam teikiančioje gydymo įstaigoje.

Atkreipiame dėmesį į tai, kurių kategorijų apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu turi teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš PSDF. Tai: asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius; vaikai iki 18 metų; asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais; asmenys, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos.

Šiuo metu pensininkams, neįgaliesiems ir asmenims, kuriems taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, iš PSDF kompensuojama iki 670,39 euro, vaikams – iki 342,13 euro. Jei reikalingas sudėtingesnis protezavimas, kompensuojamoji suma gali siekti iki 2 062,70 euro (nustato gydytojų konsiliumas). Jei faktinės dantų protezavimo išlaidos didesnės, nei nustatyta kompensuojamoji suma, likusią dalį asmuo turi sumokėti pats.

Pacientai, turintys teisę gauti kompensuojamąsias dantų protezavimo paslaugas, turi kreiptis į gydymo įstaigos, prie kurios yra prisirašę, gydytoją odontologą. Arba į kitą gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl odontologinės priežiūros paslaugų teikimo.

Gydytojas odontologas nustatys, ar žmogui gali būti teikiamos kompensuojamosios dantų protezavimo paslaugos. Taip pat gydytojas įvertins dantų būklę, protezuojamus dantis ir tai, ar burnos būklė yra tinkama dantims protezuoti, t. y. atliktos gydomosios ir profilaktinės procedūros, sanuota burnos ertmė, užplombuoti karioziniai dantys.

Retesniais ir sudėtingesniais atvejais gali būti išduodamas siuntimas, su kuriuo pacientas turi kreiptis į antrinio ar tretinio lygio odontologinės priežiūros paslaugas teikiančią sveikatos priežiūros įstaigą, sudariusią sutartį su TLK, dėl gydytojų konsiliumo išvados.

Kompensuojamąsias dantų protezavimo paslaugas galima gauti tik tose gydymo įstaigose, kurios yra sudariusios sutartį su TLK dėl šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo. Šias paslaugas teikiančių gydymo įstaigų sąrašą galima rasti ligonių kasų interneto svetainėje.

Dėl protezavimo reikia atvykti į vieną iš gydymo įstaigų, sudariusių sutartį su TLK dėl dantų protezavimo paslaugų, ir su gydytoju odontologu pasirašytinai suderinti dantų protezavimo paslaugų teikimo laiką, mastą, planą ir kitas šių paslaugų teikimo sąlygas“.  

„Alio Jonavos“ inf.