Paskelbtas Miesto naujienos

Bandomąjį momentinį atliekų svėrimą pirmasis išbando mūsų miestas

Ketvirtadienis, 14 February 2019 09:26 Parašė 

Pirmadienį Aplinkos ministerijoje aptarta vasario pradžioje Jonavos rajono savivaldybėje pradėto vykdyti bandomojo projekto įvadinė ataskaita. Vienoje iš daugiabučių namų bendrijų, sodų bendrijų ir kaimo bendruomenėje šiuo metu, taikant rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą taisykles, atliekami momentiniai komunalinių atliekų svėrimai. Šiuo Aplinkos ministerijos iniciatyva vykdomu bandomuoju projektu siekiama atlikti rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą taisyklių taikymo praktikos analizę ir parengti pasiūlymus dėl komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo kainodaros tobulinimo.

Artimiausius metus numatoma atlikti surenkamų komunalinių atliekų kiekių Jonavos rajono savivaldybės teritorijoje parinktoje daugiabučių namų bendrijų, sodų bendrijų ir kaimo bendruomenėje analizę, įtraukiant momentinį atliekų svėrimą vietoje ir konteinerių užpildymo tūrio matavimus. Atliekant analizę bus vertinamas surenkamų atliekų (mišrių komunalinių atliekų, antrinių žaliavų ir pakuočių) kiekių pokytis skirtingais metų laikais. Remiantis rezultatais bus parengti siūlymai dėl komunalinių atliekų surinkimo sistemos tobulinimo Jonavos rajono savivaldybėje ir pasiūlymų dėl rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą taisyklių tobulinimo.

Projektą įgyvendina viešųjų pirkimų būdu atrinkta UAB „Ekokonsultacijos“, jis finansuojamas Atliekų tvarkymo programos lėšomis. Jonavos rajono savivaldybę pasiūlė Lietuvos savivaldybių asociacija. Projekto įgyvendinimo priežiūrai atlikti iš Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Jonavos rajono savivaldybės administracijos, VšĮ „Kauno regiono atliekų tvarkymo centras“ atstovų sudarytas priežiūros komitetas.

Pirmoji rezultatų apžvalga – įvadinė ataskaita – pristatyta vasario 11 d., tarpinę ataskaitą, pateikiant tarpinius bandomojo projekto rezultatus planuojama pateikti šių metų rugpjūčio mėn. Galutinė ataskaita su bandomojo metu atliktų svėrimų rezultatais ir pasiūlymais komunalinių atliekų apmokestinimo sistemai turėtų būti pateikta 2020 m. balandžio mėn.

Aplinkos ministerijos inf.