Paskelbtas Renginiai

Festivalis „DEK“ lepino profesionaliu menu ir naujomis patirtimis

Antradienis, 21 November 2023 11:29 Parašė 

Per keturias dienas – nuo šiuolaikinės operos iki jonavietiško repo – tokios metamorfozės vyko mažojo teatro festivalio ,,DEK“ metu lapkričio 15–18 dienomis Jonavos kultūros centre.

Kasdien į netradicines erdves kvietė tikrai ,,degantys“ pasiūlymai – pamatyti, išgirsti ir pajusti tokį teatrą, kurio mūsų mieste įprastai nepamatysi. Todėl nuo pat savaitės pradžios šalia pastato budėjo į turėklus atsirėmęs išskirtiniu kostiumu apsivilkęs gaisrininkas, nežinodamas ko laukti iš profesionalaus meno ir patirčių prisotintų žiūrovų.

Festivalį pradėjo Kauno miesto kamerinio teatro ir ,,Kosmos Theatre“ kosmologinė opera ,,S‘ANATOMIA“ (komp. Mantvydas Pranulis), kurios aktoriai Povilas Jatkevičius, Paulina Simutytė ir Dominykas Snarskis palapinėje patogiai susodintus klausytojus gongų, perkusijos ir atlikėjų balsais kuriama muzika gramzdino į meditatyvinę patirtį. Užmerkę akis arba žvelgdami į sakraliai švarią spektaklio aplinką žiūrovai keliavo apčiuopdami M.K. Čiurlionio kūrybos skaidrumą ir daugialypį simbolizmą, persmelkusį kompozitoriaus mintis ir suklostytą į berėmį šiuolaikinės operos žanrą.

Penktadienį festivalio lankytojus kultūros centro fojė pasitiko kamuoliu bežaidžiantis aktorius Raimondas Klezys, kurio vaikystė prabėgo Jonavos rajone. Gaudyti kamuolį, kuo greičiau atsakyti, mesti atgal, pagauti, vėl atgal – viso spektaklio metu aktorius įtraukdamas žiūrovus kūrė aliuzijas į mūsų kasdienybės košmarus: nuolatinį bėgimą, gyvenimo tempą, įtampą ir stresą, užgožiančius gyvenimo prasmę, džiaugsmą ir vertybes. Monospektaklis ,,Avinai“ (rež. Justas Tertelis) – biografinis, todėl nepaprastai jautrus ir skausmingas, o kartais juokingas ir komiškas. Nuo pirmųjų vaikystės potyrių iki jau tėvu tapusio žmogaus baimių – žiūrovai priėmė visas aktoriaus siunčiamas emocijas, patys niro į prisiminimus, braukė ašaras ir iš širdies kvatojo, o galiausiai plojo atsistoję spektaklį užbaigusiam Raimondui.

Paskutinė festivalio diena buvo skirta pažinčiai su šokio teatru Didžiojoje salėje. Šokio trupė ,,Nuepiko“ atvyko su spektakliu ,,Pakankamas atstumas“ (chor. Arūnas Mozūraitis ir Adrian Carlo Bibiano). Spektaklio metu paprasta virvė dviejų šokėjų – Mariaus Pinigio ir Adrian Carlo Bibiano – rankose keitė pavidalus, artėjo ir tolo, paklūsdama jų kūno kalbai ir skambančiai muzikai. Šokio kalba pasakojamos istorijos atpažįstamais konceptais beldėsi į žiūrovų kūnus ir protus. Įsileisti, suartėti, atstumti, pabėgti ir vėl iš naujo ieškoti ryšio – tai kasdieniai tarpusavio santykių naratyvai, kurie vienas po kito skleidėsi įtraukiame ir paveikiame spektaklyje.

Iš šokio spektaklio išeinančius žiūrovus pasitiko gitaros garsai – kultūros centro fojė akustinę muziką ir ramias dainas dovanojo atlikėja KLASTA, o iškart po to auditoriją budinti ėmėsi DJ Zematty, parengęs muzikinį apšilimą prieš vakaro koncertą. Į jaunimą orientuotą keturių dienų išskirtinio teatro kelionę baigėme su nestandartine muzika – charakteringa kultūros centro fojė tapo tikro repo vakarėlio vieta. O scenoje karaliavo ne kas kitas, bet pats pačiausias jonavietis, su kurio muzika užaugo jau ne viena karta – tai ADE (kaip pats atlikėjas sako, ,,Aukštųjų Debesų Erelis arba tiesiog Edgaras iš Kosmonautų gatvės“). Toje pačioje scenoje grojo ir vienas geriausių Lietuvos didžėjų – DJ Mamania. Į viršų pakeltos rankos ir visų sutartinai beriami eiliuoti tekstai nepaliko abejingų – koncertą baigęs duetas dar ilgai dalijo autografus, fotografavosi, bendravo su jaunimu, neslepiančiu susižavėjimo Lietuvos hip-hop‘o mohikanais.

Mažasis teatro festivalis ,,DEK“ kvietė ir kvies jaunimą bei suaugusius prisiliesti prie netradicinių teatro formų, pajusti ir patirti skirtingus žanrus, kurie karaliauja Lietuvos didmiesčių teatrų scenose.

Už galimybę palankiomis sąlygomis žiūrovams siūlyti išskirtines patirtis Jonavos kultūros centras dėkoja projektui finansavimą suteikusiai Lietuvos kultūros tarybai ir Jonavos rajono savivaldybei. 

Režisierė Ieva Kuodytė-Saudargienė