Paskelbtas Sportas

„Aušrinė“ sezoną pradėjo pergale ir pralaimėjimu Latvijoje

Antradienis, 10 October 2023 11:26 Parašė 

Dar rugsėjo pabaigoje prasidėjo 2023-2024 metų Baltijos moterų tinklinio lygos sezonas, o šį savaitgalį į kovas jau stojo ir abi Lietuvos komandos. Šiame sezone vėl varžysis 10 komandų: po keturias iš Latvijos (Rygos tinklinio  mokykla/LU, Rygos RSU/MSG, VK „Jelgava“, Daugpilio SuFA klubs/DU) ir Estijos (Talino „TalTech“, Tartu „TU/Bigbank“,  Rae Spordikool/VIASTON, Talino „Audentes SG/NK“ bei dvi – iš Lietuvos (Jonavos „Aušrinė“, „Kaunas-VDU“).

Labai nemažų pasikeitimų, lyginant su praėjusiu sezonu, įvyko Jonavos „Aušrinė“ (trenerė Raimonda Strelkauskaitė) klube. Pasikeitė ne tik klubo prezidentas, bet ir pačioje komandos sudėtyje įvyko nemažai permainų. Komanda stipriai atjaunėjo ir savo sudėtyje turi nemažai jaunų perspektyvių tinklininkių. Aišku, komandos kai kurios lyderės liko. Rungtyniauja ir Danielė Kvedaraitė, ir Jekaterina Kovalskaja... Nuo praėjusio sezono liko ukrainietės Marina Shramko ir jau ne vienerius metus Lietuvoje gyvenanti Iryna Jakutavičienė.

„Aušrinės“ komandą papildė legionierė iš JAV Jessica Angounou, kuri išreiškė norą atstovauti Jonavos komandai.

Praėjusį savaitgalį Jonavos komanda viešėjo Latvijoje. Šeštadienį Rygoje jonavietės susitiko su RSUMSG klubu. Kaip parodė šios rungtynės, sezono pradžia Jonavos klubui nebuvo toks lengvas ir jau pirmajame susitikime nugalėtojui išaiškinti prireikė visų penkių setų.

Jau pačioje rungtynių pradžioje jonavietės „šovė“ į priekį 3:0, tačiau ilgą laiką vyko labai lygus žaidimas. Setui besibaigiant rezultatas dar buvo lygus 21:21. Kelios klaidos ir varžovių lyderės lemiamas taškas laido į priekį išsiveržti šeimininkėms 23:25.

Antrasis prasidėjo labai panašiai, bet greitai „Aušrinės“ komandos lyderės Jekaterina Kovalskaja ir Danielė Kvedaraitė ėmė rinkti taškus ir varžovės vienu  metu nuleido ranka, kai Jonavos tinklininkės pirmavo 17:9. Nors varžovės ėmė šiek tiek mažinti atsilikimą, bet pergalingo seto jonavietės iš rankų nebepaleido (25:17).

Trečiajame sete galėjo įvykti lūžis. Jame vyko lygus žaidimas, nors nežymią persvarą turėjo viešnios. Jau pačioje seto pabaigoje aikštelės šeimininkės išlygino rezultatą (23:23) ir „Aušrinė“ ekipos trenerė Raimonda Strelkauskaitė paprašė pertraukėlės. Po jos rezultatas kurį laiką dar buvo lygus, bet latvės padarė klaidą, o J. Kovalskają pergalingais taškais pabaigė setą (26:24).

Atrodė, kad jonavietės žaidimą perima į savo rankas, bet Rygos tinklininkės ketvirtajame sete pamėgino grįšti į rungtynes ir kaip pasirodo, labai sėkmingai. Suvaldžiusios situaciją aikštelėje, jos sugrąžino intrigą šiame  mače. Laimėjusios setą 17:25, latvės nusiteikė pergalei ir lemiamoje mačo dalyje.

Penktajame sete jonavietės pamėgino nutolti (11:6), bet Rygos komandos žaidėjo ginklų nesudėjo ir labai greitai sumažino atsilikimą iki minimumo (12:11), o setui besibaigiant rezultatas jau buvo lygus (13:13). Visgi, sėkmė buvo Jonavos komandos pusėje. Danielė Kvedaraitė pelnė du pergalingus taškus (15:13), nulėmusi „Aušrinės“ klubo pergalę pirmosios sezono rungtynėse rezultatu 3:2. Jonavos ekipa į turnyrinę lentelę įsirašė pirmuosius du taškus.

„Aušrinė“ komandai taškus pelnė: Danielė Kvedaraitė – 26, Jekaterina Kovalskaja – 16, Iryna Jakutavičienė – 16, Augustė Danilovaitė – 5, Emilija Mukaitė – 4, Emilija Barkauskaitė -1.

Po rungtynių savo mintimis pasidalino J. Kovalskaja: „Rungtynių pabaigoje pergalę lėmė daugiau komandiškumas. Jaunos žaidėjos „dega“ noru siekti pergalių ir taip jos parodo aikštelėje. Sezono pradžia sunki, turėjom šiandien tik vieną „centrą“, turėjome daug problemų su užtvara, bet išsikapstėme. Čempionato eigoje pamatysime ar komanda sustiprėjo šiemet, ar atvirkščiai. O tikslų kitų ir negali būti – siekti tik pergalių ir pirmosios vietos sezono pabaigoje“.

Sezono pirmosiose rungtynėse sunkią pergalę iškovojo ir kita Lietuvos komanda. „Kaunas-VDU“ taip pat Rygoje 3:2 įveikė Rygos tinklinio mokykla/LU klubą.

Sekmadienį buvo žaidžiami antrojo turo susitikimai, nors dar ne visos komandos pradėjo naująjį sezoną. Po permainingos šeštadieninės pergalės, Jonavos „Aušrinė“ antrąsias rungtynes vėl žaidė Rygoje. Šįkart jonavietės susitiko su kur kas pajėgesne ekipa. Varžytasi su Rygos tinklinio mokykla/LU.

Pati susitikimo pradžia lyg nieko blogo nežadėjo. Jonavos tinklininkės atsiliko tik 2:3, bet vėliau pateko į tokią duobę, kad rezultatas sparčiai išaugo iki 2:10. Vėliau situacija tik prastėjo, o tuo pasinaudojusios varžovės įgijo rekordinę persvarą – 3:15. Jonavietės šiame pirmajame sete sugebėjo tik šiek tiek sumažinti taškų deficitą (11:25).

Šiame susitikime sunkiai sekėsi rungtyniauti ir „Aušrinė“ komandos lyderėms. Antrasis setas pradėtas daug žadančiai 4:2, tačiau šeimininkės  po kurio  laiko vėl persvėrė rezultatą. Visgi, jonavietės rankų nenuleido ir su varžovėmis grumėsi taškas į tašką. Jonavietėms pavyko atstatyti pusiausvyrą (17:17), bet latvės pasinaudojo kėliomis Jonavos žaidėjų klaidomis ir laimėjo antrąjį setą 22:25.

Trečiasis setas mače buvo paskutinis. Šeimininkės vėl susikrovė nedidelę persvarą, o vėliau jau pirmavo daugiau nei užtikrintai 12:24. Latvėms buvo likę pelnyti vienintelį tašką, bet tuomet jos patikėjo lengvu tašku, o Jonavos tinklininkės vieną po kito savo atakas vertė taškais. Atkarpą laimėjo net 8:0, bet to neužteko. Rygos komanda pelnė taip joms reikiamą tašką, kuris pabaigė setą (20:25).

Rungtynes Jonavos komanda pralaimėjo rezultatu 0:3.

„Aušrinei“ taškus pelnė: Jekaterina Kovalskaja – 15, Iryna  Jakutavičienė – 9, Emilija Barkauskaitė ir Danielė Kvedaraitė – po 5, Augustė Danilovaitė, Emilija Mukaitė ir Jessica Angounou – po 2.

Po pralaimėto susitikimo kažką pasakyti sunku ir trenerei. Tuo tarpu komandos kapitonė Jekaterina Kovalskaja pripažino, jog rungtynėse trūko susikaupimo, susižaidimo, priėmimo ir centro, nes žaista tik su vienu centru. O apskritai, kapitonė nusiteikusi optimistiškai ir tiki, kad dar tik sezono pradžia ir pergalingas bei užtikrintas žaidimas dar ateis ateity.

Kitose dienos rungtynėse antrąją pergalę įsirašė „Kaunas-VDU“, kai 3:0 įveikė Rygos RSU/MSG ekipą.

Kiti jau sužaistų rungtynių rezultatai: „Audentes SG/NK“ – „TU/Bigbank“ 0:3, „TalTech“ – „Audentes SG/NK“ 3:0, „TU/Bigbank“ - Rae Spordikool/VIASTON 3:2, „TU/Bigbank“ – „TalTech“ 1:3.

Po savaitgalio susitikimų, čempionate su 6 taškais pirmauja Talino „TalTech“, po 5 taškus savo sąskaitoje turi „Kaunas-VDU“ ir Tartu „TU/Bigbank“.

Kitas rungtynes „Aušrinė“ jau žais namuose. Spalio 21-22 dienomis Jonavos sporto centro salėje (Vasario 16-osios g. 1A) jonavietės rungtyniaus su dvejomis Estijos komandomis (Talino „TalTech“ ir Tartu „TU/Bigbank“).

KĘSTUTIS PUTELIS