Paskelbtas Renginiai

Užsieniečiai - potencialūs darbuotojai šalies darbo rinkai

Penktadienis, 15 September 2023 15:14 Parašė 

Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje rugsėjo 14 d., įvyko Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialo verslo bendruomenės susitikimas, kuriame dalyvavo net 14 verslo įmonių atstovų iš Jonavos ir Kauno, Lietuvos Indonezijos verslo rūmų ir Užimtumo tarnybos atstovai. Susitikimo tikslas ir pagrindinis akcentas - pabėgėlių integracija šalies darbo rinkoje.

Susirinkusiai verslo bendruomenei buvo aktualu sužinoti, kaip Centras prisideda prie pabėgėlių integracijos į darbo rinką, kokiomis sąlygomis jie mokosi lietuvių kalbos, kokias konsultacijas gauna, todėl vizitas prasidėjo nuo Pabėgėlių priėmimo centro integracijos skyriaus mokymams ir konsultacijoms skirtų klasių apžiūrėjimo. Vėliau vizito dalyviai turėjo galimybę aplankyti užsienio piliečiams skirtas gyvenamąsias ir bendro naudojimo patalpas, vaikams skirtas žaidimų erdves, poilsio ir laisvalaikio zonas.

„Asmenys gavę leidimus gyventi šalyje, gali dalyvauti integracijos programoje. Pabėgėlių priėmimo centro socialiniai darbuotojai kartu su kiekvienu asmeniu individualiai kalbasi, konsultuoja ir kartu ieško tų žingsnių, nusimato tikslus, ką turėtų žmogus pasiekti, kad būtų lengviau integruotis ir ką jis pirmiausiai turėtų padaryti, norint greitesnės integracijos. Tai pokalbiai su specialistais, palaikymas, padrąsinimas, kartu atrandant esminius žingsniu ir idėjas, kaip greičiau įsilieti į darbo rinką. Centro socialiniai darbuotojai taip pat tarpininkauja užsieniečiui registruojantis Užimtumo tarnyboje, bankų skyriuose ir kt. įstaigose.“ - kalbėjo įstaigos direktorė Beatričė Bernotienė.

„Pas mus siuvykloje dirbo 2 sirai, buvo labai puikūs darbuotojai, turėjo greitą darbo tempą. Labai džiaugiausi jų darbo rezultatais, tačiau abu išėjo po 2 metų darbo įmonėje. Pas mus dirbo ir ukrainietė, tačiau dėl Rusijos vykdomo karo Ukrainoje, nukentėjus vyrui, šiai darbuotojai teko išvykti, tačiau ji žadėjo sugrįžti. Šiuo metu pas mus dirba žurnalistė atvykusi iš Baltarusijos. Ji sparčiai išmoko siuvėjos amato, dabar labai puikiai dirba, stengiasi, yra motyvuota, gerai uždirba ir aš labai džiaugiuosi tokių motyvuotų užsieniečių darbu. Pabėgėlių priėmimo centras turi mano kontaktus ir atsiradus užsieniečiui, kuris nori dirbti siuvykloje, su manimi susisiekia.“ - užsieniečių įdarbinimo patirtimi dalinosi Jonavoje įsikūrusios siuvyklos UAB „Laima ir Kazys“ savininkė Laima Diriuvienė, atvykusi į verslininkų susitikimą Rukloje.

„Kauno regione gali būti įdarbinti net 350 vairuotojų, tiek yra laisvų darbo vietų,  jaučiame labai didelį vairuotojų stygių. Įdarbintume vairuotojais norinčius dirbti užsieniečius, bet susiduriame su pagrindine problema - užsienietis nemoka lietuvių kalbos. Viešojo transporto sektoriui yra

reikalavimai - lietuvių kalbos mokėjimas B lygiu.“ - įvardijo pagrindinę kliūtį „Jonavos autobusų“ direktorius Otaras Urbanas. Susitikime dalyvavusios Užimtumo tarnybos darbuotojos informavo, kad Užimtumo tarnyboje sudaromos galimybės užsieniečiams mokytis lietuvių kalbos, organizuojami ir nuotoliniai lietuvių kalbos mokymo kursai: „šiuo metu 40 Jonavoje gyvenančių ukrainiečių mokosi lietuvių kalbos“.

„Sėkmingai pabėgėlių integracijai visuomenėje ir darbo rinkoje įtakos turi ne tik užsieniečių dedamos pastangos įsitvirtinti, bet ir įsiklausanti, girdinti bei tolerantiška visuomenė. Tokia turi būti ir darbo aplinka. Atviri, gebantys priimti ir pagalbą teikiantys kolegos yra vienas iš sėkmingų pabėgėlių integracijos darbo rinkoje faktorių. Pabėgėliai stengiasi, ieško pagalbos, ateina klausia, ieško darbų, didžioji dalis pabėgėlių renkasi gyvenimą Vilniuje, tačiau yra susiformavusi ir bendruomenė Jonavoje. Tikrai džiugu, kad dauguma užsieniečių dirba. Nedirba tik mamos, auginančios mažamečius vaikus. Pabėgėlių tarpe yra gydytojų, slaugytojų, verslininkų, statybininkų, kirpėjų, vairuotojų ir kitas profesines kryptis pasirinkusių pabėgėlių. Kitataučiai, pabėgėliai gali sukurti pridėtinę vertę ir praturtinti mūsų visuomenę kultūrine prasme, galime atrasti daug naujų gražių dalykų,“ - teigė Pabėgėlių priėmimo centro direktorė B. Bernotienė.

Šiuo metu Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje gyvena 44 darbingo amžiaus, turintys teisę dirbti užsieniečiai, atvykę iš tokių šalių, kaip Ukraina, Rusija, Baltarusija, Iranas, Kamerūnas, Kongas, Pakistanas ir kt. Tai įvairios kvalifikacijos potencialūs darbuotojai verslui: suvirintojai, statybininkai,  santechnikai, elektrikai, dažytojai, virėjai, barmenai, maisto technologai ir kt. Trisdešimt procentų Centre Rukloje gyvenančių užsieniečių jau sėkmingai dirba Rukloje bei Jonavoje. Rukloje užsieniečiai dirba žuvies perdirbimo įmonėje apdorotojais-fasuotojais, valytojais. Jonavoje dirba chemijos pramonės įmonėje šaltkalviu, darbininku statybos įmonėje, apdailininku medienos produktų gamybos įmonėje.

RPPC inf.