Paskelbtas Futbolas

Salės futbole – šešiasdešimtmečiai ir vyresni

Pirmadienis, 21 January 2019 08:25 Parašė 

Jau dvejus metus sklandė mintis surengti futbolo rungtynes tarp šešiasdešimtmečių ir vyresnių futbolo entuziastų. Vienas iš šios minties skleidėjų buvo Jonavos futbolo puoselėtojų Aleksandras Janovskis, kuris su Valdu Ziniu žengė pirmą žingsnį surengti pirmąjį tokį turnyrą tarp vyresnių žaidėjų.

Lietuvoje vyksta futbolo 35+ ir 50+ amžiaus grupių čempionatai, tačiau Jonavos sporto arenoje buvo surengtas pirmasis salės futbolo turnyras kur kas vyresniems futbolo mėgėjams. Tokiais idėjai pritarė ir po varžybų apdovanojimus komandoms teikė žinomas futbolo treneris šalyje Romualdas Lavrinavičius. Komandose buvo galima pamatyti ne tik buvusius žaidėjus, bet futbolo teisėjus, inspektorius, trenerius...

Į pirmąjį tokį turnyrą suvažiavo Kauno, Vilniaus, Klaipėdos futbolo senjorai. Aišku, ketvirtąja komanda tapo šeimininkų ekipa. Joje be organizatoriaus A. Janovskio rungtyniavo Gediminas Zdanevičius, Algimantas Sakavičius, Algirdas Ramonas, Vytautas Debesys, Zigmas Manionis, Edvardas Kvedaravičius, Vitalijus Stankevičius bei komandai padėjo kaišiadoriškis Edmundas Kručas bei vartų sargas Lionginas Ambruzevičius. Būtent šis žaidėjas buvo vyriausias šiame turnyre. Jam 70 metų, o Klaipėdos komandoje rungtyniavusiam Laimučiui Kerpei, kuriam tuoj taip pat bus septynios dešimtys metų.

Turnyras prasidėjo Jonavos ir Kauno senjorų rungtynėmis. Futbolo senjorai žaidė du kėlinius po 15 min. Pirmieji po pertraukos įvartį pelnė kauniečiai, tačiau ilgai džiūgauti jiems neteko. Tuoj po kelių sekundžių V. Stankevičius tolimu smūgiu išlygino rezultatą, o po dar kelių minučių šis žaidėjas antru savo įvarčius atnešė jonaviečiams pirmąją pergalę turnyre.

Visgi, kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo vienintelė Jonavos senjorų pergalė, nes prieš Vilniaus komandą FK „Draugai“ nerado galimybių pasipriešinti. Sostinės žaidėjai pažėrė įvarčių liūtį ir per trumpą žaidimo laiko sumušė net septynis įvarčius. Jonaviečiai šias rungtynes pralaimėjo 2:7, o paskutinėse rungtynėse su uostamiesčio atstovais įvarčių nepelnė ir išsiskyrė taikiu rezultatu (0:0).

Būtent Jonavos ir Klaipėdos komandos surinko po lygiai taškų ir vietą lėmė bendras įvarčių skirtumas, kuris palankesnis buvo varžovams. Klaipėdiečiai iki to 1:0 įveikė kauniečius, bet 0:2 nusileido sostinės futbolininkams. Tad Jonavos senjorai užėmė trečiąją vietą, o uostamiesčio ekipa iškovojo antrąją poziciją.

Sau lygių turnyre neturėjo vilniečiai, kurie dar pridėjo pergalę 4:1 prieš Kauno komandą ir su visomis trejomis pergalėmis tapo šio pirmojo turnyro nugalėtojais.

Po varžybų visoms dalyvavusioms komandoms buvo įteiktos taurės pagal jų užimtas vietas. Galvojama, kad toks turnyras taps tradiciniu. Jau nuo antrojo jis bus įvardintas, kaip buvusio Jonavos futbolo žaidėjo, teisėjo, trenerio Česlovo Sabaliausko atminimo turnyras.

GYTIS RAMANAUSKAS