Paskelbtas Miesto naujienos

„Greitį ribojančių kalnelių komisija“...

Ketvirtadienis, 23 August 2018 12:22 Parašė 

... galime pasivadinti, juokavo Saugaus eismo komisijos (SEK) pirmininkas Erlandas Andrejevas. Išties šį kartą rekordiškai daug gauta prašymų įrengti vadinamuosius „gulinčius policininkus“.

Vaivadiškių (Bukonių sen.) seniūnaitis kaimo gyventojų vardu kreipėsi prašydamas Karaliūnų g. įrengti greičio ribojimo kalnelius, nes ja vyksta gana intensyvus eismas, nesilaikoma saugaus greičio, kyla grėsmė kaimo gyventojų, ypač vaikų, saugumui.          

SEK prašymui pritarė: seniūnija, pasitarusi su gyventojais, savo lėšomis greitį ribojančius kalnelius galės įrengti.

Panerių g. gyventojai paprašė imtis priemonių prieš greitį mėgstančius vairuotojus. Žmonių nuomone, ypač pavojingas kelio ruožas tarp Panerių g. 29 ir 31 namų, nes šalia – žaidimų aikštelė, treniruokliai. Ten lankosi daug vaikų, jaunos mamos su kūdikiais, senjorai. Nors yra pėsčiųjų perėja, dažnai vairuotojai jos nepaiso, lekia dideliu greičiu. Gyventojai prašo įrengti greitį ribojančius kalnelius. 

To paties prašo ir Gytis P.: „Norėčiau atkreipti Saugaus eismo komisijos dėmesį į padėtį Panerių g. Joje daugelis vairuotojų smarkiai viršija greitį. O ypač vakarais. Motociklininkai turbūt specialiai atvažiuoja čia, kadangi nėra jokių eismą ribojančių kalnelių. Darosi nejauku vien tai matant. Ar dar nesprendžiamas šis klausimas?“

SEK narys Mindaugas Katkus pritarė gyventojų prašymui: gatvė tiesi, ilgas ruožas, šalia – daugiabučiai, kitoje pusėje – poilsio zona, tad reikia kažką daryti. Pasak SEK nario Povilo Beišio, šiemet brangiems sprendimams nėra finansinių galimybių, nebent planuoti kitiems metams.

E. Andrejevas (jis – ir Miesto reikalų komiteto pirmininkas) pasiūlė šį klausimą įrašyti į planus kitiems metams, svarstant naują biudžetą. SEK tam pritarė.
A. Kulviečio g. 6 namo gyventojų vardu kreipėsi Jolanta M. Po namo renovacijos, esant vienpusiam eismui link P. Vaičiūno g., labai padidėjo automobilių srautas. Ne visi vairuotojai laikosi saugaus eismo taisyklių ir, pravažiavę saugaus eismo kalnelius, esančius A. Kulviečio g. pradžioje, iki P. Vaičiūno g. lekia dideliu greičiu. Gyventojai prašo, kad priešais perėją, esančią ties įvažiavimu į A. Kulviečio g. 6 namo kiemą ir vaikų lopšelį-darželį „Žilvitis“, būtų įrengti greičio ribojimo kalneliai; be to, dėl labai riboto matomumo iš kiemo išvažiuojantiems vairuotojams reikalingas sferinis kelio veidrodis arba kitoks problemos sprendimo būdas. Gyventojų automobiliai, stovintys kairėje kelio pusėje, apsunkina matomumą, o tai yra ne vieno eismo įvykio šioje vietoje priežastis.
P. Beišys informavo, kad ateityje (per 2–3 m.) bus rekonstruojama ir ši kelio atkarpa, remontuojami daugiabučių kiemai, tad situacija turėtų pagerėti. Dėl matomumo – pasiūlyta idėja prie posūkio, kad čia pastatyti automobiliai neužstotų gatvės išvažiuojantiems iš kiemų, kaip laikiną priemonę įrengti dekoratyvinius vazonus su gėlėmis ir taip „išplatinti“ šaligatvį.

Mantromiškių k. (Upninkų sen.) gyventojai prašo jų pagrindinėje gatvėje įdiegti saugaus eismo priemones. Gatvelė siaura, judėjimas, ypač vasaros metu, pakankamai intensyvus: žmonės važiuoja link sodų bendrijos „Užuovėja“, Šventosios upės. Automobiliai (ir sunkiasvoriai) neretai viršija greitį. Kol neatsitiko nelaimė, norėdami apsaugoti vaikus ir save, kaimo gyventojai prašo įrengti „gulintį policininką“.

SEK rekomendavo jiems kreiptis į seniūniją, pasitarti, kokie ir kur būtų reikalingi ženklai, tada sprendimas bus priimtas.

Šveicarijos seniūnijos gyventojas kreipėsi į SEK dėl greičio ribojimo kalnelio įrengimo Šveicarijos k. Prie mokyklos, kur jau žuvo du žmonės, didžiuliu greičiu važiuoja ne tik lengvieji automobiliai, bet ir autobusai. „Žmonės pasipiktinę ir visi sutinka padėti parašus, jei reikės“, – rašoma laiške.

SEK prašymui pritarė, apie tai bus informuota seniūnija, kuri privalės pasirūpinti, kad greičio ribojimo kalnelis būtų įrengtas taisyklingai, be galimybės jį apvažiuoti.

Paupės kaimo gyventoja Agnė J. į Saugaus eismo komisiją (pirmininkas Erlandas Andrejevas) kreipėsi dėl Medžiotojų g. sustojimo (važiuojant 9-uoju maršrutu „Centras-Rimkai (per Juodmenos rajoną)). Pasak jos, vairuotojai nesustoja Medžiotojų g. stotelėje: keleivius paleidžia tiesiog sankryžoje „ant kampo“. Tai nėra saugu, nes važiuoja vaikai, kuriems reikia kirsti ir sankryžą, norint pareiti namo (pvz., į Paupės kaimą (sodų bendrija „Sankryža“)).

„Jei viešuoju transportu naudojiesi pirmą kartą ir nueini į Medžiotojų stotelę, tai greičiausiai į 9-uką neįsėsi, nes į stotelę autobusas net neužsuka. Yra supratingų vairuotojų, kurie vaikus ir senelius paleidžia, pvz., prie Paupės sankryžos, tada nereikia vaikams kirsti Čičinų kelio, kuriuo ir lengvosios važiuoja nesilaikydamos 70 km / val. ženklo, o ir krovininių netrūksta. Tačiau toks sustojimas greičiausiai yra negalimas, tik geranoriškumo vedini kai kurie vairuotojai taip sustoja. O kiti griežtai – „ant kampo“, t. y. iš viso niekur, nors neva Medžiotojų stotelėje“, – rašoma laiške Saugaus eismo komisijai.

Moteris siūlo Saugaus eismo komisijai (SEK) atvykti ir apžiūrėti, kaip ir kas yra iš tikrųjų. Galbūt būtų galima atkelti stotelę arčiau, kad nebereiktų kirsti Čičinų kelio arba bent jau „ant to kampo“ perkelti stotelę, kad keleiviai nebūtų paleidžiami tiesiog į pievą ir visiems būtų aišku, kur sustojimas yra.

Kaip teigė SEK narys Otaras Urbanas, ši problema žinoma, bandyta ją spręsti. Čičinų kelias – regiono, tad dėl to kreiptasi į Lietuvos automobilių kelių direkciją, kuri atsakiusi, kad nenumato ką nors daryti.

Miesto seniūnas Povilas Beišys informavo, kad Jonavos miesto darnaus judumo plane yra numatyta, gavus europinį finansavimą, įrengti naujų stotelių (dabar teikiama paraiška). Į prioritetinių darbų sąrašą bus įtraukta ir Medžiotojų g. stotelė.   

Nemažai gyventojų skundų gauta dėl eismo įvykių automobilių stovėjimo aikštelėje ties „Norfa“ (Žeimių g.). „O kadangi eismo įvykių daug, vadinasi, kažkas yra negerai“, – sakė Erlandas Andrejevas, inicijavęs „Norfos“ atstovo Manfredo Šaučiūno atvykimą į SEK posėdį.

SEK narys Andrius Venckus priminė apie įskaitinį įvykį, kuomet prieš keletą savaičių buvo sudaužyti keli automobiliai, sužeistas žmogus.

Posėdžio metu diskutuota, kaip reiktų pažymėti aikštelę, ką įrengti, kad vairuotojai joje nevažinėtų kur pakliuvo, sukeldami avarines situacijas.     

„Mes nurodinėti negalime, bet – atstovaudami jonaviečiams – prašome, kad ši problema būtų išspręsta“, – akcentavo Erlandas Andrejevas.        

Manfredas Šaučiūnas pažadėjo perduoti informaciją „Norfos“ vadovams, tad belieka tikėtis, kad automobilių stovėjimo aikštelė bus patobulinta ir nebekels galvosūkių ratuotiems pirkėjams.

Į SEK kreipėsi prašymą pasirašę visi Kaštonų gatvės gyventojai. Jie nori, kad būtų pastatytas eismą draudžiantis kelio ženklas, analogiškas esančiam P. Cvirkos ir Aukštaičių gatvėse. Gatvė siaura (buvęs Rambyno skg.), joje yra 4 elektros stulpai – kliūtis eismui, nė vienoje gatvės pusėje nėra šaligatvių, automobiliai lekia dideliu greičiu, ne sykį fiksuoti eismo įvykiai. Įvažiavimas į kiemus – sudėtingas. Be to, gatvėje yra dveji laidojimo namai, o tai irgi suintensyvina eismą. Kadangi Kaštonų g. yra lygiagreti Ąžuolų ir Šviesos gatvėms, kurios yra gana plačios, prašančiųjų nuomone, apribotas eismas Kaštonų gatve vairuotojams nepatogumų nesudarytų.

SEK prašymui pritarė.

Laisvalaikio ir jojimo paslaugų centro „Viliumai“ savininkė kreipėsi į SEK prašydama pastatyti kelio ženklus kelyje Jonava-Kaunas priešais posūkį į Varpių kaimą, kad lankytojai lengviau rastų „Viliumai“ centrą. 

SEK šį prašymą nutarė perduoti Lietuvos automobilių kelių direkcijai, kadangi minėtas kelias – ne rajoninės reikšmės.

Paryžiaus k. gyventojas Antanas S. prašo pastatyti draudžiantį per Paryžiaus k. važiuoti sunkiasvorei technikai ženklą. Plente įrengtos svarstyklės, kurių bandydamos išvengti sunkiasvorės mašinos ir važiuoja per mišką, stipriai gadindamos nežvyruoto keliuko dangą.   

Erlandas Andrejevas informavo, kad minėtą situaciją išsiaiškino Šveicarijos seniūnijoje, prašomas kelio ženklas netrukdys, tik sustabdys bandančius išvengti patikros.

SEK Antano S. prašymui pritarė.

Rambyno gatvės gyventojai prašė imtis priemonių sudrausminti jaunimą, vakarais ir naktimis su automobiliais siaučiančiais  aikštelėse prie „Senukų“ prekybos centro bei naudotų baldų parduotuvės.  Žmonės siūlo parduotuvių aikšteles atskirti nuo važiuojamosios dalies betono atitvarais, pastatyti atitinkamus draudžiamuosius ženklus, įrengti vaizdo stebėjimo kameras, žodžiu, imtis visų priemonių, kad būtų nuo 19.00 iki 7.00 val. užtikrinta gyventojų ramybė.

SEK nutarė dėl to kreiptis į parduotuvių savininkus, ką būtų galima padaryti.  Gyventojams rekomenduota kreiptis į policiją: atvažiavę pareigūnai ir nubaudę triukšmadarius būtų veiksminga priemonė...       

S. b. „Slėnis“ (Svilonių k.) sodininkai prašo „Slėnio“ zonoje nuo Gandrų g. iki Miško g. apriboti automobilių greitį iki 30 km / val., nes žmonės kenčia nuo dulkių, kurias sukelia dideliu greičiu pravažiuojančios mašinos.

SEK prašymui pritarė, tuo turės pasirūpinti Užusalių seniūnija.

Bukonių seniūnija kreipėsi į SEK, nes nuolat sulaukia kaimo gyventojų skundų dėl ūkininkų sunkiasvorės technikos, važiuojančios per gyvenvietę keliamo triukšmo ir daromos žalos naujai išasfaltuotai gatvei. Gyventojai prašo įrengti kelio ženklą „Ribota masė (8 t)“.                            

Kadangi šiuo metu Bukonių seniūnijos seniūnas atostogauja, šis klausimas nukeltas rudeniop: SEK susitiks vietoje ir priims sprendimą.  

Į SEK kreipėsi jonavietis M. V.: „Šiuo metu man priklausančiame komercinės paskirties pastate baigiami statybos ir įrengimo darbai. (...) Tinkamai ir efektyviai pastato eksploatacijai šiuo metu nėra išspręstas klausimas dėl automobilių privažiavimo, statymo ir keleivių išlaipinimo vietos kuo arčiau pagrindinio įėjimo į pastatą. Ši problema aktuali ne tik pastatą eksploatuosiančioms įmonėms vykdyti veiklą, bet ir specialiosios paskirties įvairių tarnybų reikmėms: policijai, priešgaisrinės apsaugos, med. pagalbos ir kt. Šalia pastato vyksta automobilių eismas Vasario16-osios gatve, tad automobilių statymas važiuojamojoje kelio dalyje ir keleivių išlipinimas ar ėjimas per žaliąją pėsčiųjų šaligatvio dalį būtų nepageidautinas (...). Kreipiuosi su privačia iniciatyva (...) leisti man už savo lėšas atlikti visus reikiamus automobilių statymo vietos 4-5 lengviesiems automobiliams įrengimo darbus Jonavos r. savivaldybei priklausančio žemės sklypo dalyje šalia pastato ir Vasario 16-osios  g. važiuojamosios dalies vietoje, kur šiuo metu įrengta pėsčiųjų šaligatvio žalioji zona. Įrengus automobilių statymo vietą, prašau Jus įrengti automobilių statymą leidžiantį ir statymo būdą žymintį kelio ženklą“.      

Povilo Beišio teigimu, dar prieš planuojamas statybas verslininkas iš anksto buvo informuotas, kad minėtoje vietoje automobilius statyti nebus leidžiama.  

Karolina VIČIŪTĖ