Paskelbtas Renginiai

Projekto „Auginu Lietuvai“ nugalėtojų tarpe ir du Jonavos rajono darželiai

Ketvirtadienis, 17 May 2018 08:37 Parašė 

Žemės ūkio rūmai, drauge su Lietuvos savivaldybių asociacija inicijuoja projektą „Auginu Lietuvai!“, skirtą Lietuvos šimtmečiui paminėti.

Projekto idėja – padovanoti 100 šiltnamių miestų ir rajonų ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, ar globos namams.

Projekto tikslas – skatinti vaikų ir jaunimo domėjimąsi žemės ūkiu, verslo ir karjeros galimybėmis bei įvairiomis ūkininkavimo alternatyvomis, skatinti užimtumą bei stiprinti motyvaciją. Šiam tikslui pasiekti reikšmingu tampa realių pavyzdžių pateikimas, kaip galima sėkmingai sukurti verslą žemės ūkyje, kodėl yra patrauklu gyventi ir dirbti kaime tarp savo bendruomenės narių ir kaip gali maloniai džiuginti pasiekti darbo rezultatai.

Projekte dalyvavo mieste ar rajone veikiančios ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir globos namai, kurios turi nuosavybės ar panaudos teise priklausančios žemės.

Projekto dalyviai iki šių metų kovo pabaigos siuntė fotonuotraukas tema „Auginu pats – auginu Lietuvai“, kurioje atsispindėjo vaikų santykis su kaimu, žemės ūkiu, žemės ūkio darbais.

Konkurso nugalėtojai buvo atrinkti organizuojant fotonuotraukų konkursą – „Auginu Lietuvai!“ Nugalėtojų išaiškinimui buvo pasitelkta Žemės ūkio rūmų Facebook paskyra. Vaikų darželių, ar globos namų fotokonkurso nugalėtojams – pagal daugiausiai simpatijų (patiktukų) sulaukusių nuotraukų skaičių, bus padovanotas ir sumontuotas šiltnamis. Balsavimas vyko iki 2018 m. balandžio 8 d.

Trečiadienį du Jonavos rajono darželiai tapo šio konkurso nugalėtojais. Viso pastaruoju metu padovanoti ir sumontuoti šiltnamiai 44-ioms įstaigoms. Pirmiausia naujų šiltnamių savininkais tapo Jonavos lopšelio – darželio „Lakštingalėlė“ skyrius „Šilelis“, esantis Šilų kaime Šiltnamį dovanojo Jonavos rajono žemdirbių asociacija, kuriai vadovauja ūkininkas Alfonsas Bagdonas.

Vėliau šiltnamio atidarymo ceremonija vyko ir miesto lopšelyje-darželyje „Dobilas“. Jo pristatymo ir surinkimą dovanojo VŠĮ Jonavos ligoninės gydytojas kardiologas bei Tarybos narys Arvydas Gasys, UAB „Jonavos paslaugos“ direktoriaus pavaduotojas Bronislovas Liutkus, UAB „Jonavos paslaugos“ daugiabučių namų administravimo skyriaus vedėjas Mindaugas Stanišauskas, gerb. Vytautas Stalioraitis, Jonavos rajono ūkininkai: Gintaras Stašionis bei Kęstutis Janušaitis.

Šiltnamių atidarymo ceremonijose dalyvavo ir LR Žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis, Jonavos rajono savivaldybės šveitimo kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Vilma Dobrovolskienė.

„Norėčiau padėkoti už patį sunkiausią darbą, kurį atliekate – vykdant ir formuojant žmogų, - įžangos žodį lopšelyje darželyje „Dobilas“ kalbėjo LR Žemės ūkio rūmų direktorius S. Dimaitis. – Jūs turite daržą ir matau, tai nėra jums naujiena. Kaip svarbu nuo mažens prisiliesti prie žemės, pajusti Tėvynę, tėviškę, suprasti, kad valstybė prasideda nuo čia, nuo bendruomenės“.

Jonavos rajono savivaldybės šveitimo kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė V. Dobrovolskienė teigė, kad visa vietos valdžia ir ji pati labai didžiuojasi rajono darželių aktyvumu dalyvaujant tokiuose projektuose.

„Šiandien mūsų darželio bendruomenei labai įspūdinga diena, - mintimis apie tokį projektą ir jo įgyvendinimą pasidalino vaikų lopšelio-darželio „Dobilas“ direktorė Danutė Kurauskienė. – Mes šiandien galime šio projekto įgyvendinimo rezultatais. Jau trisdešimt metų mes nebuvome abejingi naujovėms, iššūkiams. Visad atsiliepiama tiek į rajono, tiek ir į respublikinius projektus. Mes žemės ūkiu ir ekologija domimės nuo 2011 metų, kai vyko konkursas „Eco karta“, kurio viena iš nuostatų buvo įsirengti daržą. Nuo tada atsirado mūsų pirmasis daržiukas. Dabar norime praplėsti ne tik darželius, bet jau mėginame užsiimti sodininkyste“.

GYTIS RAMANAUSKAS