Paskelbtas Aktualijos

Prie NATO priešakinių pajėgų bataliono jungiasi Prancūzija

Antradienis, 16 January 2018 15:41 Parašė 

Prancūzijos karių kontingentas dalyvavo NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje 2017 m. Estijoje, o 2018 m. jungiasi prie Vokietijos vadovaujamos daugianacionalinės NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Lietuvoje ir kartu su kitais grupės kariais tarnaus Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtyje Rukloje.

Į Lietuvos kariuomenės aviacijos bazę Šiauliuose praėjusią savaitę atskrido visas Prancūzijos karių kontingentas. Prancūzijos kontingento vadą pulkininką leitenantą Martin Wenceslas ir karius Šiauliuose pasitiko brigados „Geležinis Vilkas“ vadovybės atstovas plk. ltn. Darius Bernotas.

Planuojama, kad Prancūzijos kariai Lietuvoje bus 8 mėn. ir prisidės prie NATO atgrasymo ir kolektyvinės gynybos priemonių stiprinimo Baltijos šalyse. Prancūzijos kontingentas bus pilnai dislokuotas per sausio mėnesį ir jau vasario pabaigoje bus pasirengęs dalyvauti NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Lietuvoje mokymuose ir pratybose.

Prancūzijos karių kontingentą sudarys beveik 300 karių, iš jų apie 200 suformuos mechanizuotąją pėstininkų kuopą ir dar apie 100 karių vykdys administracines ir logistines užduotis. Prancūzijos kariai sudarys vieną iš manevrinių kovinės grupės kuopų, jie taip pat tarnaus kovinės paramos vienetuose, kovinės grupės štabe.

Kariai ir technika atvyko iš Prancūzijos kariuomenės 5-ojo dragūnų bataliono, dislokuoto Mailly le Camp, ir Prancūzijos kariuomenės 7-ojo kalnų pėstininkų bataliono.

Kaip ir kiti kovinės grupės kontingentai, Prancūzijos kariai į Lietuvą atsigabena savo kovinę, aprūpinimo ir administracinę techniką. Manevrinis vienetas tarnybai naudos pagrindinius kovos tankus „Leclerc“, pėstininkų kovos mašinas VBCI.

Pirmieji Prancūzijos kariai į Lietuvą atvyko dar gruodžio pabaigoje, oficiali naujo kontingento inauguracijos ceremonija Rukloje planuojama sausio pabaigoje.

Prisijungus Prancūzijos kariams NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę Lietuvoje sudarys daugiau nei 1200 karių. Prie rotacinių priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės šiais metais planuoja prisijungti ir Čekijos kariai.

KAM inf.

Prancūzijos kariuomenės nuotr.