Paskelbtas Renginiai

Kovo 11-ąją – lietuviškos dainos nepriklausomai Lietuvai

Antradienis, 12 March 2024 09:31 Parašė 

Jonavos kultūros centre surengta Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo dienai, Kovo 11-ajai, skirta šventė suteikė daug malonių emocijų kiekvienam, atėjusiam į šį renginį. Nuotaikingas koncertas, kurį padovanojo muzikos grupė „Ainiai“ iš Kauno, miestelėnams padėjo nutolti nuo  kasdienių rūpesčių, nerimą keliančių žinių  apie karo grėsmę ir pajusti gyvenimo džiaugsmą. O rajono Savivaldybės mero Mindaugo Sinkevičiaus ir Lietuvos Respublikos Seimo nario Eugenijaus Sabučio pasakyti žodžiai sustiprino norą puoselėti gimtą kraštą.

Rajono vadovas, kreipdamasis į susirinkusiuosius, pastebėjo, kad tradiciniu tapusiame bėgime „Jonava – Abraomo Kulviečio obeliskas“, skirtame šiai datai paminėti, dalyvavo per 500 bėgikų. Ir tai rodo žmonių pasišventimą ir pagarbą valstybės nepriklausomybei.

„Prieš 34-erius metus Aukščiausioji Taryba, Lietuvos Atkuriamasis Seimas, pasauliui paskelbė apie Lietuvoje atkuriamą nepriklausomybę. Nepriklausomybė reiškia, kad nuo pačių piliečių priklauso labai daug dalykų. Mes galime rinkti valdžią, ją kritikuoti, galime protestuoti, reikšti nuomonę įvairiais formatais, ir už tai žmonėms negresia baudos ar kitokia bausmė. To nėra diktatūrinėse šalyse, tokiose kaip Šiaurės Korėja, Rusija, Baltarusija, kur nuo individo niekas nepriklauso, ten viskas laikoma griežtose valdžios rankose, – kalbėjo M. Sinkevičius. – Mes palaikom savo valstybės demokratijos šaknis ir leidžiame demokratijai augti bei klestėti. Nuo mūsų pačių priklauso, kokia bus valstybė, kaip ji vystysis ekonomiškai, koke santykius palaikys geopolitinėje „virtuvėje“, kokie santykiai bus su kaimyninėmis valstybėmis – Lenkija, Latvija, NATO bei ES šalimis partnerėmis. Nuo mūsų pačių priklauso, kokią Lietuvą paliksime savo vaikams ir anūkams. Todėl toji nepriklausomybė ir laisvė yra labai brangi, ją būtina saugoti ir puoselėti. Tačiau, kai ją turi, neįvertini to. Žiūrėdami į geopolitinių įvykių kontekstą, karą Ukrainoje, turime suprasti, kokia mūsų nepriklausomybės ir laisvės kaina. Tad vertinkime nepriklausomybę, tausokime savo valstybę, tikėkime vieni kitais, padrąsinkime vienas kitą, savo darbais ir idėjomis kurkime mūsų ateities Lietuvą. Būkime stiprūs, sveiki ir drąsūs. Malonios šventės, mieli jonaviečiai.“

Renginio svečias E. Sabutis pakvietė žmones ne tik girdėti, bet ir įsiklausyti į šventės dieną sakomus žodžius, suprasti jų giluminę prasmę. Parlamentaras priminė, kad Lietuvos istorija turi ir kitą pusę. Anot jo, „Lietuvos praeityje netrūksta nei žiaurių karų, nei valstybės padalinimo, nei jos praradimo, kruvinų sukilimų, kurie buvo numalšinti“.

„Tačiau Lietuvos istorijoje turime kelias labai svarbias ir gražias datas – Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją. Jas skiria daug metų, bet abi datos iš esmės yra apie tą patį – lietuvių tauta atstato savo nepriklausomybę. Labai norėtųsi, kad 1990 m. Kovo 11-osios nepriklausomybės atstatymas būtų paskutinis, kad nei mums, nei mūsų vaikams ateityje nebereikėtų dar kartą atstatinėti savo valstybės nepriklausomybės. Juk mūsų yra daug Lietuvoje, nemažai išvykusių, tačiau turime vienintelį dalyką, kuris nėra garantuotas ir dėl kurio turime stengtis, dirbti ir kovoti, tai yra valstybė. Ir ji, ši vienintelė valstybė, be jokių priekaištų priims visus piliečius, visus lietuvius į savo kraštą. Tad, sveikindamas šios gražios šventės proga linkiu stengtis ją, vienintelę, išsaugoti ir išlaikyti", – sakė parlamentaras E. Sabutis.

Abiejų politikų pasakyti žodžiai negalėjo nepaliesti susirinkusiųjų širdies ir suvokimo, kad tik mes patys esame savo brangiausio kampelio – Lietuvos – kūrėjai ir sergėtojai. 

O mero ir Seimo nario kalbas letuviškomis dainomis užtvirtino muzikos grupė „Ainiai“, su kuria dainavo ir salėje buvę jonaviečiai. Tokia atmosfera paliudijo žmonių vieningumą ir jų siekį – gyventi taikioje ir nepriklausomoje šalyje.

Irena BŪTĖNAITĖ    

JKC, JSC, facebook nuotr.