Paskelbtas Renginiai

Jonavos verslo bendruomenės pagerbimo vakaras

Pirmadienis, 29 January 2024 10:02 Parašė 
„Darbo žvaigždės“ medaliu apdovanotas V. Vareika. „Darbo žvaigždės“ medaliu apdovanotas V. Vareika.

Po ketverių metų pertraukos Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialas surengė rajono verslo bendruomenės pagerbimo vakarą. Šventės, vykusios Jonavos kultūros centro Mažojoje salėje, metu aptarti pasiekti rezultatai, pasidalyta darbo patirtimi, apdovanoti sėkmingiausių  įmonių vadovai. Verslininkus pagerbė garbūs svečiai – Lietuvos Respublikos Seimo narys Eugenijus Sabutis bei KPPAR viceprezidentas  Vydas Damalakas.

Rūmai – didelė jėga

KPPAR Jonavos filialo tarybos pirmininkas, bendrovės „Baldai Jums“ generalinis direktorius Alfonsas Meškauskas pasidžiaugė gausiu susirinkusiųjų būriu. Jo teigimu, „besišypsantys veidai rodo, kad praėję metai nebuvo tokie blogi“.

„Visi turėjome didelių rūpesčių, vienus pavyko išspręsti, kitus persikėlėme į šiandieną. Šiais laikais išlikti verslo žemėlapyje nėra labai paprasta. Bet, matydamas visų veiklą, galiu didžiuotis, kad Jonavos verslininkai yra itin talentingi žmonės ir sugeba išeiti iš sudėtingų situacijų. Lengviau sekasi tiems, kurie yra Prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariai. Mane džiugina aktyvūs mūsų filialo dalyviai. Pernai mūsų gretas papildė dvylika įmonių, tad dabar turime 53 filialo narius, – kalbėjo filialo tarybos pirmininkas. – KPPAR ateina į pagalbą verslui – organizuoja susitikimus su Lietuvos vadovais, patyrusiais verslininkais, kurie mielai pasidalija savo sukaupta patirtimi, ekonomistais ir t. t.“

Rūmų viceprezidentas V. Damalakas, akcentuodamas KPPAR svarbą, teigė, kad tai „esanti didelė jėga“, kasmet suorganizuojanti per 400 įvairių renginių, duodančių naudos verslui. Tačiau, anot jo, visų rezultatas priklauso nuo narių aktyvumo.

„Didžiuojuosi  Jonavos filialo tarybos pirmininko Alfonso Meškausko aktyvumu ir  jo teikiamomis iniciatyvomis bei idėjomis.  Džiugina filialo vadovės Dalios Sinkevičienės energija ir sumanumas. Linkiu ir ateityje neprarasti entuziazmo, būti drauge ir siekti gerų rezultatų“, – sakė svečias  iš Kauno.

Parlamentaras E. Sabutis pabrėžė lietuvių tautos verslo geno svarbą. Anot jo, verslumo genų turi tiek jauni, tiek didelę patirtį turintys žmonės. Parlamentaras  įsitikinęs, kad tie genai bus ugdomi ateityje ir vis labiau stiprės – tai padės klestėti įvairiems verslams. Savo pasisakymą Seimo narys baigė ekonomisto Nerijaus Mačiulio įžvalgomis: „Pasak žinomo ekonomisto, 2024-ieji ekonomikai ir verslo pasauliui bus geri. Tad labai linkiu, kad Lietuvos, o ypač Jonavos verslininkams puikiai sektųsi realizuoti savo sumanymus.“ 

V. Vareikai – aukščiausias apdovanojimas

Pasibaigus sveikinimo kalboms, atėjo metas paskatinti pasižymėjusius ir veikliausius verslo atstovus. Aukščiausias Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų apdovanojimas – bronzinės „Darbo žvaigždės“ medalis įteiktas uždarosios akcinės bendrovės „Gaschema“ generaliniam direktoriui Valdemarui Vareikai. Šis ženklas įsteigtas 1938 m. gruodžio mėnesį ir teikiamas  už ypatingus nuopelnus šalies verslui ar Rūmų sistemos plėtrai.

Nuo 2004 m. „Gaschema“ veikė kaip AB „Achema“ filialas, o prieš septynerius metus įkurta „Gaschemos“ uždaroji akcinė bendrovė. Nuo 2017-ųjų V. Vareika eina šios įmonės generalinio direktoriaus pareigas. Bendrovėje dirba 115 darbuotojų, joje mokamas vienas didžiausių Jonavoje darbo užmokestis. „Gaschema“ – socialiai atsakinga įmonė, aktyviai dalyvaujanti rajono verslo bendruomenės veikloje ir prisidedanti prie įvairių iniciatyvų.

Koncerno „Achemos grupė“ įmonėse V. Vareika dirba beveik keturis dešimtmečius. Jam teko vadovauti įvairiems trąšų gamyklos cechams, eiti „Achemos“ bei koncerno „Achemos grupė“ generalinio direktoriaus pareigas. Visą gyvenimą užimdamas vadovaujančias pozicijas, V. Vareika gerbiamas už gilias įžvalgas, dėmesį žmogui, tolerantiškumą, kitas gerąsias savybes.

Aukščiausią apdovanojimą įteikė KPPAR viceprezidentas V. Damalakas. „Darbo žvaigždės“ apdovanojimas man visiškai netikėtas. Dėkoju už įvertinimą“, – susijaudinęs prisipažino V. Vareika.

Plataus spektro rėmėja

KPPAR Jonavos filialas yra įsteigęs „Metų mecenato“, „Metų bitės“ ir „Inovacijų šauklio“ nominacijas. Jas laimėtojams įteikė A. Meškauskas.

„2023 m. mecenato“ statulėlė atiteko dešimtmetį veikiančiai UAB „Dafta“, kuriai vadovauja Artūras Remenčius.

Pagrindinė įmonės veikla – sunkvežimių, transporto dalių  pardavimas, sunkiasvorės technikos servisas. Per dešimt metų bendrovė išplėtė savo veiklos spektrą, tapo žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Šiuo metu joje dirba 65 darbuotojai,  pardavimo pajamos siekia per 5 milijonus eurų. 

„Dafta“ ne tik plečia savo veiklą, gamybines bazes, rūpinasi savo klientais, darbuotojais, bet nepamiršta ir tų, kuriems reikalinga parama. Pernai ši įmonė rėmė „SOS! Vaikų kaimus”, Lietuvos Raudonąjį Kryžių, Labdaros ir paramos fondą „Gerumo sparnai“ , Vaiko raidos kliniką, iniciatyvą „Niekieno vaikai“, prisideda prie neįgaliųjų integracijos į darbo rinką. Bendrovė yra Kauno technikos kolegijos autofanų klubo, Jonavos C BET krepšinio klubo rėmėja. Nuo  2021-ųjų aktyviai dalyvauja KPPAR veikloje.

Geriausiųjų penketuke

Bendrovė „Jonavos autobusai”, skaičiuojanti 32-uosius veiklos metus, tapo nominacijos „Inovacijų šauklys“ laimėtoja, statulėlė įteikta direktoriui Otarui Urbanui.  

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų nare įmonė yra nuo 2012 metų. Joje dirba per 70  žmonių, kurie, vadovo teigimu, – didžiausias įmonės „turtas“. Bendrovei priklauso daugiau nei 40 transporto priemonių, per mėnesį pervežama apie 10 tūkstančių keleivių, Populiariausiu maršrutu pripažintas Jonava–Kaunas, šia kryptimi per dieną autobusai važiuoja net 36 kartus.

2023 metai įmonei tapo ne tik didžiulių iššūkių, bet ir sėkmės metais. Į viešojo transporto atnaujinimą ir infrastruktūrą „Jonavos autobusai“ investavo nedideliam miestui rekordiškai didelę sumą – 2,2 mln. eurų, keleivius veža šeši elektra varomi autobusai. Elektriniams autobusams įsigyti buvo naudojamos paramos lėšos – vykdyti projektai su Jonavos rajono savivaldybe ir su Aplinkos valdymo agentūra . O. Urbano teigimu, tai esąnti tik pradžia, mat iki 2030 m. planuojama atnaujinti beveik visą transporto parką ir atsisakyti dyzeliu varomų transporto  priemonių.

Ši bendrovė įrašyta į geriausiųjų Lietuvos autobusų parkų penketuką.

Darbštuolių nominacija

Prieš 22-ejus metus Jonavos rajone įsikūrusi, siuvimo paslaugas teikianti įmonė „Laima ir Kazys“ (direktorius Kazimieras Diržius) apdovanota filialo nominacija „Metų bitė”.

Veiklūs ir aktyvūs įmonės įkūrėjai dirba kaip tos darbštuolės bitės, yra kraujo donorai, žygeiviai, itin aktyvūs Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmų  nariai nuo 2020 metų, dalyvaujantys įvairiuose renginiuose (seminaruose, konferncijose ir t. t.), palaikantys ir patys siūlantys geras iniciatyvas.

2023-ieji įmonei buvo itin sėkmingi, nors siuvyklos dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus. Bendrovė sugebėjo ne tik išlikti, bet  ir pasiekti gerų finansinių rezultatų. sukurti naują drabužių liniją MADICO. Įmonė, siekdama pagerinti darbuotojams darbo sąlygas, pernai pradėjo įmonės gamybinio pastato rekonstrukciją, įsigijo naujų siuvimo mašinų, ieškojo ir surado naujų veiklos sričių – be siuvimo paslaugų, teikiamos konsultacijos jauniems, pradedantiems verslams.

Pasigedo išrinktųjų

Šventės dalyviams nuotaiką kėlė Jonavos krašto atlikėjų muzikinė programa. Garsių aplodismentų sulaukė solistė Rosita Remenčiūtė, saksofonu grojantis Mindaugas Rozenbergas, skambėjo Aleksandro Dunio ir JAZZ grupės muzika.

Renginį vedė žavingas duetas – Grigorijaus Kanovičiaus viešosios bibliotekos renginių režisierė Kristina Jaskūnienė ir UAB „Lonas“ direktorius Domas Jakutis.

Vakaro organizatoriai nuoširdžiai dėkoja mecenatams – AB „Achema“, UAB „Aluflam“, „Lonas“, rėmėjai – UAB „Achempak“, partneriams –  „Baldai Jums“, „Dafta“,  „Fajetono grupė“,  „Rivauta“.

Šventė praėjo pakiliai ir smagiai. Tačiau neapsiėjo be akibrokšto – renginyje nedalyvavo nė vienas Savivaldybės atstovas. „Kur mūsų išrinktieji? Tai nepagarba visai mūsų rajono verslo bendruomenei“, – tarpusavyje kuždėjosi kasmet biudžetą papildantys verslininkai.

Irena BŪTĖNAITĖ

Audriaus Reipos nuotr.