Paskelbtas ELTA

L. Kasčiūnas pristatė karo komendantūrų koncepciją: gyventojai jungtis galės nuo gegužės 1 d.

Penktadienis, 12 April 2024 12:38
Laurynas Kasčiūnas. Laurynas Kasčiūnas. ELTA / Žygimantas Gedvila

 Karo komendantūrų taikos metu koncepciją penktadienį pristatęs krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigia, kad prie šalies gynybos norintys prisidėti gyventojai į šias struktūras galės registruotis nuo gegužės 1 d. Ministras taip pat pažymi, kad į komendantūras prisijungusių asmenų karinis mokymas prasidės rudenį.

„Bus paskelbtas laikotarpis nuo gegužės 1 d. (...) iki rugpjūčio 31 d. registruotis į karo komplektavimo tarnybas, kurių yra 27 per visą Lietuvą, kad sukurtume tą (gyventojų – ELTA) prisijungimo rezervą, kurie norės ginklu ar kitaip prisidėti prie teritorinės savigynos komandų savo gyvenamosiose vietose“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė L. Kasčiūnas.

Pasak ministro, prie karinių komendantūrų prisijungusių gyventojų karinis parengimas turėtų prasidėti spalio 1 d.

„Vienam kariui yra (skiriama – ELTA) 12 tūkst. eurų. Jeigu mes subursime 10-15 tūkst. piliečių užnugario, tai galime padauginti ir matysime, kad tam vis tiek reikės virš 200 mln. eurų“, – taip pat pažymėjo jis.

Ministras akcentavo, kad komendantūros bus reikšmingos kovojant su diversinėmis grupėmis, saugant objektus, vykdant evakuaciją ir t.t.

Šiuo metu Seime yra svarstomos Karo padėties įstatymo pataisos, reglamentuojančios karo komendantūrų veiklą, jas ministerija siūlo kurti dar taikos metu.

Apie tai numatančią koncepciją penktadienį vyksiančio renginio metu pasisakys krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys, sostinės meras Valdas Benkunskas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Pocius bei Šaulių sąjungos vadas Linas Idzelis.

Naujasis krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas pradėdamas darbą KAM patikino išspręsiąs komendantūrų sistemos klausimą per pirmąjį mėnesį.

Iki šiol buvo siūloma, kad komendantūros būtų institucija, kuri, įvedus karo padėtį, remtų komendantą, teiktų jam siūlymus, administruotų žmogiškųjų išteklių kaitą ir užtikrintų kitų ginkluotųjų pajėgų vado karo komendantui skirtų užduočių vykdymą.

Komendantūros aprūpinimą darbui skirtomis patalpomis ir kitomis būtinomis priemonėmis užtikrintų savivaldybių administracijos, o ryšio ir informacinėmis sistemomis, ginkluote ir specialiosiomis priemonėmis – kariuomenė.

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Atnaujinta Penktadienis, 12 April 2024 12:40