Paskelbtas Renginiai

Trys karaliai nudžiugino neįgaliuosius

Ketvirtadienis, 11 January 2024 16:53 Parašė 

Netradiciškai Trijų Karalių šventė pasibeldė į neįgaliųjų bendruomenių duris. Jonavos rajono neįgaliųjų draugijos iniciatyva paminėti šią krikščionių tradiciją susirinko ne tik šios draugijos, bet ir Aklųjų ir silpnaregių, „Jonavos vilties“, „Ramunės“, ŠKAC organizacijų žmonės.

Kur šventė, ten ir muzika. Po ilgoko adventinio susikaupimo pratrūko aklųjų ir silpnaregių kapela „Jonavėlė“, primindama savo trankias melodijas – „Snaigės krinta“, „Aš vis pamiršti negaliu“, „Vieną gražų vakarėlį“, kitas. Scenoje pasirodę skaitovai pasakojo net apie pagoniškas šventes ištakas: kadaise praėjus dviem savaitėm po žiemos virsmo per kiemus praeidavo kriviai, vaidilos, kareiviai, nukurnėdavo jau atsibudę meškos. Dabar per visus kraštus ant kuprių linguoja trys karaliai – Kasparas, Merkelis ir Baltazaras. Jie skuba pasveikinti ką tik Betliejuje gimusį kūdikėlį Jėzų, atneša jam nepaprastų dovanų – aukso, miros, smilkalų, kurios simbolizuoja Dievo ryšį su žmonėmis. Nuo tol esą ir viso pasaulio krikščionys ant savo būsto durų užrašydavo tris karalių vardus žyminčias raides, nenutrindavo jų iki Sekminių, kad būtų saugiau, ramiau, kad Jėzaus Kristaus apsireiškimo šventė išdalintų visiems meilę ir viltį.

Kažkas pasibeldė į Socialinių paslaugų centro duris, ir salėn įžengė trys karaliai – puošnūs, išdidūs, tikri. Pasirodo, į salę juos atvedė apsukrioji režisierė Vitalija, pamaniusi, kad jos teatro aktoriai Vytautas, Povilas ir Viktoras bene labiausiai panašūs į biblinius personažus. Tų karalių veidai išties šveitė meile ir išmintimi, tad atvykę į Betliejų kaip pagonys, tikriausiai jie išvyko kaip krikščionys.

Į šventę užsuko Šv. Jono parapijos Rimkų koplyčios raštinės darbuotoja Ona, kuri pasidžiaugė susirinkusiųjų ir trokštančiųjų prieiti arčiau Dievo gausa   ir perdavė trimis spalvomis šviečiančią žvakę. Tesaugo, sakė ji, toji žvakė Apsireiškimo džiaugsmą ir visų tikinčiųjų suartėjimo viltį. „Ir nepatikėkime jokiems drakonams savo 2024-ųjų metų, nes didžiausias karalius – tai Kristus“, - priminė viešnia.

Lyriškomis gaidomis šventėje nuskambėjo „Lietavos“ vokalinio ansamblio dainos, žaismingai savo gimtadienio proga valsą pašoko „Jonavos vilties“ atstovė Rosita, o Neįgaliųjų draugijos pirmininkė Ramutė visą renginį pavadino jungtiniu choru. Galbūt panašių sumanymų galės rastis ir daugiau, jei bus noro pritarti Trijų Karalių misijai.

Marius Glinskas