Paskelbtas Aktualijos

Informacija dėl paukščių gripo grėsmės Jonavos rajone

Ketvirtadienis, 08 June 2023 09:50 Parašė 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno departamentas informuoja dėl paukščių gripo grėsmės Jonavos rajone.

Paukščių gripo viruso nešiotojai ir platintojai gamtoje yra migruojantys laukiniai vandens paukščiai. Paukščių gripu sergantys paukščiai nustoja lesti, gerti, sunkiai kvėpuoja, pamėlsta paukščių skiauterės, barzdelės, patinsta galvos ir kaklo audiniai, atsiranda kraujosruvos odoje ir gleivinėse. Paukščiai gaišta. Nuo ligos gali nugaišti iki 100 % visų ūkyje laikomų paukščių. 

Pagrindiniai paukščių gripo simptomai:

- pašarų ir vandens suvartojimas sumažėja daugiau nei 20% ;

- ilgiau kaip dvi dienas sumažėja kiaušinių dėjimas ( daugiau kaip 5 % );

- paukščių gaišimas padidėja 3% per savaitę ( keletą paukščių laikančiuose ūkiuose dviejų ir daugiau paukščių nugaišimas vienu metu- sunerimti verčiantis požymis);

- paukščiams pasireiškia klinikiniai požymiai ar pakitimai, leidžiantys įtarti susirgimą. 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Kauno departamentas  informuoja, kad 2023 m. gegužės 23 d. Bartonių karjere, Šveicarijos sen., Jonavos r. sav., rastose kirų gaišenose nustatytas aukšto patogeniškumo A tipo H5N1 paukščių gripo virusas.

Vykdant Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2014 m. lapkričio 21 d. įsakymą Nr. B1-1007 „ Dėl labai patogeniško paukščių gripo patekimo rizikos mažinimo ir apsaugos priemonių taikymo naminių paukščių laikymo vietose „ (suvestinė redakcija 2020-02-04) naminių paukščių laikytojai privalo:

1.1 naminių paukščių savininkams ir laikytojams:

1.1.1. užtikrinti, kad nuolat būtų stebima naminių paukščių sveikatos būklė,

1.1.2. pavasarinės ir rudeninės migracijos laikotarpiu ar esant nepalankiai epizootinei paukščių gripo situacijai kaimyninėse Europos Sąjungos valstybėse narėse ir (ar) trečiosiose šalyse (apie migracijos laikotarpį ar nepalankią epizootinę paukščių gripo situaciją kaimyninėse Europos Sąjungos valstybėse  narėse ir (ar) trečiosiose šalyse skelbiama VMVT interneto svetainėje ir žiniasklaidos priemonėse) laikyti naminius paukščius pastatuose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į aptvertas lauko aikšteles ar teritoriją, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais vandens paukščiais,

1.1.3. šerti ir girdyti naminius paukščius pastatuose ar statiniuose su pastoge,

1.1.4. nenaudoti nenukenksminto atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti,

1.1.5. laikyti naminių paukščių pašarą ir kraiką taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų,

1.1.6. nedelsiant informuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį, kurio kontroliuojamoje teritorijoje yra laikomi naminiai paukščiai, apie pastebėtą susirgimą arba gaišimą.

Specialistai pabrėžia, kad paukščių gripo virusas H5N1 labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.

VMVT tikslas - ne taikyti nuobaudas paukščių laikytojams, bet kelti sąmoningumą ir padėti bendromis jėgomis apsisaugoti nuo šios pavojingos, didelius ekonominius  nuostolius nešančios ligos. 

Gyventojai, pastebėję laukinių vandens paukščių gaišenas ar padidėjus naminių paukščių gaišimui skambinkite ištisą parą veikiančiu telefonu 1879

VMVT Kauno departamento inf.