Paskelbtas Miesto naujienos

Gražiausia šventė Lietuvoj – Joninės Jonavoj!

Antradienis, 21 June 2016 10:02 Parašė 

Priminsime, kad vienadienė Jonų respublika su sostine Jonava buvo įkurta 2005 m. Po poros metų išrinktas ir inauguruotas šios respublikos prezidentas – Jonas Sirvydis, kuris kasmet per Joninių šventę sveikina naujus Jonų respublikos piliečius – Jonus, Janinas, Džonus, Chuanus, Janius ir kt. Jau turime 2212 tokių unikalios vienadienės respublikos piliečių iš Lenkijos, JAV, Olandijos, Norvegijos, Rumunijos, Čekijos, Kroatijos, Ispanijos, Italijos, Vokietijos ir aštuoniolikos Lietuvos rajonų.

Joninės Jonavoje – tai ir miesto varduvių šventė. Tik mūsų mieste, išlaikant Rasos šventės tradicijas, didelis dėmesys skiriamas apeigoms, kurios sudedamos į misteriją „Esame baltai“. Lietuvos etnografai it susitarę šventės organizatorius giria už tradicijų išlaikymą, puoselėjimą ir tęstinumą.

Apie tai, kokios bus šiemet Joninės Jonavoje, kokių naujovių šiemet gali tikėtis miestelėnai ir šventės svečiai, teiravomės Kultūros centro (KC) direktoriaus pavaduotojos JURGITOS SERAPINĖS.

Joninės – miesto vizitinė kortelė

Ponia Jurgita, paklausta, kas šiemet bus kitaip, tik juokiasi. „Man nuolat užduoda šį klausimą. O aš jį atsakau taip: Joninių šventė buvo kuriama daugiau nei 20 m., per tuos metus susiformavo tradicijos, kurios dar „pastiprintos“ ir etnokultūrinėmis tradicijomis. Kaip žinia, tradicijoms susiformuoti reikia laiko – nejau norime jas per vieną šventę sugriauti? Ir ar reikia šitai daryti? Šventė juk tuo ir įdomi, kad joje yra įpinta etnokultūrinių elementų, tradicijų, apeigų“, – sako J. Serapinė.

Ji pabrėžia, kad Joninės yra kertinė šventė, miesto vizitinė kortelė. Ir išduoda, kad šiokių tokių naujovių bus.

Skelbs Metų Joną (Janiną)

Pasak J. Serapinės, prieš miesto varduvių iškilmes KC darbuotojai atliko mini apklausą telefonu: atsitiktinės atrankos būdu klausė miestelėnų ir seniūnijų gyventojų, kokie Jonai (Janinos) galėtų pretenduoti į šį titulą. „Jonava pretenduoja tapti ir Europos kultūros sostine. Programoje parašėme, kad norėtume išrinkti Europos Joną. Šiemet drąsos šokti taip aukštai kiek pritrūkome – apsiribojome net ne Lietuvos, o rajono Metų Jonu ar Janina. Mūsų gerbiamas Jonų respublikos prezidentas J. Sirvydis šias pareigas eina jau 11 m., tačiau kadencija juk turi turėti ribas. Tad nusprendėme, kad kai išrinksime Metų Joną ar Janiną – ji arba jis ir bus prezidentas. O kadencija truks vienerius metus, tad kasmet per Jonines inauguruosime naują prezidentą“, – pasakoja Jonavos KC direktoriaus pavaduotoja kultūrai J. Serapinė.

Metų Jonas (Janina) bus išrinktas šventės išvakarėse, o jau birželio 23-ąją, 23 val., bus paskelbtas ir inauguruotas naujasis vienadienės Jonų respublikos prezidentas ir atsisveikinta su baigusiu kadenciją.

Žiūrovai rinks „savo“ sūrį

Jau 4 m. per Jonines rengiamas sūrininkų čempionatas „Šventas Jonas – pieno ponas“. Juk nuo seniausių laikų per šią šventę šeimininkės norėjo pasipuikuoti savo sūriu, kasmet stengdavosi sugalvoti vis naują receptą ir jį išmėginti.

Pasak J. Serapinės, ir šiemet sūrininkų čempionate panoro dalyvauti nemažai sūrininkų iš visos Lietuvos. „Paprastai patį pačiaušią sūrį išrinkdavo komisija. Šiemet nusprendėme, kad vienam sūriui būtinai turi atitekti žiūrovų simpatijų prizas, tad jį turi išrinkti patys šventės dalyviai“, – sako J. Serapinė.

Kvies amatininkų kiemelis

Pasak Jonavos KC direktoriaus pavaduotojos J. Serapinės, tikrą Joninių dvasią šventės svečiai galės pajausti užsukę į amatininkų kiemelį. Čia virte virs darbas: bus galima susipažinti su vilnos vėlimu ir šukavimu, juostų pynimu, žvakių liejimu, pynimu iš vytelių, bus galima pamėginti susirinkti šiaudinį sodą, Mantas kvies nusikalti suvenyrinių monetų, Alfredas ir Petras mokys pasigaminti lanką su strėlėmis...

„Pamatysite, kaip kepamas gardus šakotis, bitininkas Juozas į šventę pažadėjo atvežti ne tik natūralaus medaus, bet ir išskirtinės grikių arbatas, o Perto žemaitiškas kastinis tirpte tirpsta burnoje. Be to, jis pasiūlys ir imbierinio vyno, kuriame – nė lašo alkoholio“, – kuria intrigą ponia Jurgita.

Skambės tik lietuviška muzika

Šiemet šventės dalyvius linksmins grupės „Kamanių šilelis“, „Kitava“, „Žalvarinis“, „Pagulbis“, ansamblis „Žilvitis“.

„Mes norime, kad šventėje skambėtų tik lietuviška muzika. Tiesa, esame mėginę kviestis ir svečių iš užsienio, tačiau vis dėlto tai yra mūsų etnokultūrinė šventė. Todėl mūsų sumanymas – kad lietuviška tautinė muzika skambėtų labai įvairiai stilistiškai, muzika bus interpretuojama įvairiais žanrais. Kitaip tariant, klausysimės tarsi senosios tradicinės liaudies dainos, tačiau ji skambės visiškai naujai“, – pasakoja ponia Jurgita.

Misterija „Esame baltai“ – ta pati kiek kitokia

20–25 proc. jonaviečių ir miesto svečių kasmet į Joninių slėnį susirenka būtent dėl šios misterijos. „Norime pirmiausia sau, o paskui ir visam pasauliui pareikšti, kad esame labai sena baltų tauta, turime gilių tradicijų, esame autentiški. Visa tai žiūrovai ir galės pamatyti pagoniškoje misterijoje,“ – sako J. Serapinė.

Šiemet režisieriai į misteriją sudėjo labai daug kūrybinių, techninių, režisūrinių sprendimų, tad jeigu visko nesugadins lietus, – misteriją išvysime visu gražumu.

Ponia Jurgita išdavė mažą paslaptį – kaip pagrindiniai aktoriai misterijoje dalyvaus viena jonaviečių šeima, tad šios misterijos siužetinė linija ir eis per šeimą. Išvysime, kaip šeima ruošiasi Rasos šventei: tėtis apeina laukus, vaikai išsigąsta laumių raganų...

„Tai bus tarsi mažas spektaklis, kuris, tikiuosi, patiks ne tik jonaviečiams, bet ir svečiams, kurių šiemet atvyksta labai daug. Vidurnaktį padangę nutvieks fejerverkai, po jų – naktišokiai iki pirmosios rasos. Atkreipkite dėmesį: iki pirmosios rasos, o ne iki pirmųjų gaidžių“, – juokiais ponia Jurgita.

Ji ragina visus jonaviečius ir miesto svečius, kurie dar nesuplanavo savo laiko, jį suplanuoti taip, kad birželio 23 d. galėtumėte ateiti į tradicinę šventės vietą – Joninių slėnį. Reikia patiems viską pamatyti savo akimis ir pajausti trumpiausios nakties magiją.

Ir dar nuo savęs priduriu: gerbkime save ir vieni kitus, saugokime Joninių slėnį, kad jis išliktų gražus ir kitoms šventėms.

Laima SLOVIKIENĖ