Paskelbtas Miesto naujienos

Taupykime šilumą savo namuose

Trečiadienis, 06 October 2021 10:52 Parašė 
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Prasidėjus šaltajam metų sezonui, kviečiame dar kartą prisiminti energijos taupymo patarimus. Jie leis ne tik sumažinti šildymo  sąskaitas, bet ir prisidėti prie gamtos saugojimo.

Praktika rodo, kad racionaliai šeimininkaudami galime sutaupyti 10 ir daugiau procentų šilumos. Kartais tam  pakanka pakeisti įpročius.

Užsandarinkite nesandarius langus ir duris, užtaisykite plyšius. 

Plyšius tarp stiklo ir lango rėmo reikėtų užsandarinti silikoninėmis ar kitomis izoliacinėmis medžiagomis. Būtinai užglaistykite prie langų atsiradusius plyšius ar sienų įtrūkimus. Jei bus tinkamai užsandarinti langai, būstas bus geriau apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų bei gatvės triukšmo, pakils kambario temperatūra.

Įstiklinkite balkonus, pakeiskite įskilusius langų stiklus.

 Tai sumažins šalto oro skverbimąsi į butą. Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris laikykite uždarytas. Jei po durimis yra plyšys – pasistenkite jį uždengti specialia tarpine slenksčiams. Jei langai nereikalingi kaip šviesos šaltinis (rūsiuose, sandėliukuose), žiemai juos galima uždengti šilumą atspindinčios termoizoliacinės medžiagos lakštais.

Atėjus dideliems šalčiams, vėsa pradeda skverbtis ir per stiklą. Nuo to galima apsisaugoti naktį sandariai uždengiant langus. Tam tinka žaliuzės, roletai ar sunkios medžiagos užuolaidos. Saulėtomis dienomis langus atidenkite, o saulės prišildytuose kambariuose atidarykite duris ir leiskite šilumai pasklisti į vėsesnes buto vietas.

Neuždenkite šildymo įrenginių. 

Radiatoriai ar kiti šildymo įrenginiai neturi būti uždengti ar paslėpti už dekoratyvinių sienelių, baldų, užuolaidų, kad šiltas oras patektų į kambarį, o ne kiltų į viršų šaltu lango paviršiumi. Langų užuolaidos, jas tinkamai naudojant, padeda taupyti šilumą. Jokiu būdu nereikia jomis uždengti radiatorių, nes tuomet šilto oro srautas cirkuliuoja šaltu lango paviršiumi, mažiau šilto oro patenka į kambario gilumą. Nerekomenduojama šildymo radiatorius užstatyti lovomis, stalais ar kitais baldais.

Įrenkite šilumą atspindinčią plėvelę. Nuo radiatorių sklindanti šiluma neretai tenka ne kambariui, o įsigeria į sieną. Būtent todėl ant jos rekomenduojama priklijuoti šilumą atspindinčią plėvelę. Visuose kambariuose įrengus tokią apsaugą, namų temperatūrą galima pakelti keliais laipsniais.

Tinkamai vėdinkite patalpas. 

Patalpas vėdinkite pilnai atidarę langus ir sudarę skersvėjį, kuris pakankamai išvėdintų patalpą, padėtų išvengti drėgmės ir kvapų kaupimosi. Geriau vėdinti intensyviai, bet trumpai, negu vėdinti ilgą laiką. Išeidami uždarykite langus ir orlaides. Tai leis namuose palaikyti pastovią temperatūrą. Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris laikykite uždarytas.

Nuo radiatorių reguliariai valykite dulkes – dulkės mažina šilumos atidavimą aplinkai.

Tinkamai naudokite ventiliatorių. Ventiliatorių virš viryklės naudokite tik gamindami valgį, nes jis ištraukia šilumą.

Izoliuokite šilumos punkto elementus. Dideli šilumos nuostoliai patiriami, kai neizoliuojami ar tik iš dalies izoliuojami vamzdynai, sklendės, čiaupai, ventiliai ir kita šilumos punkte esanti armatūra.

Automatizuokite šilumos punktą. Įdiegus automatizuotą šilumos punktą, įmanoma ženkliai sumažinti šilumos vartojimą pastate, nes sistema, patalpose automatiškai palaikydama vartotojo pasirinktą patalpų temperatūrą, reaguoja į lauko temperatūros pokyčius ir, esant aukštesnei lauko oro temperatūrai į radiatorius tiekia žemesnės temperatūros karštą vandenį. Tinkamai sureguliavę šilumos punktą, sąskaitas už šildymą galite sumažinti bent 15 procentų.

Neišbalansuokite šildymo sistemos. Tam, kad namo šildymo sistema būtų subalansuota, reikia, kad radiatorių ir jų sekcijų kiekviename bute būtų tiek, kiek numatyta namo sistemos projekte. Jei bute primontuoti papildomi radiatoriai, tai vieniems namo gyventojams būna per šilta, kitiems per šalta. Tiems, kam per karšta, atidaro langus ir leidžia šilumą į lauką. Tokiu būdu tenka daugiau mokėti visam namui, kadangi šiluma skirstoma proporcingai pagal plotą.

Be abejo, pats efektyviausias būdas taupyti šilumą – kompleksinė pastato renovacija, leidžianti sutaupyti daugiausia šilumos. Jeigu Jūsų buto kvadratinio metro šildymui suvartojamos šilumos kiekis per mėnesį siekia 20 ir daugiau kilovatvalandžių, rekomenduojame rimtai apsvarstyti galimybę renovuoti pastatą, nes tai vienintelis būdas ženkliai sumažinti šilumos praradimus pastate.

UAB „Jonavos šilumos tinklai“