Paskelbtas Sportas

Jonavos virvės traukikų kelias pasaulio čempionate

Pirmadienis, 08 October 2018 08:46 Parašė 

Net penkias dienas Pietų Afrikos Respublikos Keiptauno mieste vyko pasaulio virvės traukimo čempionatas. Į šį prestižinį čempionatą suvažiavo patys pajėgiausi pasaulio klubai bei šalių rinktinės. Jau nebe pirmi metai, kai pasaulio čempionate varžosi šią sporto šaką propoguojantys entuziastai iš Lietuvos. Entuziastai, nes sportininkai ne tik yra pamėgę šią šaką, bet patys atletai dirba ar mokosi.

Kaip ir kiekviename pasaulio čempionate, varžybų reglamentas griežtas. Pirmą dieną visi sportininkai sveriami ir tikrinamas sportininkų inventorius kovoms. Kitas dvi dienas varžosi virvės traukimo klubai, o paskutinės dvi dienos priklauso šalių rinktinėms. Visgi, šiame pasaulio čempionate buvo minimas ne tik Lietuvos, bet ir Jonavos vardas. Pastaruoju metu virvės traukimo madas Lietuvoje diktuoja Jonavos virvės traukikai. Sporto klubas “Gekonas” (vadovas Domas Urnikis) tapo šalies čempionais, todėl užsitikrino teisę varžytis pasaulio čempionate. Pagal Lietuvos virvės traukimo federacijos reglamentą – šalies čempionatą laimėjusi komandą toje pačioje svorio kategorijoje yra Lietuvos rinktinė.

Jonavos sporto klubo “Gekonas” vadovas tikrai turėjo ką papasakoti apie šį pasaulio virvės traukimo čempionatą ir kelionę į ten. Jonavos sportininkams tai buvo pirmą tokia tolima kelionė, nes vien kelionė trūko daugiau nei parą.

“Tikrai tokie skrydžiai reikalauja daug jėgų. Žinodami, kad pusė lagaminų tokiuose jungtiniuose skrydžiuose dingsta, mes visą dalyvavimui varžybose reikalingą įrangą pasiėmėme į rankinį bagažą, - sugrįžus po tokių kelionių į varžybas mintimis dalinosi D. Urnikis. – Tik per plauką Johanesburge išgelbėjome visus savo lagaminus. Nors jie iš Rygos turėjo tiesiai keliauti į Keiptauną, dėl ramybės oro uoste pasitikrinome ar kartais jie nepasiliko Johanesburge. Nemaloniai nustebome, kad vis dėl to buvo iškrauti nepasiekę galutinio tikslo. Viskas baigėsi sėkmingai. Patikrinome ir radome”.

Daugelio nuomone, šias pasaulio čempionatas buvo suorganizuotas nepriekaištingai. Arti Atlanto vandenyno esantis stadionas atitiko visus reikalavimus. Aišku, per pirmas dvi dienas sportininkus nustebino, kai teko gerokai pašalti. Oro temperatūra dieną siekė vos 10-12 laipsnių šilumos ir nuolat vargino lietus su stipriu vėju.  

Visas renginys praėjo sklandžiai. Pastarąsias dvi žiemas Keiptaunas neturėjo lietaus, dėl to miestas išgyveno rimtą sausrą. Geriamo vandens ribojimai privertė susimąstyti koks vis gi brangus ir reikšmingas yra vanduo. Nors šiuo metu sausros pavojus jau baigėsi, bet mieste vis dar jaučiamos jos pasekmės. 

Pirmąją varžybų dieną Lietuvos sportininkus maloniai nustebino nutikimas. Juos surado ir pasikalbėti, pabendrauti stabtelėjo vietinė moteris, kurios senelis, pasirodo, kilęs iš Lietuvos. Margolite Williams su savo vyru Bian Wiliams ir broliu Jeremy Kropman prašėsi per laisvą nuo varžybų laiką skirti pabendravimui.

“Mes su malonumu sutikome ir turėjome įsimintiną dieną, per kurią mieli afrikiečiai mums parodė taip daug šios šalies, kaip tik buvo įmanoma, - prisiminimais dalinosi D. Urnikis. – Atsisveikindami, padovanojome Lietuvos trispalvę”.

Šių metų čempionate įvairiose svorio kategorijose dalyvavo 27 šalys iš viso pasaulio. Klubinėse varžybose įvairiose kategorijose dalyvavo net 83 virvės traukimo klubai. Jau antrus metus iš eilės daugumoje kategorijų lyderių pozicijas dalinosi anglai, olandai, šveicarai. Lengvo svorio vyrų kategorijoje pajėgiausi buvo vokiečiai. Moterų kategorijoje daugelį metų niekam palaužti nepavyksta Kinijos Taipėjaus komandos.

Pasaulio čempionate varžėsi ne tik šalių virvės traukimo klubai, bet ir rinktinės. Šiemet Lietuvos rinktinės vardą garsino šalies čempionatą laimėję jonaviečiai. Būtent visus atletus galima vadinti sporto mėgėjais, nes be sporto, turi gyvenime užimtumus darbuose. Jau ne vienerius metus sporto klubą “Gekonas” treniruoja ir jam vadovauja Domas Urnikis. Šis atletas baigė Kauno technologijos universitetą, termoinžineriją. Beveik dešimtmetį dirbęs šilumos gamybos įmonėje, šiuo metu didelį dėmesį skiria virvės traukimo klubui.

Kaip D. Urnikis apibūdino klube sportuojančią savo žmoną Kristiną, virvės traukimu susidomėjo susipažinusi su būsimuoju vyru. Dabar dviejų mergaičių mama K. Urnikienė rūpinasi šeimos verslu bei puikiai geba visas savo veiklas derinti su sunkiomis treniruotėmis.

Pasaulio čempionate dalyvavęs Marius Astikas yra vienas iš SK “Gekonas” įkūrėjų ir labai patyręs sportininkas. Kai nesportuoja – dirba technologu baldų gamyboje. Įdomus faktas klubo veikloje, kad sportininkai į šią sporto šaką įtraukė ir savo antrąsias puses. Taip ir paskui vieną iš klubo lyderių į veiklą įsitraukė ir jo žmona Indrė Astikienė. Sportuoja jau pakankamai seniai ir šiuo metu augina vienerių metų mergaitę. Tačiau trauka sportui negali sutrukdyti mamos pareigų ir rūpesčių. Atletei pavyksta suderinti treniruočių ir varžybų laiką.

Pasak klubo vadovo ir trenerio D. Urnikio, komandai siekti pergalių daug padeda ir Audronė Valčiukaitė, ekologė, pastaruoju metu dirbanti Jonavos šilumos tinkluose. Ji pati stropiausia sportininkė. Nepraleidžia treniruočių ir visada siekia traukti ilgiau, stipriau ir geriau.

 Pasirodo virvės traukimas sutraukė įvairių žmonių. Šia sporto šaka susidomėjo “užkietėjęs” motociklininkas Šarūnas Gustas. Be sporto ir motociklų, atletas gyvenimą sieja su žmonių sveikata. Jis dirba inžinieriumi-techniku dantų implantų gamykloje. Šis čempionatas Šarūnui buvo pirmas, bet debiutas pavyko puikiai. Naujokas puikiai prisitaikė prie daugiau patirties turinčių komandos draugų.

Mykolo Romerio universitetą baigusi Agnė Žadeikytė sėkmingai dirba teisėsaugos srityje. Mergina profesionaliu virvės traukimu susidomėjo dar vaikystėje ir iki šių dienų treniruojasi ir aktyviai dalyvauja klubo veikloje.

Tokiomis pėdomis keliauja ir Linas Vaičius, taip pat baigęs šį universitetą. Jaunuolis komandoje užima “inkaro” poziciją. Tai atsakingiausios pareigos. Linas puikiai tvarkosi su jam patikėtomis užduotimis.

Pasirodo, kad sporto klube “Gekonas” yra ir dar vienas Urnikių šeimos narys. Pasaulio čempionate Lietuvos rinktinei vadovavo Domo tėtis Rimantas Urnikis. Kaip teigia pats Domas, jo tėtis yra įkvepėjęs, mokytojas ir rinktinės treneris. Daug metų traukdamas virvę, šia sporto šaka sugundė ir savo sūnų Domą. Griežtas, bet visada teisingas. Didžiulė patirtis jam leidžia priimti tinkamus sprendimus ir duoti taiklius nurodymus komandai kovų metu. “Jo įtaka mums – pusė pergalės, - apie savo tėtį kalbėjo D. Urnikis.

Klubų čempionate Jonavos sporto klubas “Gekonas” sportininkai pademonstravo, jog ir tarp tokiose aukšto lygio varžybose gali pasiekti aukštų rezultatų. Nors prizinių vietų nepasiekė, tačiau ką reiškia pasaulio čempionate savo pogrupyje iškovoti penktąją vietą. Jonaviečiai už savęs paliko tokias pajėgias komandas iš Prancūzijos, Zimbabvės, Šveicarijos ir kitų valstybių. Tuo tarpu Lietuvos rinktinė iškovojo 8 (!) vietą pasaulyje. Buvo aplenkta daugiau nei trečdalis dalyvavusių šalių. Pasidžiaugta, kad pagaliau įveikta Belgijos rinktinė, nes buvusiose čempionatuose visad tekdavo pripažinti varžovų pranašumą.

Jonavos virvės traukikams tai buvo jau nebe pirmas toks pasaulio čempionatas ir jau galima palyginti rezultatus su ankstesniais. Pasak sporto klubo “Gekonas” vadovo ir trenerio D. Urnikio, šis čempionatas jiems buvo ypatingas, nes galima įžvelgti teigiamus pokyčius. Nors jie nėra tokie spartūs, kokių norėtųsi, bet mažais žingsneliais komanda braunasi vis aukščiau. Šie metai buvo pirmieji, kai įveikta Belgija, o su baskais išsiskirta taikiu rezultatu. Virvės traukimo pasaulyje tai daug reiškia. D. Urnikis tiki, jei toliau sistemingai vyks darbas ir bus draugų bei rėmėjų palaikymas, netolimoje ateityje galima rimtai pagalvoti ir apie kokios nors spalvos medalius. Mažai šaliai įveikti pirmajame trejete besivaržančias šalis yra sunku. Visgi, sportininkai neketina nuleisti rankų ir toliau sieks kuo daugiau valstybių reitingų lentelėje palikti žemiau už savęs.

Dalyvauti tokiuose pasaulio čempionatuose reikia ne tik daug pasiekti varžybose, bet labai svarbu ir moralinė bei finansinė pagalba. Už dalyvavimą pasaulio virvės traukimo čempionate, sportininkai dėkoja Jonavos rajono savivaldybei ir merui Eugenijui Sabučiui, UAB “Erelita Furniture”, UAB “Elektros energija”, internetinėms parduotuvėms www.traper.lt ir www.desel.lt, Jonavos kultūros centrui, už pagalbą reprezentuojant šalį pasaulio čempionate uždarymo ceremonijoje. Už paramą dėkojama ir Igoriui Gatijatulinui.

GYTIS RAMANAUSKAS