Paskelbtas Sveikata

SKAITYTOJAS KLAUSIA. Pirmiausia – kreiptis į šeimos gydytoją

Penktadienis, 08 September 2023 10:18 Parašė 

Redakcijai paskambino senjoras Steponas P. „Jau seniai turiu problemų dėl prostatos. Pablogėjus sveikatai kreipiausi į valdišką gydymo įstaigą. Man pasakė, kad reikalinga prostatos operacija, už kurią turėsiu sumokėti apie 300 eurų. Norėčiau sužinoti, ar pensininkams, gerokai įžengusiems į devintą dešimtį, už operaciją privaloma mokėti? Už ją sumokėjęs, krematoriumui pinigų pritrūksiu“, – atsisveikindamas liūdnai pajuokavo senolis.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos: Atkreipiame dėmesį, kad planinės sveikatos priežiūros paslaugų išlaidos apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims (PSD) apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, jei šios paslaugos teikiamos turintiems gydytojo siuntimą ir jei šias paslaugas teikiančios gydymo įstaigos yra sudariusios sutartis dėl šių paslaugų teikimo su teritorine ligonių kasa (TLK). Sutartį su TLK turi būti sudariusi ir įstaiga, išdavusi siuntimą konsultacijai ar operacijai.

Taigi, jeigu operacija PSD apdraustam pacientui bus atliekama pagal medicinines indikacijas sutartį su TLK turinčioje įstaigoje, ši operacija bus apmokama iš PSDF. Tai reiškia, kad iš paciento negali būti reikalaujama jokio papildomo mokesčio.

Turint nusiskundimų dėl prostatos, pirmiausia rekomenduojame kreiptis į šeimos gydytoją, kuris sprendžia dėl tolesnio paciento gydymo (atlieka tyrimus, siunčia konsultuoti gydytojui specialistui ir kt.). Dėl konkretaus atvejo ir operacijos metodo sprendžia gydantysis gydytojas.  

Pacientas, turintis gydytojo siuntimą, gali pasirinkti gydytoją specialistą, įstaigą, kurioje bus atliekama operacija. Gydytojai, pacientui išduodami siuntimą, turi jį informuoti, kur tokios operacijos yra teikiamos (nurodyti bent 3 įstaigas).

Išsamus sąrašas įstaigų, su kuriomis TLK yra sudariusios sutartis ir dėl kokių paslaugų, skelbiamas ligonių kasų svetainėje.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad rūpimus klausimus gyventojai gali pateikti bendruoju ligonių kasų el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu +370 5 232 2222.

„Alio Jonavos“ inf.