Paskelbtas Miesto naujienos

Valdžios atstovų ir verslo bendruomenės susitikimas

Trečiadienis, 27 March 2024 09:45 Parašė 

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialo nariai surengė susitikimą su rajono meru Mindaugu Sinkevičiumi, administracijos bei skyrių vadovais. Jonavos kultūros centro Krašto muziejuje vykusioje sueigoje verslininkams buvo pristatyti artimiausiu metu mieste ir rajone įgyvendinami projektai, susiję su rajono plėtra, atsakyta į juos dominančius klausimus. 

Prasidės geležinkelio pervažos remontas

Pradėdamas pokalbį, meras atkreipė dėmesį, kad bus projektų, kurie palies „mus visus, nepaisant to, ar jie priklauso verslo pasauliui, ar tiesiog yra miesto gyventojai“.

Supažindinimą su artėjančiais pokyčiais  M. Sinkevičius pradėjo nuo planuojamų  geležinkelio pervažos remonto darbų, kurie prasidės balandžio 8 d.

„AB „Lietuvos geležinkeliai“ numatę kapitalinį pervažos tvarkymą atlikti per vieną mėnesį. Vadinasi, transportas ten vykti negalės, srautai bus nukreipti kitomis kryptimis. Kadangi pervaža bus uždaryta, krovininis transportas, atvažiuojantis nuo Kėdainių pusės, bus nukreiptas Žeimių ir J. Basanavičiaus gatvėmis. Taigi,  sunkiasvores mašinas pamatysime net ir miesto centre, nuo ko jau esame atpratę“, – supažindino meras.

Pranešėjas pripažino, kad tai sudarys nepatogumų, tačiau, jo žodžiais tariant, „teks padaryti išimtį vienam mėnesiui“. Jis pastebėjo, kad, iki priimant šį sprendimą, buvo siūlymų krovininėms transporto priemonėms leisti važiuoti Lietavos g. Tačiau tokios idėjos atsisakyta, nes sunkiasvorės mašinos gal sugadinti dar visai naujai paklotą asfaltą.

„Visi turime žinoti, kad kroviniams patekti į Darbininkų, Fabriko gatvėse esančias įmones ar išvežti bei įvežti produkciją iš jų bus sudėtingiau. Matyt, pramoniniai užsakymai iki pervažos remonto pabaigos, planuojamos gegužės 9 dieną,  galėtų nevykti ar bent būti sumažinti“, – pastebėjo M. Sinkevičius.

Bus uždaryta Vasario 16-osios gatvės atkarpa

Po Šv. Velykų prasidės Vasario 16-osios gatvės tvarkymo darbai. Tad atkarpa nuo Sodų g. iki Žeimių g. bus aklinai uždaryta, joks eismas nevyks. Anot M. Sinkevičiaus, į įvairias įstaigas (Paštą, Meno mokyklą, Viešąją biblioteką, kitas) bus galima patekti per Sodų ir Žaliosios gatves. Meras informavo, kad remonto darbus atliks „Kauno keliai“ bei „Jonavos hidrotechnika.

„Šioje atkarpoje matysime daug technikos, nes čia bus keičiama ne tik asfalto danga, bet ir visi inžineriniai tinklai, komunikacijos. Planuojama, kad remontas užtruks apie pusę metų, kadangi, sutvarkius minimą gatvės dalį, prasidės antrojo etapo darbai, apimantys žiedinės sankryžos įrengimą Žeimių g. ir Vasario 16-osios g. sankirtoje. Suprantu, kad  tikrai turėsime sunkumų ir keblumų, tačiau galiu patikinti, jog pokyčiai duos gerų rezultatų. Gatvė nebus susiaurinta, joje nepamatysime „zebrų“, bet bus įrengta daugiau vietų automobiliams prie gyvenamųjų namų, suformuota nauja automobilių stovėjimo aikštelė šalia Kūno kultūros ir sporto centro, pažymėta juosta dviratininkams. Vyks intensyvūs darbai, tad būtina atkreipti dėmesį į netrukus atsirasiančius naujus ženklus, nuorodas, kitą informaciją, padėsiančią susiorientuoti apvažiavimo kryptis ir taip  toliau”, – pokyčius pristatė rajono meras.

Verslininkai baiminosi, kad, prasidėjus geležinkelio pervažos bei Vasario 16-osios gatvės ir žiedinės sankryžos tvarkymo darbams, mieste gali iškilti itin sudėtingų susisiekimo problemų. „Gal nederėjo dubliuoti remonto darbų objektuose?“ – teiravosi jie.

Kaip teigė rajono vadovas, su rangovais suderinta, kad žiedinės sankryžos įrengimas prasidės tada, kai bus baigtas geležinkelio pervažos remontas. Pirmiausia darbai prasidės Vasario 16-osios g. atkarpoje, o vėliau, suremontavus pervažą, bus prieita prie žiedinės sankryžos įrengimo.

„Žinoma, neišvengsime komplikuotų situacijų, tačiau visa tai turėsime išgyventi. O tada galėsime pasidžiaugti ir saugesne, ir jaukesne miesto erdve Vasario 16-osios gatvėje“, – patikino meras.

Pramonės teritorijos įveiklinimas

Jonavos rajono savivaldybė, siekdama plėtoti vietos ekonomiką bei pritraukti investicijų, kuria arba plėtoja pramonines teritorijas. Vienas tokių projektų yra pramonės parkas, kurį  planuojama įrengti Venecijos kaime

Susitikimo metu meras supažindino su 40 ha sklypo įveiklinimu ir ateities lūkesčiais.  Jis atkreipė dėmesį, kad jau išvalytai pramonės teritorijai įveiklinti  bendra suma sieks 8 mln. eurų. Minėtame sklype bus nutiestas 8 megavatų galios elektros kabelis, įrengta vandentiekio nuotekų sistema, atkeliausianti iš Ruklos miestelio, suformuotas kelias.

Mero teigimu, šie metai ir 2025-ieji bus skirti inžinerinės infrastruktūros sukūrimui. Tikimasi, kad sklypas turės paklausą nuomos ar pardavimo srityje, pritrauks investuotojų ir sukurs darbo vietų  gyventojams.

Įveiklinti teritoriją Savivaldybė turi per penkerius metus. „Tuos aštuonis milijonus eurų Ekonomikos ir inovacijų ministerija mums duoda ne už ačiū ar už gražias akis, bet teritorijos įveiklinimui per penkerius metus. Už tokį finansavimą mes įsipareigojome pritraukti investicijų ne mažiau kaip už 21 milijoną eurų. Tai reiškia, kad turi iškilti gamybinės patalpos tokio kapitalo vertei ir sukurta ne mažiau kaip 200 naujų darbo vietų. Šio sklypo prioritetais laikomi tvarumas, žaliasis kursas ir visa kita, sklypas turi atitikti tam tikrus parametrus, taigi čia negali atkeliauti didelės kompanaijos, bet turi įsikurti tvarios verslo įmonės”, – komentavo meras M. Sinkevičius.  

Įdomi diskusija

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Lineta Jakimavičienė aptarė kitas, smulkesnes programas. Ji akcentavo, kad šių metų biudžete 5 milijonus eurų sudaro įvairūs Europos Sąjungos finansuojami investiciniai projektai, tarp kurių, be jau mero minėtų, yra švietimo srities „Tūkstantmečio mokyklų“, sveikatos, alternatyvių  energijos išteklių panaudojimo, transporto, kitokie projektai.  

Su Patikėjimo teisės nuostatų pasikeitimais, įsigaliojusiais nuo šių metų sausio 1 d., supažindino Savivaldybės Teritorijų planavimo ir urbanistikos skyriaus vedėja Erika Glinskaitė. Baseino reikalus pristatė jo direktorė Aira Kaunietė. Įžvalgomis apie neramią situaciją visoje Lietuvoje trumpai papasakojo rajono Savivaldybės administracijos patarėjas civilinei mobilizacijai Vytautas Kaminskas.

Į susirinkusiųjų klausimus atsakė mero pavaduotojas Povilas Beišys, administracijos direktorius Valdas Majauskas, kiti atsakingi valdžios atstovai.

KPPAR Jonavos filialo tarybos pirmininkas Alfonsas Meškauskas atkreipė dėmesį į tai, kad Savivaldybės ir verslo bendruomenės bendradarbiavimas turi abipusės naudos. „Džiugu, kad šiandien išgirdome daug išsamios informacijos apie rajone vykdomus projektus. Tuose projektuose, kuriuos planuoja įgyvendinti Savivaldybė, gal ir mūsų verslas galėtų dalyvauti, užpildyti atsiradusias nišas eksporto ar vidaus rinkoje. Dėkojame merui ir visai Savivaldybės administracijos komandai už susitikimą ir bendradarbiavimą”, – sakė susitikimo iniciatorius A. Meškauskas.

Po prasmingo ir informatyvaus pokalbio visi dalyviai apžiūrėjo meninę instaliaciją „Miražas: miestelio romansas“, kurią Krašto muziejuje kuria laisvas menininkas Feliksas Paulauskas.

Irena BŪTĖNAITĖ

Audriaus Reipos nuotraukos.