Paskelbtas Aktualijos

Šimtmečio dovanos netrukus pasieks ir Jonavos darželius

Ketvirtadienis, 25 January 2018 09:48 Parašė 

Tikrą diskusijų audrą prieš kurį laiką sukėlusi tautinio kostiumo kūrimo idėja – realizuota. Po įvairiausių viražų ir atsisakymų geriausiu Lietuvos dizaineriu tituluojamo Juozo Statkevičiaus sukurti apdarai netrukus turėtų pasiekti šalies darželius lankančius ikimokyklinukus. Jonavos rajono darželius pasieks net 240 kostiumėlių. Tautiniai drabužiai pradžioje pasieks Jonavos rajone esančius savanorius. Jie ir pasirūpins, kad fondo dovanos būtų perduotos ugdymo įstaigoms.

Prie šio projekto įgyvendinimo prisidėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis bei labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“. Iš viso pasiūta 18 tūkst. vaikiškų tautinių kostiumų. Vieno kostiumo kaina siekia 29,04 Eur. Iniciatyvai realizuoti iš viso skirta daugiau kaip pusė milijono eurų.

Dizainerio J. Statkevičiaus sukurtais kostiumais mažyliai pasipuoš iki vasario 16-osios, kuomet visa Lietuva švęs valstybės atkūrimo šimtmetį. 887 valstybinius vaikų darželius pasieks po 20 kostiumų vaikučiams. Dešimt berniukų ir dešimt mergaičių pasipuoš kiekviename fondo savanorių aplankytame darželyje.

„Projekto tikslas – dovanoti tautinius kostiumėlius ne kiekvienam vaikui, o visoms valstybinėms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, kuriuose šie drabužiai galės būti naudojami pagal individualius poreikius ir norus puoselėjant etininę lietuvių kultūrą ir papročius. Darželių sąrašai buvo sudaryti pagal duomenis, kuriuos atsiuntė miesto ir rajono savivaldybė“, – teigė labdaros  ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė.

Dizaineris J. Statkevičius kostiumus kūrė atsižvelgdamas į kiekvieno Lietuvos etninio regiono unikalumą, spalvas, audinių ir juostų raštus. Fondo projektas „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ rengtas konsultuojantis su Lietuvos liaudies kultūros centro etnografais, etninių amatų puoselėtojais. Pasak dizainerio, kostiumai yra patogūs, lengvai dėvimi ir prižiūrimi. Drabužiai siūti Lietuvoje, naudojant kokybiškus Olandijoje pagamintus ir vaikučiams pritaikytus audinius. Specialiai šiam projektui pagal autentiškus pavyzdžius Lietuvoje išaustos šiuolaikiškos juostos. Aukštaitijos darželiams pagaminti 6592, Dzūkijos – 5132  Suvalkijos – 1172, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – 5104 kostiumai. 

Beje, dizaineris savo darbą dovanoja ir sako, kad dirbęs neatlygintinai ir norįs parodyti, jog kiekvienas savo darbu galime ne tik puoselėti kultūrą, tradicijas bet ir įvairiais būdais puošti Lietuvą. „Su didžiausiu malonumu kūriau vaikams, kurie tik pradeda kūrybingą pažintį su valstybe, jos istorija, tradicijomis ir pilietiškumu. Labai džiaugiuosi ištisus metus praleidęs su mintimi, kad valstybės atkūrimo šimtmetį pradėsime spalvingai, susipažindami su kiekvieno Lietuvos etnografinio regiono spalvomis ir tradicijomis. Tai buvo labai sudėtinga ir įdomi užduotis, padarytas didelis istorinis darbas, neturintis analogo. Dirbome kruopščiai ir dėmesingai“, – sakė J. Statkevičius.

Parengta pagal labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ inf.

Tomo Kaunecko nuotr.