Paskelbtas Renginiai

Jonava jau tryliktąjį kartą tapo teatralų traukos centru

Penktadienis, 22 September 2017 11:16 Parašė 

Šią savaitę Jonava pakvietė į tryliktąjį tarptautinį mėgėjų teatrų forumą „Aidas 2017“. „Aidas“ – vienintelis festivalis Lietuvoje, skirtas kraštiečiui dramaturgui Raimundui Samulevičiui atminti, jo kūrybai populiarinti, tuo pačiu – propaguoti lietuviškąją dramaturgiją.

Nuo 1993 m. režisieriaus Jono Andriulevičiaus inicijuotas ir kas dvejus metus Jonavos savivaldybės teatro jėgomis organizuojamas „Aidas“ sparčiai peraugo vietinio renginio ribas: dėl plačios edukacinės veiklos forumu vadinamas renginys pritraukia ne tik geriausius Lietuvos mėgėjų teatrus, bet ir bendraminčius iš kitų kraštų, užsienio šalių. Tai – svarbus suvažiavimas Lietuvos ir užsienio mėgėjų teatro dalyviams, jo metu keičiamasi patirtimi, aktyviai mokomasi, bendraujama.
„Aidas“ įtrauktas į pasaulinės mėgėjų teatro sąjungos AITA/IATA renginių planą kaip atitinkantis tarptautiniams renginiams keliamus reikalavimus, pripažintas ir respublikiniu mastu: LR kultūros ministro 2014 m. spalio 3 d. įsakymu „Aidas“ patvirtintas prioritetiniu mėgėjų meno 2015–2017 m. renginiu.
Iki šiemetinio, tryliktojo, „Aido“ Jonavos krašto gyventojams ir svečiams parodyti 74 Lietuvos teatrų spektakliai ir 26 užsienio kolektyvų darbai (Ispanijos, Danijos, Latvijos, Rusijos, Islandijos, Vokietijos, Vengrijos, Lenkijos, Baltarusijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos, JAV, Slovakijos, Azerbaidžano ir kt.). Visų „Aido“ forumų programas galima rasti www.jonavosteatras.lt/projektai/Aidas).

Šiemetinis „Aidas“ jau nebeišsitenka Jonavoje: forumo renginiai plačiai pasklido po rajoną, pasiekė kaimyninę Ukmergę. Ten Charkovo teatras „Publicistas“ (Ukraina) vaidino A. Jablonskajos „Gal ir apie“ (rež. Ana Oniščenko ir Konstantin Vasiukov). Jonavos r. Juškonių kultūros centre žiūrovų laukia Kelmės mažasis teatras, rugsėjo 22 d. 18 val. vaidinsiantis Keturakio „Amerika pirtyje“ (rež. Algimantas Armonas); 20 val. Punsko teatras „Aurora“ (Lenkija) pristatys V. V. Landsbergio dramą „Vilis“ (rež. Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė), o rugsėjo 23 d. 13 val. Rezeknės liaudies teatras (Latvija) rodys lietuvių autorės D. Čepauskaitės „Pupas“ (rež. Mara Zalaiskalns).

Jonavos žiūrovai jau pamatė Jonavos rajono savivaldybės teatro jaunimo grupės ir Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos Teatro skyriaus ugdytinių V. V. Landsbergio „Uodų pasakas“ (rež. Živilė Martinaitienė); Utenos kultūros centro lėlių teatro „Zuikis Puikis“ R. Katinaitės-Lumpickienės „Pasakų vežėčias“ (rež. Janina Baldauskienė); yra kviečiami į unikalią Jonavos rajono savivaldybės teatro premjerą, rugsėjo 22 d. 16 val. vaidinamą Jonavos Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčios požemyje, – J. Andriulevičiaus „Eik“ (rež. J. Andriulevičius); šeštadienį 16 val. Birštono Vienkiemio teatras kviečia į S. Kymantaitės-Čiurlionienės „Kuprotą oželį“ (rež. Beata Klimavičienė), o 19 val. Jonavos Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčioje žiūrovų lauks Mažeikių Juozo Vaičkaus Skrajojamasis teatras su K. Voitylos Senojo testamento drama „Jobas“ (rež. Airida Lementauskienė).

Jonavos rajono savivaldybės teatro organizuojamas „Aidas“ garsėja ne vien stipriais ir savitais pasaulinio garso spektakliais, bet ir plačia edukacine programa, skatinančia intelektinės ir kūrybinės raiškos potencialą, ugdančia novatoriškumą, plečiančia akiratį. Kolektyvai į „Aidą“ mielai vyksta ne tik vaidinti: forumo metu profesionaliai aptariami spektakliai, dalyvaujant ekspertams doc. G. Šimkui, dr. doc. D. Vaigauskaitei, LLKC Teatro poskyrio vadovei I. Maciulevičienei, VDU dėstytojai teatrologei V. Truskauskaitei ir kt.; kūrybines laboratorijas vedė garsūs teatro meno autoritetai – J. Vaitkus, G. Padegimas, V. Bagdonas, V. Masalskis, Rusijos teatro akademijos docentai O. Snopkov, O. Volyncev, režisierius Lazlo Lukasc iš Vengrijos.

Per „Aido“ dienas Jonavoje Lietuvos mėgėjų teatro bendruomenei sudaroma galimybė dalyvauti seminaruose-praktikumuose: per 350 dalyvių jau gavo Jonavos suaugusiųjų švietimo centro kvalifikacijos kėlimo pažymėjimus, klausytasi įžymių lektorių, kritikų, vyko susitikimai su dramaturgais ir nagrinėjusiais jų kūrybą K. Urba, N. Indriūnaite, E. Ignatavičiumi ir kt. Nuo 2001 m., organizuojant forumo edukacines programas, bendradarbiaujama su Klaipėdos ir Vytauto Didžiojo universitetais.

Pasak Klaipėdos universiteto docento G. Šimkaus, Jonava, turėdama tokį festivalį kaip „Aidas“, tampa Lietuvos mėgėjų teatrų centru.

„Alio Jonavos“ inf.