Paskelbtas Sportas

Šalies U-18 regbio jaunių rinktinė pasiruošimą baigė pergale prieš Jonavos komandos regbininkus

Pirmadienis, 03 April 2017 08:42 Parašė 

Praėjusį sekmadienį, Kūno kultūros ir sporto centro stadiono dirbtinės dangos aikštelėje, šios dangos kokybę išmėgino ir regbininkai. Tądien vyko draugiškos rungtynės tarp Jonavos „Tauras- Brum Brum“ komandos ir Lietuvos jaunių (U-18) rinktinės. Šios komandos, norint išlaikyti aikštės kokybę, rungtyniavo be vartų ir buvo skaičiuojami tik prispaudimai.

Pauliaus Zubavičiaus treniruojamai Jonavos komandai tai buvo pasiruošimas Lietuvos regbio čempionatui, tačiau šalies jaunių rinktinei buvo baigiamasis pasiruošimo etapas prieš Europos jaunių regbio čempionatą, kuriame rungtyniaus ir mūsų šalies jaunieji regbininkai.

Rungtynės vyko netradiciškai ir buvo žaidžiamo keturi kėliniai po 20 minučių. Nors susitikimo eigoje Jonavos regbininkai pirmavo 10:0, bet jaunieji šalies rinktinės žaidėjai palaipsniui ne tik išlygino rezultatą, bet po kelių varžovų klaidų ėmė pirmauti 10:25. Rungtynių pabaigoje iniciatyvos puolime ėmėsi „Tauras-Brum Brum“ komandos lyderis Ginas Medvedevas, kuris savo jėga ir veržlumu dukart iš eilės prispaudė kamuolį ir sušvelnino rezultatą. Visgi, prieš jau artimiausiu metu prasidedantį Europos jaunių regbio čempionatą mūsų šalies rinktinei pasiruošimas baigėsi pergalę rezultatu 25:20.

Kaip po rungtynių teigė vyriausias Lietuvos U-18 rinktinės treneris, vilnietis Vidmantas Valys, rinktinės žaidėjai kartu į treniruotes susirinko dar praėjusių metų gruodžio viduryje. „Pirmiausia pasidarėme testus ir pasitikrinome žaidėjus, kurie galėtų atstovauti rinktinėje. Išsirinkome apie 30 žmonių, - prieš Europos čempionatą mintis dėstė treneris. – Pasiruošimas vyko iš šešių etapų. Kas antrą savaitę mes rinkdavomės savaitgaliais ir ruošdavomės. Stengėmės įjungti vis papildomas užduotis ir mėginome įgyvendinti tai. Nors šiandien rungtynėse su Jonavos komanda matėsi daugiau techninio broko, o komandinis žaidimas jau beveik „susiklijavęs“.

Lietuvos U-18 rinktinės sudėtį daugiausia užpildo žaidėjai iš Šiaulių gimnazijos ir SM „Klevo“, penki žaidėjai iš Jonavos ekipos, taip pat keturi regbininkai iš Vilniau ir du – Kauno. Iki to rinktinė turėjo ne vienas draugiškas rungtynes, tačiau sekmadienį su Jonavos ekipa daugiau buvo kontrolinis mačas, kurį vertina pozityviai. Lietuvos rinktinėje garbę gins šie penki Jonavos komandos regbininkai: Valentinas Mačiulis, broliai Rokas ir Robertas Stočkūnai, Arminas Paškevičius ir Eimantas Grabliauskas, kurių žaidimą rinktinėje pozityviai įvertino ir rinktinės vyr. treneris bei komandos vadovas P. Zubavičius.

„Pirmiausia vertinu varžovą, kuris yra labai gerai pasiruošęs , „klijuoja“ jau bendrą žaidimą ir iki to mes žaidėme du mačus, bet gal jiems naudingiau susispaudus žaisti ir daugiau grumtynėms. Daugiau darė techninio broko grumtynėse, bet šįkart mums pavyko išnaudoti visą plotą ir taip kraštuose baigdavome atakas. Grumtynės stebino net penkiais perimtai kamuoliais iš varžovų. Jiems tai galbūt buvo ne naudinga, nes negalėjo ir stumdyti, bet atkovotas kamuolys mus nustebino. Trūkumu laikau užribio rikiuotė, nes labai sunkiai sekėsi kelti, mesti kamuolį, bet teks dar dirbti prie to, - po susitikimo rinktinės pliusus ir minusus dėstė vyr. treneris V. Valys.

Jau balandžio 8 d. Prancūzijoje prasidės Europos jaunių regbio čempionatas. Anksčiau Europos jaunių čempionatai vykdavo atkrintamųjų varžybų sistema, tačiau šiais metais nuspręsta suskirstyti komandas į grupes. Vidmanto Valio ir Rimanto Zeringio treniruojami lietuviai Prancūzijoje žais „Conference 1“ divizione, o jų varžovėmis bus Andoros, Latvijos ir Danijos komandos.

Europos čempionato turnyrą Lietuvos regbininkai pradės balandžio 8 dieną rungtynėmis su Andora. Balandžio 12 dieną mūsiškiai susitiks su danais, o balandžio 15 dieną – su latviais. „Šiuo metu mūsų tikslas užimti pirmąją vietą ir išeiti į kitą divizioną – į antrą, į stipresnę grupę su aštuoniomis komandomis, - svarstė rinktinės treneris.

Tuo tarpu naujajam Lietuvos regbio sezonui besuošiančios Jonavos „Tauras-Brum Brum“ komandos treneris ir Lietuvos U-18 jaunių rinktinės vadovas Paulius Zubavičius kontrolinėse rungtynėse įvardino tikslą ne tiek laimėti rungtynes, kiek patikrinti daugiau žaidėjų komandoje ir sustyguoti žaidimą prasidedančiajam naujam Lietuvos regbio atvirajam čempionatui, kuris startuos balandžio 29 dieną. Pasak trenerio, bandyta ir eksperimentuoti sudėtimi ir po video analizės bus nuspręsta, kas rungtyniaus startinėje sudėtyje.

„Tai pirmi metai, kai skiriame didelį dėmesį priešsezoniniam pasiruošimui, kuris prasidėjo dar praėjusių metų lapkričio 28 dienos, - apie pasiruošimą būsimoms varžyboms kalbėjo Jonavos komandos treneris P. Zubavičius. - Pirmenybėse teks grumtis su dar šešiomis komandomis: Šiaulių „Vairas-Citma“, Vilniaus „Geležinis vilkas“ ir Vilniaus regbio akademija (VRA), Plungės „Dorbė“, Panevėžio „Klevas-PRC“ ir Šiaulių „Šiauliai-PRC“ komandomis“.

GYTIS RAMANAUSKAS