Paskelbtas Aktualijos

Legioneliozės keliamas pavojus ir profilaktika

Antradienis, 21 March 2017 09:57 Parašė 

Nuo legioneliozės bakterijų sostinėje mirus trims gyventojams, imtasi griežtų prevencinių priemonių daugiabučiuose visuose šalies miestuose. Į jas atsižvelgti siūloma ir mūsų rajone.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie SAM Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai primena, kad legioneliozė – pavojinga infekcinė liga, tačiau užtikrinus tinkamą šios ligos prevencijos priemonių taikymą, galima išvengti grėsmės žmonių sveikatai.

Jonavos rajone legioneliozė nėra dažna liga. Paskutinis legioneliozės atvejis mūsų mieste registruotas 2015 m.

Legioneliozė – tai ūminė infekcinė liga, dažniausiai pasireiškianti karščiavimu, plaučių uždegimo klinikiniais sindromais. Sukeliama Legionella genties bakterijų, kurios aplinkoje plačiai paplitusios vandens telkiniuose, dumble, dirvoje, gamybinės ir visuomeninės paskirties objektų karšto ir šalto vandens apytakos sistemose.

Dažniausiai užsikrečiama įkvėpus legionelėmis užkrėsto aerozolio, kuris susidaro dušuose, tualetuose, voniose, saunose, šių patalpų kondicionavimo sistemose. Legionelėmis neužsikrečiama geriant vandenį ar vartojant jį maisto ruošimui. Neužsikrečiama ir nuo sergančio asmens.

Legionelioze susirgti gali įvairių amžiaus grupių žmonės, bet imlumas ligai priklauso nuo imuninės sistemos būklės.

Rizikos veiksniai: vyresnis amžius (vyresni nei 40 m.), vyrai serga tris kartus dažniau nei moterys, rūkymas, alkoholio vartojimas, lėtinės plaučių ligos, cukrinis diabetas ir kt.
Ligos inkubacinis periodas – 2–10 d. Pirmieji simptomai gali pasireikšti kaip peršalimo, vėliau seka dusulys, pykinimas, viduriavimas, apsunkintas kvėpavimas, karščiavimas, vėmimas, kosulys, skrepliai su krauju, drebulys, sąmonės sutrikimas, skausmas krūtinėje.

Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra 20–45°C. Žemesnėje nei 20 °C ir aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje jos nesidaugina. Legionelės gali daugintis karšto ir šalto vandens cisternose, ypač vidiniuose paviršiuose, silpnai tekančiame arba visiškai stovinčiame vandenyje, neprižiūrimuose, netvarkinguose vamzdžiuose, dušuose ir čiaupuose, vandens šildytuvuose ir karšto vandens laikymo talpyklose.

Atliekant karšto vandens sistemų terminę dezinfekciją (sudarant technines sąlygas vandens temperatūrą padidinti iki 66 °C, o vartotojų čiaupuose – iki 60 °C ir išlaikant ne mažiau kaip 25 min.) legionelės žūva. Atliekant tokią terminę dezinfekciją, mažiausiai 5 min. turi būti atsukami vandens sistemos čiaupai.

Nemažai gyventojų stengiasi taupyti, todėl mažina ne tik patalpų, bet ir karšto vandens temperatūrą, dažnai net nenutuokdami, koks pavojus kyla jų sveikatai.
Gyventojams patariama neleisti vandeniui užsistovėti, kad nesusikauptų nuosėdos, reguliariai valyti dušus, dušų galvutes ir vandens čiaupus.

Pastebėję, kad bute tiekiamas vanduo yra nepakankamos temperatūros (nesiekia 50–60 °C), kreipkitės į savo namo administratorių ir reikalaukite, kad būtų užtikrinami legioneliozės prevencijos reikalavimai. Pasireiškus plaučių uždegimo požymiams (temperatūra, kosulys, bendras silpnumas ir kt.), nedelsdami kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

NVSC inf.