Paskelbtas Futbolas

13-asis turas: pirmasis hettrikas ir po trumpo atokvėpio vėl kovos aikštėse

Pirmadienis, 19 June 2023 11:16 Parašė 

„Optibet Pirma lyga“ išėjo vasaros atostogų. Tiesa, tik simbolinių. Pirmajam ratui artėjant prie finišo, pakiliausios nuotaikos tvyro Vilniaus rajono „TransInvest“ stovykloje, o daugiausia galvosūkių per dviejų savaičių pertrauką teks spręsti Jonavos komandos trenerių štabui.  

Paplūdimiai.

 „Palangos pliaže tikrai negulinėsime. Laukia daug darbo“, – dėstė Martynas Viluckas.

Kretingos „Minijos“ vyriausiojo trenerio asistentui 13-ajame ture teko perimti komandos vadžias, nes jo kolega Thiago Bomfimas praleido mačą su Vilniaus „BFA“ ekipa dėl diskvalifikacijos. Brazilui prieš tai vykusiame mače su Panevėžio „Ekranu“ buvo parodyta raudona kortelė už pernelyg audringas diskusijas su arbitrais.

Debiutas M. Viluckui buvo ne iš lengvųjų – „BFA“ jaunimas jau 15-ąją min. išsiveržė į priekį. Netrukus vilniečiai galėjo pasižymėti dar kartą. Vis dėlto užsispyrę žemaičiai atsilaikė, o antrojo kėlinio pradžioje treneris įleido į aikštę Dominyką Jakočiūną. Šis tuoj pat įmušė išlyginamąjį įvartį – 1:1.

„Nepasakyčiau, kad suveikė mano nuojauta. Su vyriausiuoju treneriu buvome aptarę, kaip stiprinsime puolimą. Smagu, kad sumanymas pavyko“, – kuklinosi asistentas.

Jis užsiminė, jog per pirmenybių pertrauką komanda išmėgins keletą naujokų, kurie turėtų sustiprinti atakuojančią grandį.

Šią bei ateinančią savaitę paplūdimiuose nesidegins ir „BFA“ futbolininkai. Jų laukia ne tik artėjančios „Optibet Pirmos lygos“ kovos, bet ir itin atsakingi mūšiai LFF taurės ketvirtfinalyje.

Pratrūko.

 Panevėžio „Ekrano“ saugas Andrijus Karvatskis šiemet dar nebuvo pajutęs įvarčio skonio, nors sužaidė beveik visas įmanomas sezono minutes. Vis dėlto savaitgalį 26-erių ukrainietis pratrūko taikliais smūgiais. Vien per pirmąjį akistatos su „Šiaulių“ B ekipa pusvalandį jis tris kartus pasiuntė kamuolį į vartų tinklą, užfiksuodamas pirmąjį sezono hettriką ne tik savo komandoje, bet ir tarp visų „Optibet Pirmos lygos“ futbolininkų.

Net ir toks įspūdingas driokstelėjimas nesutrikdė šiauliečių. Ilsėtis po pirmojo kėlinio jie išėjo atstatę pusiausvyrą – 3:3. Vis dėlto po pertraukos Danielis Omokhoa ir Eimantas Abramavičius įtvirtino „Ekrano“ pergalę 5:3, padėjusią pakilti į 9-ąją poziciją.

Penkis kartus varžovų vartininką nuginklavo ir Kauno „Be1 NFA“ komanda. Tiesa, kauniečiai akistatoje Jonavoje iki pirmojo kėlinio vidurio net atsilikinėjo po greito Vitoro Gutierreso įvarčio. Svečiai atsakė rumuno Demiano Popovici ir brazilo Higoro kirčiais, o po pertraukos sublizgėjo jų kapitonas Martynas Džiugas, savo įvarčių sąskaitą padidinęs iškart dviem rezultatyviais spyriais. Saugas įrodė ne veltui sulaukęs kvietimo į Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinę, su kuria šį penktadienį pradės Europos čempionato atrankos turnyro kovas.

Pralaimėjimas 1:5 „Jonavai“ neleido pabėgti iš paskutinės vietos, nors jos artimiausi konkurentai irgi skaičiavo nesėkmes. „Kauno Žalgiris“ B akistatoje su „Panevėžio“ dubleriais taip pat pirmavo 1:0, bet po pertraukos praleido net keturis kirčius ir kapituliavo 1:4. Vilniaus „Žalgirio“ jaunimas kur kas atkakliau priešinosi, bet 0:1 nusileido vis labiau stebinančiai „Garliavai“. Įsibėgėjantis Kauno rajono klubas su 21 tašku jau pasiekė penktąjį laiptelį.

Tolsta.

 Dar atkaklesnė kova verda lentelės viršūnėje, kur didžiausią ažiotažą kėlė lyderių akistata. „TransInvest“ futbolininkai Širvintose jau 16-ąją min. ėmė pirmauti po Dominyko Kodzio įvarčio, o po pertraukos Linas Pilibaitis pridėjo dar vieną. Tačiau Roko Krušnausko atsakas 57-ąją min. atgaivino intrigą. Tik mačo pabaigoje Deividas Malžinskas galutinai palaužė „Marijampolė City“ ekipos pasipriešinimą – 3:1. Vilniečiai (32 taškai) savo atotrūkį lentelėje nuo antroje vietoje žengiančios „Marijampolė City“ padidino iki 4 taškų. Tiek pat juos skiria ir nuo Kėdainių „Nevėžio“, kautynes su Klaipėdos „Neptūnu“ baigusio be įvarčių – 0:0. Taškų atsarga „TransInvest“ kolektyvui pravers, nes jo, kaip ir BFA, laukia kova dviem frontais. Ir tas antrasis – LFF taurės turnyras – gali padovanoti nei daug, nei mažai – kelialapį į europinį UEFA turnyrą.

Lyderių trejetą galėjo prisivyti Plungės „Babrungas“, bet sostinėje 95-ąją min. apmaudžiai praleido išlyginamąjį „Riterių“ B smūgį bei tenkinosi vienu tašku (1:1).

Po trylikos turų pirmosios lygos čempionate dar labiau savo pirmaujančias pozicijas įtvirtino Vilniaus rajono „TRANSInvest“ komanda (32 tšk.). Antrąją ir trečiąją pozicijas dalinasi po 28 taškus turinčios „Marijampolės City“ ir Kėdainių „Nevėžis“ ekipos. Tuo tarpu FK „Jonava“ (treneris Cristian Efros iš Moldovos) sprendžia visiškai kitokias problemas. Pirmiausia, kaip išlipti iš turnyrinės lentelės duobės. Antra, komanda neteks daugumos absolventų, todėl ekipa jau dabar pradėjo ieškoti alternatyvos šiems žaidėjams ir jau atvyksta nauji žaidėjai tiek iš šalies ekipų, tiek ir iš kitų valstybių.

Po pertraukos, LFF pirmoje lygoje  jau šią savaitę bus atnaujintas čempionatas ir komandos vėl stos į kovas. Birželio 23 d., penktadienį, FK „Jonava“ rungtyniaus Kėdainių dirbtinės dangos aikštelėje su „Nevėžis“ vienuolike (18.00 val.).

Tuo tarpu savo aikštelėje Jonavos futbolo klubas žais tik rugpjūčio pradžioje, nes birželio 30 dienos mačas su Klaipėdos „Neptūnu“ nukeltas į uostamiestį.

KĘSTUTIS PUTELIS