Paskelbtas Renginiai

„Terra incognita“ naktis kvietė į mokyklą

Trečiadienis, 24 April 2024 10:51 Parašė 

Įdomiai!!! Išradingai!!! Linksmai!!! Tokius lūkesčius išsikėlė tradicinio renginio „Terra incognita“ organizatoriai, kviesdami Senamiesčio gimnazijos jaunuomenę balandžio 19 dienos naktį kartu praleisti mokykloje. Tad jau sutemus visi keliai vedė į mielą alma mater, kur sugūžėjo, suskubėjo apie 200 ištvermingų smalsuolių, 20 įvairių gimnazijos laidų alumnų, vadovavusių laboratorijoms, gausus mokinių desantas iš miesto progimnazijų bei, žinoma, širdimi jauniausi ir stipriausi mokytojai, patarę, konsultavę, globoję didžiulę šventės virtuvę... Kaip įprasta solidiems ir svariems renginiams, taip ir šis vėlus vakaras prasidėjo trumpu, bet kryptingu atidarymu. Gimnazijos direktorius Darius Mockus tardamas įžanginį žodį pasiūlė gimnazistams pasveikinti vieni kitus, juk tai daryti šitaip lengva... Draugiškai sušurmuliavusi auditorija taip ir padarė, o po akimirkos visi išsiskirstė į 10 skirtingų laboratorijų, kur jų laukė netikėtos veiklos, žaidimai, užduotys, galvosūkiai, kūrybos dirbtuvės, treniruotės, diskusijos. Tą naktį vaiskiame danguje tiesiai virš gimnazijos budėjęs priešpilnis mėnulis stebėjosi, kokie čia dyvai vyksta...

Apie laboratorijas

Intriguojančiu pavadinimu laboratorija „Oranžinė chemija“ subūrė bandymų, tyrimų, reakcijų mylėtojus. Jiems vadovavo Dovydas Garuckas, VU Chemijos ir geomokslų fakulteto, chemijos I kurso studentas, 25 laidos alumnas. Užsimota nei daug, nei mažai — titravimo būdu mililitrais apskaičiuoti, kiek masės procentų grynos askorbo rūgšties yra vitamino C tabletėje. 20 jaunųjų chemikų laukė nemenkas iššūkis — tiksliai, teisingai atlikti laboratorinį darbą. Juk visi žinome, kas yra ir kuo sveikatai naudingas vitaminas C, bet, kokia jo cheminė sudėtis, ne kiekvienas suprantame. Smalsiai ir darbingai nusiteikę gimnazistai žvitriai sukinėjosi tarp  matavimo kolbų, stiklinių lazdelių, piltuvėlių, laikiklių ir kitokio chemijos kabineto inventoriaus. Naktinėtojai kruopščiai dirbo, tad laboratorinis darbas pavyko ir jo rezultatais džiaugėsi chemijos mokytoja Danguolė Greblikienė.

,,Metar ir Synop kodų paslaptys“ — tai laboratorija, įrodanti, jog geografijos mokslas reikalingas visur ir visada. Sudėtingos skaičių kombinacijos ar neaiškus sutartiniai ženklai neturėtų išgąsdinti, nes tai — tik paprasčiausios nuorodos apie orą. Jas suprasti nebus sunku, jei paaiškinimų pateiks Silvija Pipiraitė–Januškienė — VU Chemijos ir geomokslų fakulteto, Geomokslų instituto specialistė, 15 laidos alumnė. Užsiėmimo pradžioje išsiaiškinti sutartiniai ženklai, naudojami orui apibūdinti. Vėliau 20 orų prognozėmis besidominčių gimnazistų atidžiai analizavo lapus su žemėlapiais ir be galo ilgas skaičių ir raidžių kombinacijas, kalbėjosi, kaip ši koduota informacija keliauja ir koks yra kodavimo tikslas. Aktualiose diskusijose laboratorijos dalyviai aptarė, kodėl svarbios meteorologijos stotys ir kaip jos susijusios su orų prognozėmis, jų tikslumu. Nepamiršta ir klimato kaitos tema. Taigi ši laboratorija įtikino, kad daugumai meteorologija yra gana netyrinėta sritis. Mokinių nauja patirtimi ir susidomėjimu liko patenkinta geografijos mokytoja Svetlana Glušniova.

Daugelis, išgirdę žodį „elektronika“, pagalvoja, kad ši mokslo ir technikos šaka yra be galo nuobodi, nes ji asocijuojasi tik su sunkia teorija. Vis dėlto tai nėra tiesa. Nors teorija yra svarbi, naudinga bei reikalinga, praktiniai darbai daro mokymąsi įdomų ir patrauklų. Paprastą, bet painų elektronikos praktinį darbą grupei gimnazistų padėjo atlikti Evaldas Katilius — KTU bakalauras, mokslinės grupės „Interaktyviosios elektroninės sistemos” laborantas. Jis supažindino su elektronikos bei litavimo pagrindais ir padėjo sulituoti šviečiančią mikroschemą. Šiai užduočiai reikėjo daug kruopštumo ir kantrybės, nes litavimo detalės buvo labai smulkios, o tokio darbo praktikos jokios. Susidūrę su netikėtais iššūkiais, ne vienas tyrėjas klydo, bet Evaldas gelbėjo lituojant ir LED lemputes, baterijos dangtį. Galiausiai kaip didžiausi atradėjai gimnazijos elektronikos laborantai džiaugėsi užsidegusios lemputės šviesa bei šaunia, įtraukiančia veikla. Dar labiau džiūgavo darbą stebėjusi bei veiklą organizuoti padėjusi fizikos mokytoja Zita Breimelienė.

Niekada nežinome, kada galime susižeisti. Jei aktyviai leidžiame laisvalaikį, rizika nukentėti fiziškai tik didėja. Svarbu žinoti, kokie galimi sužeidimų atvejai, kaip teisingai elgtis juos patyrus ir kokia gali būti profilaktika, norint išvengti tam tikrų traumų. Kineziterapiją ir ortopediją ,,JSG reabilitacijos“ laboratorijoje pristatė dvi draugės, Jonavos Senamiesčio gimnazijos 18 laidos abiturientės Deimantė Dailidavičiūtė ir Indrė Lukminaitė. Kūdikių ir vaikų kineziterapeutė D. Dailidavičiūtė papasakojo apie savo darbo kasdienybę ir pateikė praktinių patarimų, kaip išlaikyti taisyklingą kūno laikyseną įvairiose padėtyse ir išvengti vizito pas gydytoją. Taip pat moksleiviai trumpam tapo kineziterapeutais ir, naudodami kineziologinį teipą, mokėsi apsaugoti draugus nuo sąnarių ar nugaros traumų, gydyti skausmą. LSMU medicinos studentė, paramedikė I. Lukminaitė, dirbanti Kauno klinikų skubios pagalbos ir traumų skyriuje, parodė šokiruojančių nuotraukų ir papasakojo, kaip pacientai patiria tokių traumų. Naktinio renginio dalyviai susidomėję klausėsi dviejų medicinos atstovių, o išėję puikavosi suteipuotomis nugaromis ir kojomis. Kaip svarbu saugoti save ir būti atsargesniems, akcentavo ir biologijos mokytojos Alma Rukšėnienė, Danutė Kasmočienė.

,,Mechanika for fun“ — laboratorija, paprastai jaunam žmogui aiškinanti mechaniką, optiką ir kitas fizikos sritis. Iš pirmo žvilgsnio kasdieniai reiškiniai, apie kuriuos retai susimąstoma, buvo šios nakties tyrimo objektai. Kodėl šokinėja kamuolys, kaip plečiasi dujos, kodėl guma turi atmintį, kokiu greičiu Žemėje krinta kūnai, kokia skirtingų kūnų inercija, kaip atrodo stovinčios bangos ir poliarizuota šviesa. Suktas ir visai nenuobodžias temas aiškino   du humoro jausmo nestokojantys vaikinai: Rimvydas Naruševičius, VU fizikos fakulteto 1 kurso studentas, 25 laidos alumnas, ir Gustas Petrusevičius, įmonės ,,Light conversion“ lazerių specialistas. Pradžioje vedėjai pademonstravo skaidres apie save ir tai, kodėl jie pasirinko studijuoti šį mokslą. Tada fizikos reiškiniai — inercijos momentas ir šviesos dispersija — įvairiais prietaisais buvo pavaizduoti gyvai. Vėliau gimnazistai dirbo grupėse ir praktiškai atliko laboratorinius eksperimentus. „Mechanika for fun“ įrodė, kad fizikos mokslą gali pamėgti kiekvienas. Mokiniai liko dėkingi mokytojai Svetlanai Glušniovai, ryšį palaikančiai ir pakvietusiai buvusius gimnazistus.

Greitis, taiklumas, saugumas, vikrumas, komandinis darbas. Tai principai, kuriais vadovaujasi Jaunieji šauliai. Tad į jų organizuojamą laboratoriją „Tėvynės labui“ rinkosi tie, kurie neabejingi Lietuvos kariuomenei, sportui, judėjimui, ištvermės, fizinės jėgos išbandymams. Smagiausia tai, kad visai veiklai vadovavo Tomas Januškevič, 2e klasės mokinys, Jonavos Jaunųjų šaulių sąjungos būrio vado pavaduotojas. Kartu su kitais šauliais jis sporto salėje mokė, kaip teisingai uždėti turniketą, aiškino, kaip nepanikuoti kritinėse situacijose, kaip elgtis ištikus nelaimei. Gimnazistai praktiškai mokėsi suteikti pirmąją pagalbą. Vėliau veikla persikėlė į vidinį gimnazijos kiemą, kur laukė nauja užduotis — su žiūronų ir ginklų optika tamsoje reikėjo rasti 10 žolėse, krūmuose, medžiuose paslėptų daiktų. Buvo įdomu ir naudinga. Istorijos mokytojos Laima Statkevičienė, Vida Šereikėnė ir Giedrė Bazilevičienė puikiai vertino laboratorijos dalyvių užimtumą.

Romantiškai pavadinta laboratorija „Vaikystės pieva“ pakvietė tuos, kurie mėgsta smagiai žaisti, judėti, išdykauti. Loginius mąstymo ir komandinius žaidimus sugalvojo ir kvietė aktyviai dalyvauti Osvaldas Rodaitis, LSMU, Veterinarijos akademijos, Veterinarinės medicinos 3 kurso studentas, 23 laidos alumnas. Aktų salėje karaliavo linksmybės, ritmai ir draugystė. Tiek merginoms, tiek vaikinams labai patiko negirdėtos ir nepatirtos užduotys su svogūnais, ausinėmis, užlipdyta burna, užrištomis akimis. Vikrumo, išradingumo, spartumo, greitos reakcijos reikalaujančios veiklos visus išjudino, kūrė gerą nakties dalyvių nuotaiką.

Apie radiaciją kalbama ir rašoma dažnai. Kaip ji matuojama, žino retas. Tad  21 laidos alumnė Reda Venskauskaitė, KTU , Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto magistrantė su savo kurso drauge Julija Radzevičiūtė nutarė laboratorijoje „Situacija: RADIACIJA“ supažindinti mokinius, kaip apsisaugoti nuo jonizuojančios spinduliuotės, kaip veikia dozimetras ir ką reiškia prietaiso rodmenys. Pakartoję kai kurias fizikos ir chemijos žinias, gimnazistai gavo praktinę užduotį: išmatuoti įvairių mokyklos vietų ar objektų radiacijos kiekį. Paaiškėjo, kad mus supa daugiau radiacijos nei galvota anksčiau. Be to, laboratorijos vadovės pademonstravo daug vaizdinės medžiagos, kaip atrodo žmogaus kūnas, pažeistas radiacijos. Tikėtina, kad naudingos ir prasmingos žinios pravers visiems dalyviams, kurie taip pat dėkojo matematikos mokytojoms Astai Antanavičienei, Rasai Palaimienei, Jolitai Klapovčiuk.

Menų fanai ramiai rinkosi į jaukią bibliotekos erdvę, kur vyko laboratorija „Haiku prie kavos“. Skambant meditacinei muzikai lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rasa Saračinskienė supažindino gimnazistus su haiku – poezija, kuri gimsta iš buvimo gamtoje ir perteikia akimirkos grožį. Kiekvienas laboratorijos dalyvis išsirinko jo sielai artimą  japonų kilmės trieilį ir bandė užrašyti ant keraminių plytelių. Vėliau tapybiškus haiku, pamokyti dailės mokytojos Editos Danielienės,  Apolono gerbėjai piešė ir iliustravo ant lėkščių bei puodelių. Paslaptingos nakties dirbiniai buvo paruošti degti specialioje keramikos degimo krosnyje. Mokytojos E. Danielienės dėka jie taps jaukių namų puošmena, primenančia paslaptingą pavasario naktį mokykloje: ,,Pavasario lietus/Pasakodamas/Praeina“...

Laboratorijoje „Muzikos, žinių ir žaidimų“ gimnazistai pasimatavo žurnalisto profesiją. Kūrybingas užduotis sumanė ir veiklai vadovavo Evelina Želvytė Bertašė, „Radiocentro“ stočių grupės Naujienų tarnybos redaktorė, 16 laidos alumnė. Naktinėtojai per trumpą laiką turėjo parengti radijo žinias, pasmalsauti, kas vyksta kitose laboratorijose, nufilmuoti televizijos reportažą, sukurti nakties himną – radijo hitą. Fantazija, entuziazmas, drąsa, staigmenos ir meniški sprendimai lydėjo kiekvieną mokinį ir kūrė betarpiškai šiltą nakties atmosferą.

Ir dar ne viskas...

Daug puodelių karštos arbatos ir kavos, įnirtingos protmūšio kovos vidury nakties, vaidybos meno praktikumai su aktoriais Raimondu Kleziu ir Rūta Kumpikaite, Jonavos Justino Vareikio 211-osios jaunųjų šaulių užduotys, energinga CARDIO treniruotė ir galiausiai tranki diskoteka iki paryčių! Tai veiklos, drebinusios gimnazijos sienas „Terra incognita“ naktį. O pilnatis, taip ir nesupratusi, kokios metamorfozės vyksta, jau švietė kitame pasaulio pusrutulyje...

Nuotraukos Liepos Urbonaitės, 2a

Straipsnio autoriai:

Liepa Telišauskaitė, 2a

Emilija Savickaitė, 2a

Ula Bazevičiūtė, 2a

Lietuvių kalbos mokytoja Vijoleta Isiūnienė