Paskelbtas Rajono naujienos

Bukonių krašto savanorių atminimui

Antradienis, 03 December 2019 10:49 Parašė 

Gyvendami kuriame istoriją. Savo, savo šeimos, savo krašto, valstybės. Šiandien gyvendami  privalome nepamiršti praeities žmonių ir įvykių... Prisimenant lygiai prieš šimtą metų vykusius istorinius įvykius Bukonių krašte, Bukonių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje atidengtas paminklas Vyties Kryžiaus kavalieriams ir 1918–1920 metų savanoriams. Paminklas mums ir ateinančioms kartoms... Kad primintų, jog prieš šimtmetį gyvenę žmonės kovojo už mūsų laisvę, už šalies nepriklausomybę.

Po Šv. Mišių skautų ansamblis partizanų dainos žodžiais visus nuteikė prisiminimams, apie istorinius kovų už nepriklausomybę įvykius Jonavos ir Bukonių krašte susirinkusiems papasakojo Vytautas Venckūnas ir Vaclovas Slivinskas. Klebonas kun. Rimas Mačiulskis ir Pranciška Bubelytė FDCJ padėkojo geradariams įvairiapusiškai prisidėjusiems prie Bukonių krašto istorijos įamžinimo. Plazdant vėliavoms Lietuvos skautijos skautų rikiuotėje, klebonas kun. R. Mačiulskis pašventino atmintį įamžinusį paminklą ir kryžių.

Simboliška, kad atidengiant paminklą XX a. pirmos pusės kovotojams už laisvę tris salves iššovė XXI a. KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės (Kaunas) Jonavos kuopos savanoriai. Apie kritusius drąsuolius, sūnų laukiančią motinėlę, brolių kapus prižiūrinčią seselę susirinkusiems dainavo Bukonių kultūros centro folkloro ansamblis. Vienas iš savanorių atminimo įamžinimo iniciatorių Vytautas Venckūnas dovanojo savo knygą apie Jonavos krašte kovojusius karžygius.

Nuoširdus AČIŪ visiems saugantiems, branginantiems ir kuriantiems istoriją...

Dalia Autukienė

Bukonių kaimo bendruomenės pirmininkė