Paskelbtas Rajono naujienos

Rukloje tarnaujančius karius aplankė Nyderlandų karalius

Antradienis, 19 June 2018 15:44 Parašė 

Birželio 15 d. su valstybiniu vizitu Lietuvoje viešintis Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis aplankė NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Rukloje tarnaujančius karius. Karalių Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje lydėjo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Nyderlandai savo karius NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei skiria nuo pat pradžios, kai gynybos ir atgrasymo tikslais visų NATO aljanso sąjungininkų sprendimu kovinės grupės buvo dislokuotos Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Į Vokietijos vadovaujamą kovinę grupę Lietuvoje olandų kariai su technika ir ginkluote atvyko 2017 m. pradžioje ir per tą laiką kelis kartus rotavosi. Šiandien Lietuvoje tarnauja per 250 olandų karių.

NATO priešakinių pajėgų bataliono grupei priskirti kariai – ne vieninteliai šiuo metu dislokuoti Lietuvoje – du Nyderlandų kariuomenės atstovai tarnauja Vilniuje veikiančiame NATO pajėgų integravimo vienete.

Be to, 2017 m. pradžioje Nyderlandų karinių oro pajėgų kontingentas buvo dislokuotas Šiauliuose, iš kur keturiais naikintuvais F-16 vykdė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse. Prieš tai olandų kariai du kartus dalyvavo NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse ir vieną kartą sustiprino oro policijos misiją dislokuodami savo naikintuvus Malborko oro bazėje Lenkijoje 2014 m. rugsėjo–gruodžio mėn.

KAM inf.

Alfredo Pliadžio nuotr.