Paskelbtas Sportas

Pasaulio stalo teniso čempionate – Lietuvos rinktinės su jonaviečiu triumfas

Pirmadienis, 14 May 2018 08:31 Parašė 

Balandžio 29  – gegužės 6 dienomis Švedijoje, Halmstade, vyko didžiausias pasaulyje stalo teniso renginys – pasaulio komandinis stalo teniso čempionatas, kuriame dalyvavo ir Lietuvos vyrų bei moterų rinktinės. Čempionatas buvo suskirstytas į tris divizionus, kiekviename iš jų kovojo po 24 vyrų ir 24 moterų komandas.
Lietuvos moterų rinktinė, kuriai šiemet atstovauja žaidžiančioji rinktinės trenerė Rūta Paškauskienė (ITTF – 139), Eglė Stuckytė (ITTF – 215), Kornelija Riliškytė (ITTF – 633) ir Ugnė Baskutytė (ITTF – 734) žaidė antrajame divizione ir susitiko su Ispanijos, Puerto Riko, Australijos, Irano ir Kubos komandomis. Žengusios į atkrintamąsias, lietuvės nepasipriešino italėms ir baigė pasirodymą pasaulio čempionate bei į pirmąjį divizioną nepateko.

Lietuvos vyrų rinktinė varžėsi trečiajame čempionato divizione. Rinktinei atstovavo  laukuvietis Tomas Mikutis (ITTF – 346), kaunietis Medardas Stankevičius (ITTF – 453) ir Jonavos stalo tenisininkas Rimas Lesiv, kuris jau ne vienerius metus kviečiamas į įvairaus amžiaus šalies rinktines, bet nėra reitinguotas. Juos lydėjo treneris Artūras Orlovas. Lietuvos vyrų rinktinė grupėje varžėsi labai permainingai. Čempionatą lietuviai pradėjo pergale 3:1 prieš Togo trejetą, o R. Lesiv gan užtikrintai įveikė savo varžovą. Antrajame susitikime mūsų šalies stalo tenisininkai varžėsi su Šveicarijos sportininkais. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo vienintelis lietuvių susitikimas su Europos komanda. Po patirto pralaimėjimo 1:3, Lietuvos rinktinė vėliau turėjo net tris permainingas dvikovas,  kuriose nugalėtojas paaiškėjo tik penktajame sete. Taip lietuviai 3:2 palaužė Alžyro, Jordanijos bei į aukštas vietas pretendavusią Saudo Arabijos komandą. Labai permainingą kovą turėjo R. Lesiv, kuris atsilikdamas 1:2, ketvirtajame sete 14:12 palaužė varžovą, o lemiamame sete jau pranašesnis buvo jonavietis.

Situacija turnyrinėje lentelėje tapo įdomia po to, kai arabai įveikė šveicarus ir kartu su lietuviais surinko po lygiai taškų. Tačiau Lietuvos rinktinei tarpusavio dvikovų rezultatai nebuvo palankūs užimti aukštesnę vietą. Savo K grupėje lietuviai buvo treti.

Iš kiekvienos grupės į atkrintamąsias pateko po tris geriausias rinktines. Nors Lietuvos stalo tenisininkai užėmė trečiąją poziciją, tačiau atkrintamosiose pademonstravo, jog yra pajėgūs kovoti ir su stipresnėmis komandomis. Aštuntfinalyje lietuviai 3:1 įveikė Kubos trejetą, o ketvirtfinalyje tokiu pat rezultatu pranoko Meksiką. Labai svarbus Lietuvos stalo tenisininkams buvo pusfinalis, nes jį laimėjus ir patekus į finalą, užsitikrintų vietą jau antrajame divizione (patenka dvi rinktinės). Be to, kišenėje lietuviai jau turėtų ne tik kelialapį į aukštesnį divizioną, bet ir šio čempionato medalius. Lietuvos rintinė 3:1 įveikė Malaizijos sportininkus ir užsitikrino tai, ko dar iki to nebuvo pasiekę.

Patekę į finalą lietuviams psichologiškai jau buvo lengviau, nes pasiektas istorinis rezultatas. Vis dėlto, finale su pajėgia Vietnamo komanda norėjosi sužaisti kuo garbingiau. Bet finalas susiklostė taip, kad lietuviai tiesiog nušlavė varžovus rezultatu 3:0. Paskutinėje trečiojoje dvikovoje jonavietis R. Lesiv turėjo itin permainingą kovą ir vėl penkių setų susitikime, atsilikdamas 1:2, puikiai sužaidė kitus du setus ir laimėjęs šį mačą 3:2, padovanojo Lietuvos rinktinei auksą trečiajame divizione. Tai garantavo, kad po dviejų metų Lietuvos stalo tenisininkai rungtyniaus aukštesniame divizione.

GYTIS RAMANAUSKAS