Paskelbtas Renginiai

Rajoninis integruotos veiklos projektas „Lino spalvos“

Antradienis, 08 May 2018 16:41 Parašė 

Jonavos politechnikos mokykloje vyko rajoninis integruotos veiklos projektas „Lino spalvos“, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-osioms metinėms. Renginio tikslas – ugdyti įvairaus amžiaus mokinių pilietiškumą, atskleisti etnografinių amatų modernizavimo galimybes, tobulinti asmeninius gebėjimus kūrybos procese.

Valstybės atkūrimo šimtmečio akivaizdoje praeitis suvokiama ne tik kaip priežastis iškilmingai paminėti svarbią sukaktį, bet ir kaip paskata susimąstyti apie praeities svarbą dabarčiai ir dabarties – praeičiai. Šimtmetis – tai ne konkreti data, o gyvybingi praeities, dabarties ir ateities ryšiai, reikalingi modernios Lietuvos sėkmės istorijai kurti. Projektas „Lino spalvos“ sieja Jonavos miesto mokyklas ir Krašto muziejų, ugdo pilietiškumo jausmą, pagarbą lietuvių tautos praeičiai. Šis bendras projektas skatina bendravimą ir bendradarbiavimą, padeda suvienyti bendruomenių narius per kūrybinę prizmę.

Projekto metu mokykla sulaukė gausaus būrio mokinių ir jų mokytojų iš Jonavos rajono bendrojo ugdymo mokyklų.

Mokyklos aktų salėje veikė „Liaudies amatų dirbtuvės“, kuriose mokiniai galėjo atskleisti savo kūrybiškumą ir gebėjimus, kurdami įvairius gaminius, naudodami lietuvių liaudies amatų modernias technikas. Upninkų pagrindinės mokyklos technologijų mokytoja Ligita Morkūnienė kartu su savo mokiniais mokė pynimo iš vytelių amato, naudodami ne tik žilvičio vyteles, bet ir storą lino siūlą. R. Samulevičiaus progimnazijos technologijų mokytoja Danguolė Lapienienė ir jos ugdytiniai mokė gaminti įvairius suvenyrus, naudodami vilnos vėlimo techniką. Su lietuviškais raštais ir jų spalvomis supažindino Jonavos krašto muziejaus etnologė Rasa Kulytė-Libienė. Jonavos politechnikos mokyklos mokinius ji mokė marginti lininius maišelius tautiniais raštais.

Aktų salėje vyko projekto „Lino spalvos“ baigiamasis renginys. Pirmiausia savo programą „Linksminkimės su pavasariu“ pristatė R. Samulevičiaus progimnazijos etnokultūrinio neformaliojo ugdymo būrelis „Vėrinėlis“ (būrelio vadovės Rasa Petrusevičienė ir Genovaitė Jurkevičienė). Vaikai lietuvių liaudies dainomis ir šokiais perteikė lino kelią nuo grūdo iki drobės ir pristatė augalą, kaip lietuvių tautos atributą.

Renginyje buvo pristatyta Jonavos politechnikos mokyklos profesijos mokytojų Danutės Arbočienės ir Ligitos Galvydienės bei jų mokinių sukurta moderni drabužių  ir floristinio dizaino kolekcija „Spalvotas lino gyvenimas“. Kolekciją pristatė mokyklos choreografijos būrelio „Non stop“ narės, vadovaujamos profesijos mokytojos Ritos Pilypienės. Drabužių kolekcijoje persipynė tautiškumas su modernumu. Audiniuose atsispindėjo lietuviško lino spalvos, drabužių stiliuje – etniniai elementai. Floristiniai aksesuarai, puošiantys drabužius, pagaminti panaudojant natūralias augalines medžiagas: liną, beržą, samanas, jūros nugludintas šakas ir skintas gėles. Įspūdingas  reginys sužavėjo visus renginio dalyvius ir svečius. Galime didžiuotis mokyklos mokiniais, kurių rankomis buvo sukurta ši kolekcija.

Renginio pabaigoje istorijos mokytojas Egidijus Živaitis gausų svečių ir mokyklos bendruomenės būrį mokė folklorinio šokio elementų.

Išsiskirstėme pakylėti teigiamų emocijų ir tikimės, kad šis integruotos veiklos projektas „Lino spalvos“ atvėrė ne vieną širdį bendradarbiavimui, draugystei, pažadino meilę ir pagarbą lietuvių tautos praeičiai.

Danutė ARBOČIENĖ

Politechnikos mokyklos floristikos profesijos mokytoja