Paskelbtas Miesto naujienos

Įstatymai kuriami, kad jų būtų laikomasi

Antradienis, 20 September 2016 10:04 Parašė 
VTS specialistams A. Venckui ir A. Jakimavičienei dažnai tenka apsišarvuoti kantrybe... VTS specialistams A. Venckui ir A. Jakimavičienei dažnai tenka apsišarvuoti kantrybe...

Rajono verslininkai piktinasi Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus „įkyrumu“: kabinėjatės be reikalo, trukdot dirbti. Taip ir norėtųsi jų paklausti: ar nuvažiavę į Valstybinę mokesčių inspekciją ar „Sodrą“ joms taip pat pretenzijas reiškiate? Suabejočiau...

Lietuvos Respublikos reklamos įstatymas yra privalomas visiems: neturint tam leidimo, įrengti išorinę reklamą draudžiama. Bendram išsilavinimui ir kad žinotumėte ateityje, pacituosime įstatymą: „Savivaldybės, kurios teritorijoje įrengiama išorinė reklama, vykdomoji institucija (administracijos direktorius), vadovaudamasi Išorinės reklamos rengimo taisyklėmis, išduoda leidimus, sustabdo jų galiojimą, panaikina leidimų galiojimą.“

Dar 2015 m. pradžioje Viešosios tvarkos skyriaus (VTS) specialistai savo iniciatyva parengė atmintines dėl išorinės reklamos leidimų išdavimo, nes reali situacija buvo tokia, kad tik nedidelė reklamos dalis buvo „legali“. Kaip sakė VTS vyresnioji specialistė Aušra Jakimavičienė, protokolų rašyti iškart nepradėta, reklamos skleidėjams išdalytos atmintinės ir priminta susitvarkyti dokumentus. Dauguma tą ir padarė, bet kiti nerado tam laiko ir purkštavo, esą reikalaujama bala žino ko ir trukdoma dirbti. Burbėjimas burbėjimu, bet ledai pamažu pajudėjo. Vien šiemet išsiėmė leidimus ar juos prasitęsė 122 rajono įmonės, organizacijos, kt.

Tenka konstatuoti, kad daugiau kaip pusė šito dar nepadarė, todėl VTS specialistai nuo kalbų (t. y. įtikinėjimų) pereina prie darbų (t. y. baudų): neišsiėmusiems reklamos leidimų rašomi administracinių teisės pažeidimų protokolai ir jau į atskirą krūvelę galite atidėti 144–289 eurus baudoms susimokėti.

Važiuojame į Turgaus gatvę, kurioje pakankamai nelegalių iškabų. Einame aiškintis. „Taigi čia „nevulgarinė“ reklama!“ – dėsto vyriškis, kitas jam antrina: „Mes negavome pranešimo, kad reklamai reikia išsiimti leidimą, Kaunas tai informuoja!“ A. Jakimavičienė išdėsto viską nuo „a“ iki „z“. Vyresnysis atlyžta: „Nesiginčijam mes, pareigūne, nesiginčijam“ ir griebiasi čigonų temos, kaip jie visiems įkyrėjo brukdami kontrabandines cigaretes. Paskui vedasi VTS specialistę aplink visą pastatą ir „egzaminuoja“, kuriai reklamai reikia leidimo, o kuriai – ne. Išsiskiriama taikiai: vyrai gauna atmintinę, kad ateityje viską žinotų, ir kvietimą atvykti į VTS – bus surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas.

Fabriko, Darbininkų gatvės... Viešajai tvarkai – nearti dirvonai: pasikabinus nelegalias iškabas, teikiamos pačios įvairiausios paslaugos. Vėl „paskaitos“, vėl protokolai, laimė, atmintinių prikepta pakankamai – visiems užtenka.

O prie vieno pastato susirenka grupelė aršiai nusiteikusių darbuotojų. Užverda emocijos, einama prie to, kad rėkiama ir negirdima argumentų: nepadeda nei raminantis VTS vedėjo Andriaus Venckaus tonas, nei A. Jakimavičienės įtikinėjimas, kad leidimus galima susitvarkyti per mėnesį. „Tai gal kyšius moka?!“ – iki įžeidinėjimų pereina įsikarščiavęs vyriškis. – „Nukabinsim mes tą reklamą! Lengviausia bausti!“ Kitas ramesnių nervų darbininkas teigia irgi nieko apie leidimus negirdėjęs, nes nei televizorių žiūrįs, nei laikraščius skaitąs, portalai – išvis kosmosas, o įstatymai jam vienodai rodo... Žodžiu, niekas kitas čia nekaltas, tik VTS be reikalo išsidirbinėja.

Nepaisant riksmo, pasipiktinimų ar tylaus nepasitenkinimo, visiems teks susitvarkyti leidimus išorinei reklamai. Ir nieko čia, žmogau, nepadarysi. Įstatymas yra tam, kad jo būtų laikomasi.

Karolina VIČIŪTĖ