Paskelbtas Aktualijos

Baigėsi karinės pratybos „Geležinis vilkas 2023-2“: gynybos ir puolimo operacijas atlikti treniravosi virš 3 tūkst. karių

Penktadienis, 20 October 2023 11:10 Parašė 

Spalio 20 d. parodomąja karine operacija baigėsi tarptautinės pratybos „Geležinis vilkas 2023-2“. Dvi savaites Gaižiūnų ir Generolo Silvestro Žukausko poligone vykusiuose mokymuose dalyvavo apie 3500 karių ir 600 karinės technikos vienetų iš skirtingų Lietuvos kariuomenės vienetų ir septynių kitų NATO valstybių – Belgijos, Čekijos, Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Liuksemburgo ir Jungtinių Amerikos Valstijų.

Be įprastų pėstininkų manevrų „Geležinio vilko“ pratybose taip pat nuolat eksperimentuojama: ką tik pasibaigusiuose mokymuose išbandytas išskaidytų vadaviečių principas – atskiros jos dalys saugumo sumetimais veikė nepriklausomai viena nuo kitos, padidintais atstumais, taip pat buvo testuojamos ryšio sistemos, leidžiančios komunikuoti didesniais atstumais tarp brigados ir pavaldžių batalionų, treniruotasi reaguoti į bepiločių orlaivių spiečiaus ataką, laikytis priešiškos elektroninės kovos prevencijos priemonių.

Pagrindinę pratybų dalį sudarė aktyvios ir agresyvios gynybos treniruotės, kurias atliko Pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ priklausančių Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono kariai bei kontratakas vykdę sąjungininkai iš NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės. Mokymuose taip pat dalyvavo padaliniai iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Lietuvos Šaulių sąjungos, Karinių oro pajėgų, Karo policijos, Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro, taip pat JAV 2-ojo kavalerijos pulko bei JAV 1-9 lauko artilerijos pulko.

Informuojame gyventojus, kad pasibaigus pratyboms, spalio 20 – 22 dienomis numatomas karinės technikos kolonų judėjimas Ruklos kryptimi, kurios bus lydimos Karo policijos.

Pratybos „Geležinis vilkas“ yra vieni didžiausių karinių mokymų Lietuvoje, kasmet organizuojamų pavasarį ir rudenį, jomis siekiama įvertinti Pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ priklausančių batalionų kovinę parengtį.

Št. srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotraukos.