Paskelbtas Aktualijos

Jonavos aplinkkelio finansavimui siūloma naudoti bankų solidarumo įnašo lėšas

Penktadienis, 20 October 2023 10:10 Parašė 

Valstybės biudžeto projektui pasiekus Seimą, parlamentaras Eugenijus Sabutis registravo pasiūlymą, kuriuo prašoma užtikrinti finansavimą dvigubos paskirties Jonavos aplinkkelio įgyvendinimo projektui.

Seimo narys E. Sabutis siūlo šio objekto tiesimui pasitelkti lėšas, gautas iš bankų sumokėto laikinojo solidarumo mokesčio. Numatoma, kad šio aplinkkelio įgyvendinimo darbams turi būti skirta apie 35 mln. eurų. Aplinkkelis bus tiesiamas dviem etapais. I etapo statybos darbai, patikslinus anksčiau parengtą statybos projektą, turėtų prasidėti 2024 m. kovo mėn., II etapo projektavimo darbų pirkimą Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) paskelbė dar šių metų vasarą.

„Siekiant garantuoti stabilias lėšas Lietuvos kariniam mobilumui itin svarbiam objektui ir svarbiausiam Jonavos rajono kelių infrastruktūros projektui, būtina išnaudoti visas šio aplinkkelio finansavimo galimybes. Juolab pajamų šaltinių, stiprinančių Lietuvos gynybą, šiuo metu tikrai yra“, – pabrėžia parlamentaras, pateikęs pasiūlymą kitų metų biudžetui.

E. Sabutis primena, kad pats Seimas nestovėjo vietoje ir ėmėsi priemonių rasti naujus finansinius instrumentus kritiškai svarbiems ir šalies saugumą sustiprinantiems infrastruktūriniams projektams finansuoti. Jo teigimu, parlamente priimtas Laikinasis solidarumo įnašo įstatymas visiškai pasiteisino. Bankai, pasak jo, bus priversti reikšmingai prisidėti prie šalies gynybos finansavimo, o tuo pačiu – ir saugesnės Lietuvos kūrimo. „Vien per ateinančius metus Lietuvoje veiklą vykdantys bankai į šalies biudžetą turės pervesti apie 260 mln. eurų. Šie pinigai  bus panaudoti krašto apsaugai. Išskirtinai dvigubos paskirties transporto infrastruktūros objektams iš jų planuojama skirti 130,5 mln. eurų“, – teigia socialdemokratas.

Seimo narys įsitikinęs, kad Jonavos aplinkkelis pagal savo tikslus visiškai atitinka dvigubos paskirties ir karinio mobilumo kriterijus, todėl privalu siekti, kad jo finansavimo pagrindu taptų lėšos, gautos iš bankams taikomo solidarumo mokesčio.

„Pasikeitusi geopolitinė situacija regione reikalauja greitų sprendimų dėl susisiekimo infrastruktūros plėtros, o ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas tiems kelių projektams, kurių panaudojimas būtų intensyviausias ir prie kurių jau šiuo metu įsikūrę gynybiniai vienetai. Jonavos rajone esantys Lietuvos kariuomenės kariniai padaliniai ir prie jų prijungtos NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės šiuo metu naudojasi vieninteliu keliu į Ruklą, kuris neatitinka jokių vakarietiškų ir karinio mobilumo standartų, todėl labai svarbu pradėti aplinkkelio tiesimą“, – pastebi parlamentaras.

E. Sabučio nuomone, aplinkkelio įrengimas turi tapti vienas iš tų „namų darbų“, kuriuos Lietuva įsipareigojo padaryti tam, kad mūsų šalyje būtų dislokuotos nuolatinės brigados dydžio pajėgos.

„Ne mažiau svarbus ir kitas momentas – projekto įgyvendinimas pagaliau leis išvaduoti jonaviečius iš piko metu susidarančių spūsčių“, – sako socialdemokratas. Nutiesus Jonavos pietrytinį aplinkkelį, bus užtikrinti ne tik krašto apsaugos prioritetai, bet ir gyventojų poreikiai. Objektas leis garantuoti sklandų tranzitinio transporto eismą Kauno ir Zarasų kryptimis, taip pat pagerins eismo sąlygas Jonavos gyventojams, vykstantiems į darbą Kaune ir Kauno rajone.

LRS inf.