Paskelbtas Futbolas

Jonavoje žaidusi U-17 futbolo rinktinė užėmė trečiąją vietą

Pirmadienis, 03 July 2023 10:12 Parašė 

Praėjusią savaitę tiek Jonavoje, tiek ir Kaune vyko tarptautinis Baltijos taurės turnyras, skirtas vaikinų iki 17 metų rinktinėms. Šiame turnyre be šeimininkų lietuvių, rungtyniavo bendraamžiai iš Latvijos, Estijos bei Suomijos. Lietuvos rinktinė visas tris rungtynes su savo varžovais žaidė Jonavos centriniame stadione.

Andriaus Veličkos treniruojama U-17 rinktinė tikėjosi daug aukštesnių rezultatų, tačiau jau pirmoji dvikova su estais parodė, jog turnyre lengva nebus pakovoti ir dėl trečiosios vietos. Pirmąją dieną Kaune, Suomijos U-17 rinktinė be vargo net 4:1 įveikė latvius. Tuo tarpu mūsų šalies jaunimas su estais kovojo kaip lygūs su  lygiais. 73 min. Emilis Kirliauskas dar kartą mače išlygino rezultatą (2:2), bet varžovai po akimirkos atstatė vieno įvarčio persvarą, o baigiantis susitikimui ir įtvirtino savo pergalę. Pirmąją dvikovą lietuviai pralaimėjo 2:4.

Antrąsias savo rungtynes Lietuvos septyniolikmečiai žaidė su Suomijos jaunimu, kurie jau pirmajame susitikime parodė savo pajėgumą. Lietuvos jaunimas rungtynių pradžioje pradžiugino susirinkusius žiūrovus ir  suteikė optimizmo, kad gali pasipriešinti suomiams.

Lietuvos rinktinės sirgaliai įvarčiu džiaugėsi 13 minutę, kai po kampinio kamuolį į suomių vartus pasiuntė Nedas Garbaliauskas. Mūsiškiai pirmajame kėlinyje turėjo žaidybinę iniciatyvą ir mėgino kurti daugiau progų. Deja, varžovams pavyko išlyginti rezultatą per pridėtą laiką, pasinaudojus kilusia sumaištimi prie lietuvių vartų.

Antrajame kėlinyje Kasparas Sacevičius sukūrė grėsmingiausią progą prie varžovų vartų, kai 51 minutę Suomijos rinktinės vartininkui teko atremti smūgį iš arti.

65 minutę žiūrovai Jonavos miesto stadione išvyko įspūdingą Arttu Tulehmo įvartį iš 20 metrų atstumo, šiam taikliai smūgiavus kairiąja koja ir nepalikus šansų Ugniui Semaškai. Per likusį laiką lietuviai mėgino lyginti rezultatą ir todėl sutelkė daugiau pajėgų į puolimą. Suomiai pasinaudojo proga per teisėjo pridėtą laiką surengti kontrataką ir nulemti rungtynių baigtį – 1:3.

Kitose tos dienos rungtynėse Estijos ir Latvijos rinktinės tarpusavyje sužaidė rezultatu 3:3.

Po šių rungtynių tapo aišku, kad Lietuvos rinktinė su Latvijos bendraamžiais kovos dėl trečiosios vietos. Šis mačas Jonavos centriniame stadione vyko sekmadienį.

Sekmadienio dvikovą Jonavoje aktyviau pradėjo Latvijos ekipa, tačiau lietuviai kantriai gynėsi ir pamažu perėmė iniciatyvą į savo rankas. Netrukus už savo pastangas lietuviai buvo apdovanoti – stipriai su varžovais baudos aikštelėje sukovojęs Nedas Garbaliauskas laimėjo individualią dvikovą prieš varžovų gynėją ir pasiuntė kamuolį į tolimąjį vartų kampą.

Po keleto minučių lietuvių situacija tapo dar geresnė – Latvijos ekipos gynėjas už nesportišką elgesį išvydo prieš save raudoną kortelę ir paliko savo komandą rungtyniauti mažumoje.

Lietuviai turėtą kiekybinę persvarą išnaudojo dar pirmame kėlinyje, kai tas pats N. Garbaliauskas iššoko aukščiau už varžovus ir galva įmušė antrąjį savo įvartį rungtynėse.

Antrame kėlinyje savo progų turėjo abi komandos, tačiau daugiau įvarčių pelnyta po pertraukos nebuvo.

Turnyro nugalėtojais tapo suomiai, kurie sekmadienį 4:0 susitvarkė su Estijos rinktine ir iškovojo visas tris pergales (9 taškai). Estai užėmė antrą vietą (4 taškai), Latvijos rinktinė liko ketvirta (1 taškas).

Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio Andriaus Veličkos ir jo štabo sprendimu į stovyklą buvo pakviesti šie 24 žaidėjai:

Vartininkai

Kristupas Lankauskas (FA „Tauras“), Ernestas Lysionok („Genoa“ CFC , Italija), Ugnius Semaška (Baltijos FA);

Gynėjai

Edgaras Bierontas (Klaipėdos FM), Emilis Kirliauskas (FK „Garliava“), Matas Klimas, Matias Angelo Pastori („Atalanta“ BC, Italija), Armandas Raudonis („Djurgårdens“ IF Švedija), Vladas Šimkus („Chicago Fire“ FC, JAV), Majus Žižys („Be1“);

Saugai

Arminas Ališauskas („Oskarshamns“ AIK, Švedija), Jordanas Ališauskas („Oskarshamns“ AIK, Švedija), Matas Ambrazaitis (Klaipėdos FM), David Da Silva Mendonca, Grant Ochuko Emerhi („New England Revolution“, JAV), Aironas Kantauskas („Mervue United“ AFC, Airija), Rokas Katkauskas („St. Patricks Athletic“ FC, Airija), Brooklyn Leipus („Bristol Rovers“ FC, Anglija), Matthew Mačiulis („Chicago Fire“ FC, JAV), Kasparas Sacevičius, Dovydas Sasnauskas („Sheffield United“ FC, Anglija), Dominykas Taučas („Valencia“ CF, Ispanija);

Puolėjai

Nedas Garbaliauskas („Genoa“ CFC,  Italija), Ernestas Januš Zdanovič (FK „Riteriai“).

KĘSTUTIS PUTELIS