Paskelbtas Renginiai

Šiuolaikinio meno festivalis ,,ARTumenas?“: ilgai laukta duoklė šiuolaikiniam menui

Ketvirtadienis, 03 November 2022 14:45 Parašė 

Paskutinis spalio savaitgalis Jonavoje miestiečius lepino šiuolaikinio meno potyriais. Tris dienas trukęs šiuolaikinio meno festivalis ,,ARTumenas?“ suteikė galimybę pasižvalgyti po šiuolaikinio meno parodą, tapti jauno performanso žanro stebėtojais bei šokti pagal netradicinę muziką, gimstančią iš kūrybinių eksperimentų.

Ketvirtadienį, spalio 27-ąją, džiuginančiai gausiame būryje atidaryta menininkių, VDA dėstytojų, jonaviečių Indrės Mikašauskaitės ir Miglės Ceinorytės paroda ,,Sweet Dreams“. Tapybos ir grafikos darbai, papildyti plastikinių kamuoliukų koloritu bei spalvotų virvių labirintais, įtraukė reflektuoti kasdienybę, tarp sapno ir tikrovės esančias būsenas, realybės saldumą. Pokalbio metu merginos pasakojo apie kūrybinio kelio pasirinkimą ir kaip sekasi su juo gyventi šių dienų pasaulyje, dalijosi mintimis apie sudėtingą šiuolaikinio meno situaciją regionuose, ragino patiems būti kibirkštimis, įkūriančiomis kultūros ugnį.

Antrąją festivalio dieną toje pačioje meno galerijoje vyko performanso menininkės Monikos Dirsytės paskaita, į kurią atskubėjo Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos moksleiviai. ,,Man daug kas sakė, kad einu neteisingu keliu, nepalaikė, juokėsi. Bet šiandien galiu drąsiai sakyti, kad verta laikytis pasirinkimo, kuris leidžia būti savimi“ – savo gyvenimo istorija dalijosi M. Dirsytė, įkvėpdama moksleivius rinktis menininko kelią. Po paskaitos JKC kieme buvo surengtas menininkės performansas ,,Pandemos“, kurį pamatė daugiau nei 500 jonaviečių, 16–19 valandomis pražingsniavusių pro kultūros centrą. Stikliniame labirinte įkalinta menininkė visą laiką šliaužė konstrukcijos viduje, atkreipdama žiūrovų dėmesį į psichologinio ir fizinio smurto problemas bei įvairaus pobūdžio suvaržymų sukeliamą skausmą, daromą poveikį asmenybei.

Šeštadienį žiūrovus didžiojoje rūbinėje pasitiko režisieriaus, aktoriaus, visą savo gyvenimą einančio prieš vėją menininko Beno Šarkos performansas ,,MINKI MINKI MINKI“. Į medį smingančio peilio garsas, nuasmeninto kūno kalba, čia pat sukurtos liepsnos kaitra ir iš pelenų pagamintais dažais kuriami sąmonės diktuojami simboliai kvietė pasivaikščioti po savo sąmonės ir pasąmonės gelmes, ieškant ryšio su žeme, stichijomis ir amžinai nekintančiu gyvybės pradu. Performansą baigęs menininkas nieko nepaaiškino, žiūrovus paliko vienus svarstyti, ką matė, teištaręs ,,išeikite pro duris“.

Na o išėjusius pasitiko muzika: eksperimentinėje scenoje ekstravagantiškais kostiumais pasipuošusi trijulė – Armantas Gečiauskas, Dainora Aleksaitė ir Karolis J. Eismontas – žaidė su savo balsais, instrumentais ir judesiais kuriama elektronine muzika bei žiūrovų emocijomis. Atrodė, kad vyksta ne koncertas, o veikiau dar vienas performansas. Garsiais plojimais išlydėti  atlikėjai sceną užleido džiazo muzikantams – jonaviečiams Dovydui Garuckui ir Rimvydui Naruševičiui. Jonavos kultūros centro meno vadovo Aleksandro Dunio auklėtiniai klausą palepino ne tik džiazo standartais, bet ir asmeninėmis improvizacijomis. Publiką labiausiai nustebino ir šypseną sukėlė liaudies dainos ,,Du gaideliai“ motyvais atlikti muzikiniai eksperimentai.

Galiausiai ant fojė įrengtos scenos užlipo ilgai laukta vakaro viešnia – muzikos kūrėja ir atlikėja, ,,Kaunas 2022“ ambasadorė Rūta MUR. Mergina džiaugėsi, kad Jonava tapo pirmuoju miestu po Vilniaus, kuriame gyvai atliekamos jos naujo albumo ,,Prime time“ dainos. Baltais kaubojiškais drabužiais pasipuošusi atlikėja tryško ekstravagancija ir charizma, kurią puikiai įvertino festivalio ,,ARTumenas?“ dalyviai. Viso koncerto metu priešais sceną šoko jaunimas, gausių plojimų sulaukė legendinės grupės ,,Modern Talking“ dainos Rūtos sukurta versija, o paskutiniam kūriniui ,,Aš jaučiu tai, ką tu jauti“ teko suskambėti net du kartus.

Taip turiningai ir nuotaikingai baigėsi tris dienas trukęs šiuolaikinio meno festivalis ,,ARTumenas?“, kuris tapo pirmu žingsniu į šiuolaikinio meno gerbėjų bendruomenės kūrimą Jonavoje. Netruks apsisukti metų ratas ir kitas darganotas spalis vėl pakvies išskirtinių pojūčių ieškotojus pasinerti į spalvingo, netikėto ir konceptualaus šiuolaikinio meno gelmes.

Jonavos kultūros centras dėkoja prie festivalio finansavimo prisidėjusioms Lietuvos kultūros tarybai ir Jonavos rajono savivaldybei bei visiems buvusiems kartu ir palaikiusiems festivalio idėją.

JKC režisierė Ieva Kuodelytė-Saudargienė