Paskelbtas Miesto naujienos

Išmanūs konteineriai Jonavoje: realybė ar mokslinė fantastika?

Antradienis, 28 November 2017 16:32 Parašė 

Ateities technologijos vis intensyviau skverbiasi į kasdienį gyvenimą. Išmaniosios technologijos beveik nieko jau nebestebina, tačiau ar esate girdėję apie išmanius konteinerius? Neseniai bendrovėje „Jonavos paslaugos“ pristatytos olandų technologijos, kurios paprastus atliekų konteinerius padaro išmaniais. Pristatytos technologijos labai susijusios su šiuo metu Jonavoje vykdomu pusiau požeminių konteinerių įrengimo procesu.

Olandų kompanija „Be Waste“ siūlo į pusiau požeminius konteinerius įrengti daviklius, kurie matuoja konteinerio užpildymo lygį, siunčia duomenis operatoriui, šiuo atveju bendrovei „Jonavos paslaugos“, o šiukšlių išvėžėjas gali kontroliuoti konteinerio ištuštinimo dažnumą. Šis daviklis leistų sutaupyti nemažai šiukšlių surinkimo lėšų, nes konteineris būtų ištuštinamas tik visiškai užpildytas šiukšlėmis. Daviklis labai tiksliai parodo konteinerio užpildymo lygį, turi net gedimų ir dūmų detektorius.

„Šiuo metu pusiau požeminiai konteineriai tuštinami tris kartus per savaitę ir ne visada jie būna pilni. Turint tokį daviklį būtų galima apskaičiuoti, kaip dažnai reikia ištuštinti pripildytą konteinerį, leistų efektyviau suplanuoti, kur reikia važiuoti, ir, žinoma, padėtų taupyti: kuo rečiau tuštini pustuštį konteinerį, tuo daugiau gali sutaupyti“, – teigė bendrovės „Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas.

Antroji technologija, kurią pristatė „Be Waste“ kompanijos atstovai, – mišrių komunalinių atliekų elektroninis užraktas, kuris konteinerį atidaro tik tada, kai gyventojas jį atrakina specialia elektronine kortele (raktu). Kiekvienas gyventojas būtų identifikuojamas, o pinigus mokėtų tik už tai, kiek jis kartų pasinaudojo kortele ir kiek kartų atidarė konteinerio dangtį. 

„Nors ir labai mėgstu naujovės, bet manau, kad šiai užrakto technologijai dar nesam pribrendę, nors tai – tik laiko klausimas. Ką gali žinoti, gal po kelerių metų jos prireiks, tačiau šiandieną – nelabai realu“, – sakė bendrovės vadovas E. Mulokas.

Realiausias ir šiandieną tinkamas pasiūlymas Jonavai – pusiau požeminių konteinerių užpildymo lygio daviklis. Ši technologija būtų diegiama jau esamiems, maždaug 50 pusiau požeminių konteinerių ir tiems, kurie dar bus įrengiami (apie 100 ) mieste ir rajone.

„Jonavos paslaugų“ inf.