Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavoje atidarytas vienintelis šalyje saugaus eismo miestelis

Pirmadienis, 04 September 2017 08:14 Parašė 

Dar ankstyvą pavasarį Jonavos automobilių sporto klubo „Žaibelis“ vadovas Edvinas Preckaila rajono valdžiai pateikė subrandintą mintį, kad mūsų mieste gali ir turi atsirasti nedidelis saugaus eismo miestelis, kuriame galėtų vykti pamokos saugaus eismo tema. Ir tikrai, nepraėjus nė pusmečiui, ši idėja buvo įgyvendinta ir jau naujųjų mokslo metų pradžioje šis saugaus eismo miestelis pradėjo savo veiklą.

Kiekvieną rudenį, dažniausiai artėjant tamsiems ilgiems vakarams mes ir susimąstome apie saugų eismą, apie saugų važiavimą gatvėse, apie tiek vaikų, tiek senelių, tiek ir tėvelių sveikatą. Atėjus naujiems mokslo metams gatvėse labai stipriai pagausėja jaunųjų Lietuvos piliečių gatvėse, kuriems reikia palinkėti ne tik šaunių mokslo metų, bet ir atidumo, o tėveliams - sąmoningumo ir atidumo gatvėse vairuojant savo transporto priemones.

Šeštadienio ankstyvą rytą visi tėveliai ir vaikučiai susirinko Kūno kultūros ir sporto centro stadione, kur vyko pirmojo Lietuvoje saugaus eismo miestelio atidarymas. Būtent nuo šiol Jonavos vaikai, įvairios mokymo įstaigos nuo šiol turės galimybę saugiai mokytis visko, kas yra susiję su kelių eismo taisyklėmis ir apskritai, saugiu eismu.

Atidarymo metu, šios dvejus metus brandinusios idėjos autorius, saugaus eismo komisijos narys E. Preckaila nedaugžodžiavo ir pasidžiaugė, kad duotas pažadas rugsėjo mėnesiui įrengti šį objektą buvo įgyvendintas ir nuo mažens viską daryti tinkamai, kad užaugę vaikai viską teisingai darytų keliuose.

Smagu, kad į tokias E. Preckailos mintis atsižvelgė rajono valdžia. „Su tokia idėja Edvinas atėjo ankstyvą pavasarį ir neslėpsiu, iš pradžių truputį buvau skeptiškas ir neįsivaizdavau, kaip realybėje tai atrodo, - aikštelės atidarymo metu kalbėjo meras Eugenijus Sabutis. – Iš pradžių buvo porą eskizų, tačiau, kai šalia turi entuziastingą padėjėją Erlandą Andrejevą, kuris su didžiuliu entuziazmu pritarė šiai idėjai ir įrodė, kad to reikia. Kartu susėdę ir pasikalbėję tikrai supratome, jog to labai reikia. Labai smagu, kad padarėme tai čia, nes laikui bėgant stadionas bus dar gražesnis su viskuo, ko reikia stadionui. Saugaus eismo mokytis reikia ne tik nuo mažens, bet reikia mokytis visada“.

Rajono savivaldybės saugaus eismo komisijos pirmininkas E. Andrejevas porino merui ir džiaugėsi, kad ši idėja virto kūnu, nors prisimindamas pirmąjį bendravimą su klubo vadovu E. Preckaila sunkiai įsivaizdavo, kaip tai gali atrodyti realybėje. Dabar, kai jau pirmasis toks miestelis Lietuvoje pakvietė vaikučius ir jų tėvelius, E. Andrejevas padėkojo žmonėms už tokias iniciatyvas vardan saugumo keliuose.

Šalia krepšinio aikštelės, įrengtas mažas miestelis, saugaus eismo klasė po atviru dangumi. Čia įrengti šviesoforai, subraižytos inscenizuotos pėsčiųjų perėjos, sankryžos, dviračių takai, nedidelės gatvelės. Miestelis atrodo labai tikroviškai – patiesta žalia veja, funkcionuoja šviesoforai...

Nors pradžioje oro sąlygos nelepino ir vienu metu lietus buvo tiek įsismaginęs, kad trukdė vaikučiams pademonstruoti savo sugebėjimus sportinėje dalyje - mini lenktynėse elektromobiliukais. Įvairaus amžiaus vaikučiai, kurių jauniausiems tebuvo dveji, galėjo palenktyniauti tiek mini drag pro ar mikro drag varžybose, tiek ir slalome. Palenktyniauti susirinko ne tik būrys mažųjų jonaviečių, bet ir atvyko svečiai iš Vilniaus, Kauno, Anykščių, Širvintų, Ukmergės, kurie įvertino šio objekto privalumus.

Be sportinės dalies, baltasis zebriukas vaikučiams pravedė ir edukacinius užsiėmimus, supažindindamas su miesteliu praktiškai bei aiškindamas vaikučiams kelių eismo taisykles. Mažieji galėjo sudalyvauti ir konkurse, kur pateikė iš antrinių žaliavų pagamintas transporto priemones.

GYTIS RAMANAUSKAS