Paskelbtas Renginiai

Respublikinės šventės „Iš aplinkui“ fone – „Fioretti“ profesionalumas

Trečiadienis, 17 April 2024 12:26 Parašė 

Jonavos Janinos Miščiukaitės mokykla surengė respublikinę šokių šventę „Iš aplinkui – Jonava 2024“, kurią šiemet paskyrė Choreografijos skyriaus istorinio šokio kolektyvo „Fioretti“  15-os metų sukakčiai. Renginyje dalyvavo tautinių ir  šiuolaikinių šokių puoselėtojai iš Marijampolės, Kauno meno mokyklų bei profesionalus Vilniaus senojo šokio  kolektyvas „Festa cortese“ iš Vilniaus.

„Ratilėlio“ koncertas

Šventė „Iš aplinkui“ kas antri metai organizuojama nuo 2000-ųjų, tad turi gražias tradicijas. Šiemet bendraminčius iš Marijampolės bei Kauno jonaviečiai pakvietė jau dvyliktą kartą.

Kaip ir dera, renginį pradėjo Janinos Miščiukaitės meno mokyklos tautinės muzikos ir šokių ansamblis „Ratilėlis“: merginų grupė susirinkusiuosius pasveikino šokiu „Šarkela-varnela“, pirmos ir antros klasės šokėjėliai smagiai sukosi „Polkutės“ sūkuryje, vyresnieji tautinio šokio mylėtojai padovanojo visą pynę lietuvių liaudies šokių.

Šis kolektyvas dalyvauja visų respublikinių, moksleivių, Lietuvos ir pasaulio Dainų švenčių ansamblių vakaro koncertuose. Dabar „Ratilėlis“ ruošiasi vasarą vyksiančios jubiliejinės (100 m.) Dainų šventės  „Kad giria žaliuotų“ ansamblių vakaro programai „Gyvybės medis“. Jauniesiems menininkams vadovauja Vaiva Andriulevičienė, Asta Grigaliūnienė,  Živilė Antanavičienė, Daiva Aleksynienė, Eglė Merkelienė, Artūras Makštutis, Virginija Verikienė.

Meno mokyklos šokėjų pasirodymą papildė Choreografijos skyriaus šiuolaikinio šokio grupė, vadovaujama mokytojos Ligitos Viršulytės. 

Svečių pasirodymas

Maloniai nuteikė Kauno Miko Petrausko scenos menų mokyklos šokio skyriaus moksleivių grupė, kurią ruošia mokyt. Laimutė Žiupkienė. Kauniečių talentingumą atskleidžia tai, kad jie koncertuoja su Kauno šokio teatru „Aura“, Kauno valstybiniu lėlių teatru, Nacionaline Mikalojaus Konstantino Čiurliono meno mokykla, yra tapę tarptautinių konkursų nugalėtojais, laureatais ir diplomantais.

Gražią programą į Jonavą atvežė Marijampolės meno mokyklos šokių studijos „Javonėlis“ dalyviai. Marijampoliečiai taip pat ruošiasi dalyvauti šių metų Dainų šventės šokių dienos programoje „Amžių tiltais“. Šokėjus ruošia pedagogės Alina Kvietkauskienė, Kristina Brazienė ir Daina Misiukevičienė.  Šventėje „Iš aplinkui“ savo  sugebėjimus „Javonėlio“ šokėjai parodė šokdami „Senamiesčio polką“ ir ganėtinai sudėtingą šokį „Seku seku pasaką“. O šiuolaikinio šokio grupės „MM“ choreografija „Šulinys“ nugramzdino žiūrovus į individualios vaizduotės fantazijas.  

Kauno Kipro Petrausko scenos menų mokyklos ugdytinių grupės kompozicija „Laisvės skambesys“ (choreografė Indrė Ivanauskytė)  užbaigė „Iš aplinkui“ kolektyvų pasirodymą ir užleido vietą istorinio šokio puoselėtojams. 

 Istorinio šokio žanras

Istorinio šokio,  dar vadinamo senuoju, žanras atėjo iš Vakarų Europos ir apima ilgą laikotarpį – nuo viduramžių  iki romantizmo epochos. Šokio manierą, judesius lėmė tam tikro meto apranga, aksesuarai, etiketas. Visa tai atspindi to laiko dvasią ir leidžia prisiliesti prie praeities kultūros bei meno.

Lietuvoje yra keletas kolektyvų, puoselėjančių istorinius šokius: senosios muzikos ir šokio ansamblis „Banchetto musicale“, įkurtas 1986 metais Vilniuje, senosios muzikos ir šokio trupė „Festa cortese“, sostinėje įsikūrusi 1999 metais, senosios muzikos ir šokio ansamblis „Alta danza“ (Vilnius), Klaipėdos universiteto istorinio šokio kolektyvas „Saltanda“, Anykščių kultūros centro istorinio šokio studija „Baltoji Pavana“ ir kiti.

Didžiausias senosios muzikos ir šokio renginys Lietuvoje yra tarptautinis muzikos festivalis „Banchetto musicale“, rengiamas Vilniuje kasmet nuo 1989 metų.

„Fioretti“ 15-mečio šventėje pasirodymais stebino Vilniaus senojo šokio grupė „Festa cortese“, vadovaujama Neringos Savodnikienės. Šis profesionalus kolektyvas veikia daugiau kaip 20 metų. Bendradarbiaudami su Lietuvos nacionaliniu dramos teatru ir Lietuvos nacionaline filharmonija šokėjai dalyvauja ne viename spektaklyje, turi sukūrę autorinio šokio spektaklius „Dedikacija karalienei Barborai Radvilaitei“, „Karaliaus Mindaugo mylėtos moterys“, kt. „Festa cortese“ – vienintelė senojo šokio trupė Lietuvoje, bendradarbiaujanti su muzikos profesionalais iš Čekijos, viduramžių muzikos grupe „Remdih“. Šiuo metu vilniečiai kuria naują šokio projektą „Paskutinės Jogailaitės likimas“.

Jonavos KC scenoje „Fioretti“ ir „Festa cortese“ parodė abiejų kolektyvų apjungtą programą, kurioje pristatė XVI a. šokius.

Idėja virto tikrove

2009-aisiais istorinio šokio kolektyvas „Fioretti“  savo veiklą pradėjo Jonavos meno mokykloje, tais pačiais metais pavadintoje mūsų kraštietės estrados dainininkės Janinos Miščiukaitės vardu. Idėja suburti tokio žanro kolektyvą kilo mokytojai ekspertei Živilei Antanavičienei, kadaise baigusiai baleto mokyklą, studijavusiai konservatorijoje.

Anot pedagogės, pirmieji žingsniai buvo nedrąsūs, tačiau norui bent akimirką įsivaizduoti Vakarų Europos kultūros istoriją, išmokyti moksleivius baroko ar renesanso stiliaus šokio judesių ir žingsnelių, ji negalėjo atsispirti.

Gražius mokytojos sumanymus palaikė „Banchetto musicale“ vadovaujanti Jūratė Vičienė, nukreipusi jonavietę pas savo pažįstamą istorinio šokio vadovę, kuri pagyrė idėją, padrąsino burti kolektyvą, padėjo pasiūti reikiamus kostiumus ir t. t.

„Pajutau pliūpsnį energijos. Su naujas kostiumais šokome dar pagal anksčiau įgytas žinias. O paskui nuo 2010 metų pradėjau važinėti į Krokuvoje (Lenkija) organizuojamus tarptautinius seminarus, kuriuose užsiėmimus vesdavo garsiausi istorinių šokių tyrinėtojai ir choreografai iš Šveicarijos, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, kitų šalių. Tai padėjo parengti vakarietišką programą ir intensyviai dirbti“, – prisiminimais dalijosi Ž. Antanavičienė.

2014-aisiais istorinio šokio kolektyvui suteikiamas „Fioretti“ vardas, italų kalboje turintis gėlytės bei žiedelio prasmę. Pavadinimo krikštamote Živilė laiko „Banchetto musicale“ vadovę J. Vičienę.

Aktyvi veikla

Per visą aktyvios veiklos laikotarpį kolektyvas, repertuarą papildydamas vis kitais Vakarų Europos renesanso bei baroko laikotarpių šokiais, dalyvavo įvairiuose Lietuvos ir užsienio renginiuose, edukacinėse programose, šventėse. Savo veiklos 10-mečio proga kartu su meno mokyklos mokomuoju teatru (vad. Živilė Martinaitenė) pristatė spektaklį K. Glodoni „Dviejų ponų tarnas“.   

„Fioretti“ – aktyvus istorinio šokio festivalių  Marijampolėje „Arbatėlė pas grafienę Butlerienę“ dalyvis. O 2022-ųjų lapkritį Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos istorinio šokio puoselėtojai respublikiniame konkurse-festivalyje „Šokio pasaulis 2022“, vykusiame Kauno kultūros centre, pasirodė itin sėkmingai. Laisvo stiliaus jaunimo šokių kategorijoje kompetentinga vertintojų komisija, kurią sudarė Jurijus Smoriginas, Eligijus Butkus, Lina Puodžiukaititė-Lanauskienė ir Lina Navardauskienė, jonaviečiams paskyrė antrą vietą.

Ž. Antanavičienė džiaugiasi ir didžiuojasi šiltu bendradarbiavimu su Valdovų rūmais. „Šia draugyste, kuri tęsiasi 15 metų, kolekyvo nariai labai patenkinti. Valdovų rūmų išleistame buklete mes esame įvardinti kaip partneriai, rūmuose galima pamatyti mūsų šokėjų nuotraukas, tai lyg ir tampame Lietuvos istorijos dalimi. Mums suteikta teisė naudotis ten esančia biblioteka, esame kviečiami į aukšto lygio renginius”, – pasakojo choreografė Živilė.

„Feste cortese“ vadovė N. Savodnikienė, dėkodama jonaviečiams už pakvietimą, mūsų meno mokyklos istorinio šokio grupę palygino su profesionaliais šokėjais. „Esate profesionalaus lygio kolektyvas, to pasiekta ieškančios ir kuriančios Živilės dėka. „Fioretti“ yra gerbiamas ir mylimas kolektyvas Lietuvoje. Daugelis turėtų pasimokyti iš jūsų profesionalumo, grožio, estetikos bei tikslumo. Nepraraskite entuziazmo – ir istorinis šokis gyvuos Lietuvoje“, – dėkojo N. Savodnikienė.

Abipusė padėka

Janinos Miščiukaitės meno mokyklos direktorė Rita Trimonienė akcentavo pedagogų, dirbančių įstaigoje atsidavimą savo darbui. „Tai, ką daro mūsų pedagogai, manau, yra naudingos gyvenimo gairės vaikų, galbūt būsimų menininkų, ateičiai. Ačiū visiems – mokytojams, ugdytiniams ir jų tėveliams. Ačiū svečiams, kurie nepasididžiavo ir atvyko į jaunųjų menininkų kalvės šventę”, – sakė ji, kartu su pavaduotojomis Gražina Grigaravičiene ir Birute Platkauskiene įteikdama padėkas ir atminimo dovanas visų svečių ir vietos kolektyvų vadovėms.

„Gera matyti, kad Jonavos meno mokykloje šokis yra ne tik tradicinis, liaudiškas, ne tik šiuolaikinis, bet ir nuostabus istorinio šokio menas. Nuoširdžiai tikiu, kad šio kolektyvo nariai visą gyvenimą skleis šitą meną, savo programomis garsins Jonavą ir Lietuvą”, – įtaigiai kalbėjo Jonavos rajono savivaldybės tarybos narė Vijolė Šadauskienė.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Violeta Kolesnikienė padėkojo šventės organizatoriams  „už kelionę nuo XVI amžiaus iki šiuolaikinio šokio“. „Žiūrėdama į „Fioretti“ šokėjus, pasijutau tarsi pasakoje. Už tai ačiū kolekyvo vadovei Živilei. Iš tiesų malonu, kad šiais dirbtinio intelekto laikais dar yra žmonių, puoselėjančių šitas meno vertybes”, – dėkojo ji.

Padėkos žodžius tarė Meno mokyklos kuratorė Lina Paulavičienė, Jonavos krašto moterų asociacijos „Jonavietė“ pirmininkė Renata Mikalauskienė, narė Birutė Gadišauskienė, daugelis kitų.

Renginio esmė

Tą vakarą parlamentaro Eugenijaus Sabučio išsakyta mintis tapo viso renginio svarbiausiu akcentu. Jo teigimu, „žmogus gali būti pavalgęs, gražiai apsirengęs, bet, jei nebus šalia meno ir kultūros, atsivers tuštuma“.

„Pažvelkime į piramides, kurias pastatė senovės egiptiečiai. Jose kiekvienas akmuo turi savo prasmę. Tačiau vienas yra apačioje, o kitas – aukštai, viršūnėje. Jis nepakiltų į aukštybes, jei nebūtų kitų, žemiau padėtų akmenų. Nuoširdžiai tikiu, kad menas, kultūra ir yra tie pamatiniai akmenys. Todėl labai džiugu, kad Jonavoje yra Meno mokykla, ugdanti jaunuosius menininkus. Sėkmingų darbų, einant į šiltą ir gražų pavasarį“, – mintimis pasidalijo Seimo narys.

Šventės vedėjos Choreografijos skyriaus 7 klasės ugdytinės Rusnė Renkauskaitė, Viltė Nagreckytė ir Teatro skyriaus alumnė Gytė Mačiulytė padėkojo renginio rėmėjams – Jonavos rajono savivaldybei, Jonavos kultūros centrui, UAB „Jonavos vandenys“ ir laikraščiui „Alio Jonava“.

Irena BŪTĖNAITĖ

El Artography nuotr.