Paskelbtas Renginiai

Keliaujančio menų festivalio „Gražiausiu taku“ akcentai Jonavoje

Antradienis, 06 February 2024 12:01 Parašė 

Po dešimtmečio pertraukos į Jonavos kultūros centrą sugrįžo keliaujantis menų festivalis „Gražiausiu taku“. Koncertą ,,Prie židinio ugnies“ jonaviečiams surengė festivalio įkūrėja ir vyr. organizatorė, muzikos mokytoja ekspertė Aleksandra Danutė Žiedelienė, vadovaujanti Kauno trečiojo amžiaus universiteto ansambliui „Guboja“, muzikos studijai „Saulutė“, kolektyvui „Saulės ratas“, su kuriais keliauja po įvairius Lietuvos miestus ir dovanoja naujas dainas. Sausio pabaigoje šios kaunietės iniciatyva įvairios muzikos klausėsi mūsų miesto gyventojai ir svečiai.

Bičiulystė su jonaviečiais

Pasak festivalio organizatorės, džiugu, kad mieste prie Neries yra daug puikių meno kolektyvų, su kuriais malonu bendrauti ir bičiuliautis.

„Mes ne kartą esame bendravę su kūrybiškai dirbančiais vietos meno mėgėjais. Ir pastarajame koncerte Jonavoje draugystės taku keliavo Jonavos Kultūros centro kolektyvai: ,,Pinavija“, vadovaujama Virginijos Verikienės,  ,,Šuldu buldu“ su vadovu Elegijumi Laimikiu, Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) prie Švietimo pagalbos tarnybos moterų vokalinis ansamblis ,,Vakarė", kurį dainavimo vingrybių moko Danutė Kasparavičienė. Programą papildė nuostabaus balso ,,Bočių bendrijos” solistė Janina Altaravičienė, baleto studijos ,,Petite danse” solistė Radvilė Mikalauskaitė (vad. A. Masalkina). Tikiu, kad ateityje dar ne kartą surengsime bendrus koncertus ir klausytojus nustebinsime patraukliais ir gražiais pasirodymais”, – mintimis dalijosi A. D. Žiedelienė.

Su meno mėgėjais mielai dainavo ir scenos profesionalai – Aleksas Lemanas bei Arvydas Vilčinskas. Viešnagė Jonavoje paliko malonių įspūdžių.

Koncertą užbaigė visų dalyvių drauge atlikta finalinė daina, į kurią įsijungė politikai ir visuomenės veikėjai, atvykę palaikyti keliaujančiųjų gražiausiu muzikos taku. Savo balsais meno mylėtojams pritarė Lietuvos Respublikos Seimo narys Eugenijus Sabutis, Jonavos r. savivaldybės tarybos narė Birutė Platkauskienė, Kauno m. valdžios atstovas Gediminas Vasiliauskas, Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Jolita Jablonskienė iš Birštono, kiti svečiai.

Prasmingas sumanymas

Muzikos vakarą „Prie židinio ugnies“ režisavo ir vedė talentinga smuikininkė, muzikos atlikimo ir edukologijos magistrė Lijana Žiedelytė. Jautriai ir įtaigiai nuskambėjo smuiko melodija, skirta tarptautinei holokausto aukų atminimo dienai paminėti, įspūdį paliko virtuozinių melodijų puokštė.

Festivalio koncertuose skamba ir Ukrainos tautos dainos, parodant palaikymą kaimyninės šalies kovotojams. Prisimenamas ir artėjantis legendinio kompozitoriaus a. a. Algimanto Raudonikio 90-ties metų jubiliejus.  Šio autoriaus kūryba dažnai papildo rengiamas programas, nes pats maestro ne kartą lankėsi įvairiuose koncertuose, skatino atlikėjus kūrybiškai bendradarbiauti. Šį kartą A. Raudonikio atminimui Lijana dedikavo keletą melodijų – Jonavos žiūrovai klausėsi žinomų ir iki ašarų jaudinančių  dainų  ,,Švelnumas“, ,,Skinsiu raudoną rožę“, kurias  savitai interpretavo smuikininkė L. Žiedelytė.  

„Tikime, jog mūsų organizuojamas festivalis skatina dalytis patirtimi, tobulėti, plėsti kūrybinį akiratį ir yra prasmingas visiems – tiek  kolektyvams, tiek individualiems atlikėjams, tiek žiūrovams. Mes siekiame, kad šalia savęs žmogus matytų grožį, patirtų gerų emocijų, užmirštų rūpesčius ir įtampas.  Tai graži meno ir draugystės  šventė, kuri ateityje tęsis kituose mūsų šalies miestuose“, –pridūrė A. D. Žiedelienė.

Nemokamas koncertas

 Festivalio ,,Gražiausiu taku“ programos aprėpia įvairius žanrus ir muzikos stilius, apjungia įvairaus amžiaus, patirties atlikėjus, suteikia gerų emocijų, gydo sielą.  Pasak Jonavos kultūros centro, koncertas labiau traukia vyresnio amžiaus žmones, mėgstančius muziką.

„Festivalio organizatoriai prašė suteikti erdvę, kurioje galėtų koncertuoti. Mes neatlygintinai patenkinome jų prašymą. O jie parengė programą ir nemokamai pamalonino jonaviečius. Manau, kad miestelėnai liko patenkinti koncertu“, – sakė JKC direktoriaus pavaduotoja Jurgita Serapinė.

Kalbinti jonaviečiai džiaugėsi ir prisipažino esą nustebę, galėdami klausytis koncerto nemokamai.

„Gyvename tokiais laikais, kai už kiekvieną smulkmeną reikia mokėti. O šįkart ir nudžiugino, ir nustebino toks puikus koncertas, į kurį galėjome eiti be bilietų. Puiku. Ir labai malonu, kad galėjome pasiklausyti Jonavoje seniai girdėto dainininko Lemano,  pažįstamo Vilčinsko. Malonu ir dėl to, kad pamatėme mūsų Kultūros centre veikiančių kolektyvų ir solistų pasirodymus. Būtų visai smagu, jei ir ateityje vyktų daugiau panašių koncertų. Juk mes, senjorai, taip galime paįvairinti laisvalaikį ir plėsti savo pasaulėžiūrą. Gyvendami nerimu alsuojančioje aplinkoje, galėjome pasiklausyti dainų, užsimiršti ir gerai pailsėti nuo slogių minčių“, – sakė senjorė Regina.   

Irena BŪTĖNAITĖ