Paskelbtas Laisvalaikis

Kaip valgyti ikrus ir su kuo juos patiekti?

Ketvirtadienis, 30 November 2023 12:13 Parašė 

Ikrai laikomi tikru delikatesu, tačiau dėl aukštos šio produkto kainos ne kiekvienas gali sau leisti. Šie maži, blizgūs rutuliukai gardūs ne tik su traškia tamsia duona, bet ir kaip užkandis ar kitų patiekalų papuošimas. Kadangi ne kasdien tokiais delikatesais daugelis iš mūsų galime mėgautis, dažnam žmogui kyla klausimas, su kuo valgyti raudonuosius ir juoduosius ikrus? Kuri iš šių ikrų rūšių skaniausia bus valgoma su kiaušiniais arba kaip salotų ingredientas?

Kaip gaminami ikrai?

Juodieji ir raudonieji ikrai yra sūdyti atitinkamų žuvų ikrai. Jų dydis ir spalva priklauso nuo žuvų rūšies, o populiariausi yra juodieji eršketų ikrai, raudonieji lašišinių žuvų ikrai ir norvegiški ikrai iš žuvies menkės. Senesniais laikais ikrų išgavimas buvo susijęs su žuvų žudymu, tačiau dabar specializuotuose ūkiuose šie kiaušinėliai yra išgaunami iš patelių, jų nežudant. Tai padeda išlaikyti šių žuvų rūšių populiaciją nekenkiant aplinkai.

Be unikalaus ir nepaprasto jų skonio, ikrai turi mūsų organizmui vertingų maistinių medžiagų. Eršketų ir lašišų ikruose gausu vitaminų A, B, D, E ir daugybės makro bei mikroelementų, iš kurių svarbiausi yra cinkas, jodas, fosforas ir magnis. Kaip ir žuvies mėsa, ikrai taip pat yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, todėl jie mažina cholesterolio kiekį mūsų kraujyje, gerina smegenų veiklą ir palaiko tinkamą kraujotakos sistemos darbą. Taigi su kuo valgomi ikrai ir kaip juos patiekti, kad būtų išsaugotas natūralus ir unikalus jų skonis bei mūsų sveikatai naudingos savybės?

Su kuo valgyti juoduosius ikrus?

Juodieji ikrai laikomi pačiais prabangiausiais iš visų jų rūšių, todėl pirmiausia naudojami kaip priedas prie išskirtinių patiekalų ar užkandžių, puikiai tinkančių mėgautis šiuo išskirtiniu gardžiu skoniu. Ką patiekti su juodaisiais ikrais, kad neužgožtumėte jų skonio? Principas paprastesnis nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Auksinė taisyklė: kuo mažiau ingredientų, tuo geriau.

  • Prabangūs sumuštiniai su juodaisiais ikrais - nėra nieko skanesnio už traškius, česnaku ir sviestu trintus skrebučius su rukola ir plonu šaltai rūkytos lašišos griežinėliu, papuoštu trupučiu šios rūšies ikrų. Tokiu pat būdu galite paruošti ir mažus kapotinius, kurie puikiai tiks tiek prabangioms šventėms, tiek išskirtiniams šeimos vakarėliams.
  • Sultingas mėsainis su lašiša ir ikrais? Nežiūrėkite kreivai – toks derinys išties išsiskiriantis savo skoniu. Šiuo atveju ikrai yra prieskonis, suteikiantis visam patiekalui išraiškingesnį skonį. Verta pamėginti šį puikų ir skonio prasme turtingą patiekalą.
  • Mieliniai blyneliai su trupučiu juodųjų ikrų – tai nedideli, purūs blyneliai, paruošti itin gurmaniškai ir patiekiami su šlakeliu grietinės bei varškės kremu.

Raudonieji ikrai – su kuo valgyti?

Nežinote, su kuo patiekti raudonuosius ikrus? Šie ikrai tiks ne tik kaip priedas prie pelėsinio sūrio ar elegantiškų kapotinių, bet ir kaip įvairių išskirtinių patiekalų ingredientas:

  • Kalifornijos sushi – tai sušių rūšis, kuri puikiai dera su lašišos ikrais.
  • Šie ikrai skanūs su virta ar kepta žuvimi. Tai būtų puiki vakarienės idėja draugams ar kitiems svečiams.

Kur įsigyti kokybiškų ikrų?

Ieškokite parduotuvių, kurios specializuojasi žuvies ir jūros gėrybių produkcijos pardavimu. Pasidomėkite jų vertybėmis – taip galėsite susidaryti pirminę nuomonę apie jų teikiamą vartotojams produkciją. Tiek juodi, tiek raudoni ikrai iš www.fishwish.eu gali būti lengvai ir greitai užsakomi internetu į bet kurią Lietuvos vietą.