Paskelbtas Laisvalaikis

Kaip pasirinkti vandens siurblį laistymui?

Antradienis, 27 June 2023 13:09 Parašė 

Tie laikai, kai daržai buvo laistomi tempiant begalę vandens sklidinų kibirų, jau seniai praėjo. Šiandien daržui laistyti galima išsirinkti modernų ir, galima sakyti, tobulą vandens siurblį. Šie įrenginiai efektyviai padidina derliaus našumą. Tam, kad laistymo sistema būtų maksimaliai efektyvi, reikia parinkti tokį vandens siurblį, kuris atitiktų vandens šaltinio, vamzdyno ir laistymo įrangos reikalavimus. Daržui laistyti galima rasti kelių tipų siurblius. 

Kokias sąlygas dera įvertinti perkant vandens siurblį?

Pagrindinės sąlygos yra tokios:

  • Turi būti vandens tiekimo šaltinis. Tai gali būti vandentiekis, upė, šulinys ar tvenkinys. be abejonės, galimi ir kiti variantai. Verta žinoti, jog jeigu tiekimo šaltinis  yra šulinys ar gręžinio vanduo, Jo kiekis stipriai priklauso nuo geologinių ir hidrologinių sąlygų. 
  • Turi būti geras vandens slėgis.
  • Būtinas vandens kėlimo aukštis. Tai  atstumas nuo vandens paviršiaus iki aukščiausio vandens tiekimo taško,matuojamas  metrais.
  • Labai svarbu kokio našumo reikia konkrečiu atveju. Tai vandens debito, matuojamo litrais per minutę arba kubiniais metrais per valandą.

Koks  siurblys tinkamiausias atskiriems vandens šaltiniams?

Jeigu vandenį siurbsite iš ežero arba tvenkinio, tuomet tinkamiausias siurblys bus su hidrofobu. Tik reikia atkreipti dėmesį, jog įsiurbimo vamzdžio skersmuo turėtų būti didesnis nei nei siurblio įsiurbimo įvado angos skersmuo. Be abejonės, renkantis vandens siurblį, patariama vadovautis gamintojų instrukcijomis. Deja teorija su praktika ne visada sutampa. Tinkamiausias  laistymo sistemų darbas užtikrinamas, kai įsiurbimo atstumas yra ne didesnis nei 40 m. Kalba sukasi  apie horizontalų  atstumą. 

Vandens lygis šuliniuose labai stipriai priklauso nuo oro sąlygų. Kai vanduo nukrenta keliais metrais standartiniam siurbliui sunku susidoroti su darbu.Jeigu vandens ar ežero vandeniui siurbti rekomenduojamas sausai pastatomas įrenginys, tai šuliniui protingiausia būtų pasirinkti panardinamą siurblį. Labai svarbu -  Į vandens tvenkinį panardintą vamzdžio galą su atbuliniu vožtuvu ir kietųjų dalelių filtru rekomenduojama papildomai apsaugoti didesniu metaliniu tinkleliu ar kitokiu stambesniu filtru.

Jeigu renkantis ir montuojant vandens tiekimo sistemą kyla klausimų, jokiu būdu nereikia atmesti galimybės konsultuotis su specialistais. Tai išties nepigus gaminys, todėl reikėtų viską atlikti gana kruopščiai.