Paskelbtas Renginiai

Jonavoje Užgavėnių balaganas „Sniegui ištirpus“

Trečiadienis, 22 February 2023 16:23 Parašė 

Vasario 21 d. jau nuo 10 val. į Užgavėnių prekybinę mugę rinkosi miestelėnai ir svečiai - kas pėsčias, kas važiuotas, kas su kaukėm ant galvos, o kai kas su ragiukais ir uodega mosuodamas. Manė, kad juos vargu ar kas po kaukėmis atpažins. Nužiūrėjom, nedvejokit, parašysim kokias išdaigas krėtėt, kaip kaimyno žmoną šokdami bučiavot ar ne savo vyrą blynais vaišinot, karštu šokoladu girdėt... Suskaičiavom kiek kartų į aikštę apsipirkti lėkėt ir kiek tarbelių visokių gėrybių nešėtės namo.

O vaikų aprėdų gražumas, jų buvo ne tik pilna miesto aikštė, bet ir žaidimų aikštelė. Rungėsi tarpusavyje nuo mažiausio iki didžiausio. Pasipuošę kaukiukai mojavo ir  tvatijo viens kitą su šiaudų maišais, rungtyniavo apsiavę medinėmis ližėmis, mėtė kamuolį tiesiai velniui į nasrus, o patys mažiausieji jodinėjo ant ponio.

Renginio organizatoriai - Jonavos kultūros centras miestelėnus ir svečius džiugino šurmulingu Užgavėnių spektakliu ir švente. Daug kreivadančių, kumpanosių, kuprotų, šleivų, raguotų, barzdotų, keisčiausiai apsirengusių būtybių, dainuojančių ir šokančių sugužėjo į sceną Sąjūdžio aikštėje. O ten šeimininkavo Insta Gražuolytė ir Ubagė iš Silkūvos prūdo bendruomenės. Ubagė skundėsi, kad Jonavos žvejai ją apgavo, vietoj silkės davė ožį. Guodė ubagę folkloro ansamblis „Laduta“ ubagėlių daina „Ubagas ant kranto sėdėjo į vandenėlį žiūrėjo“...

Atėję žiūrovai buvo mandrai pasipuošę, vienas kitas su kauke, moterėlės veidus išsitepliojusios, lūpas raudonai pasidažiusios, gardžiausiais kvepalais pasikvėpinusios. Tik tų Silkūvėnų pasirodymas juos  apšaldė, labiau nei šaltas oras. Jie žiūrėjo ką tie mintyja, kažką ruošiasi su Jonavos baseinu padaryti? O gi, žinote ką? Džekūzį įžuvinti!!! Baseinan mailiaus prileisti, jei ubagams savo smarvės nusiskalbt neleis!

O tada scenoje pasirodę raganos ir raganiai, liaudiškos muzikos kapelos „Jonė“ persirengėlių šutvė su dideliu džiugesiu linksmino užgavėnienus savo dainomis apie pavasarį ir žiemą, ir gražią mergelę „kuri liūdna būdama nori vyrą gauti“...

Visi matė, kaip Kanapinis su Lašininiu pokštavo ir kvailiojo - lašininis su dešrom į baseiną, Kanapinis su silke po pažastimi. Abu Silkūvos prūde išdaigas krėtė ir per didelį nusikalbėjimą tarp jų užvirė kova, vanduo po visą aikštę taškėsi ir žiūrovus krapino. Kanapinis gynėsi, kad stora dešra jo nepasmaugtų, o Lašininis malėsi, kad prie nugaros silkė nepriliptų, taip keldami didžiules bangas baseine. Dvikovą laimėti padėjo Ubagė ir Insta Gražuolytė, bei kiti velniai į sceną subėgę. Taip Kanapinis nugalėjo Lašininį. Kadangi Lašininio ir Kanapinio kova baigėsi Kanapinio pergale, Lašininis išvejamas, lieka karaliauti Kanapinis.

Šventėje Ubagė ne tik prašinėjo išmaldos, bet ir dalino prizus. Jonaviečiui Ubagės terbą nusipirkus už 50 Eur į ją krovė ir krovė kažkokias dovanas, kuponus ir saldumynus, niekaip negalėdama atsistebėti vyro dosnumu. Šventės metu buvo apdovanota Laura Bogdanė, kuri teisingai atsakė „GAVĖNAS“ į klausimą - „Kas yra Užgavėnių baidyklė?“

Užgavėnės leidžia paskutinį kartą gausiai ir riebiai pavalgyti, nes jau kitą dieną prasideda Gavėnia. Vakare vyko tradiciškiausių Užgavėnių kaukių apdovanojimai. Gražiausias kaukes rinko žiūrovų susižavėjimo šūksniai. Dovanas teikė Jonavos baseino administracijos atstovė.

Prasidėjo Morės išlydėjimas. Čičinų tradicinė kapela „Kraitė“ garsiai grojo „Žiema, žiema, bėk iš kiemo“ ir taip žadino pavasarį bei vijo lauk žiemą. Šveicarijos liaudiška kapela „Verpena“ prisidėjo prie Užgavėnių persirengėlių, kartu šoko ir dainavo su susirinkusiais jonaviečiais. Persirengėliai vaidino vestuves, nuotaka persirengė vyras, o jaunuoju moteris.

Per Užgavėnes deginama didžiulė moters pavidalo iškamša - Morė.  Morės deginimas simbolizuoja bandymą atsikratyti visko, kas per žiemą buvo bloga, nuvyti negerą sušalusią dvasią. Šiais metais,  jonaviečiai Morę nusprendė nedeginti, bet paskandinti čia pat prie scenos įrengtame Silkūvos prūde.

Per Užgavėnes aikštėje daug rėkavome, trepsėjome, šokome ir dainavome, triukšmą kėlėme kartu su tautine kapela „Sutaras“. Grupė „Patruliai“ pažadino žemę iš stingulio – tai buvo pati geriausia priemonė piktosioms dvasioms nuvyti. Su jais linksminomės taip, kad išbudinome visas gyvybines galias,  išvarėme žiemos demonus, pažadinome šalčio sukaustytą žemę naujai gyvybės pradžiai. Gal net per daug, nes šiandien ryte vėl sninga - balta, balta kur dairais...

Alio Jonava inf., JKC nuotr.