Paskelbtas Rajono naujienos

Naujovės rajono mokyklų valgyklose džiugina vaikus

Penktadienis, 18 October 2019 15:17 Parašė 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktu Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisų projektu numatyta, kad nuo kitų metų sausio 1-osios priešmokyklinukai būtų maitinami nemokamai. Pirmajame etape nuo sausio iki rugpjūčio pietūs priešmokyklinukams būtų patiekiami švediško stalo principu. Švediško stalo modelio diegimą rekomenduojama pradėti nuo dalinio.

Švediškas stalas mokyklose

Jonavos rajone, dalinio švediško stalo principu maitinimas jau tiekiams Kulvos A.Kulviečio pagrindinės mokyklos ir R. Samulevičiaus progimnazijos moksleiviams. Dalinis švediškas stalas – galimybė patiems vaikams pasirinkti ir įsidėti tik tam tikrą maistą. Pavyzdžiui tik daržovių ar vaisių salotų arba tik sriubos, arba tik daržovių ar vaisių salotų ir sriubos, o karštą patiekalą įdeda valgyklos personalas. 

Kulvos mokykloje toks modelis pradėjo veikti nuo rugsėjo vidurio. Mokyklos direktorė Renata Špokienė papasakojo, jog iš pradžių dalinio švediško stalo principu buvo maitinami tik priešmokyklinukai ir pradinukai, o pastarąsias dvi savaites jau visi mokiniai. 

„Vyresnių klasių mokiniai tiek gaunantys nemokamą maitinimą, tiek valgantys už savo lėšas, turi galimybę patys pasirinkti ir įsidėti salotų, įsipilti gėrimo, pasiimti duonos, mažiesiems - salotos padedamos dubenėliuose ant stalų ir jie taip pat gali pratintis savarankiškai ar su mokytojos pagalba, įsidėti tinkamą kiekį salotų. Dalinio švediško stalo principas pradėtas diegti neseniai ir kolkas yra išbandomas, tačiau mokiniams patinka, kad ir nelabai didelis ar ženklus, bet visgi savarankiškumas“ – pokyčius pristatė mokyklos atstovė.

R. Špokienė džiaugiasi, kad vaikai turi galimybę ugdyti savimonę, savarankiškumą, atsakomybę. Vaikai suvalgo, tai ką įsideda, mažiau maisto išmetama. Tėveliai taip pat pritaria tokiems pokyčiams valgykloje. Nors iš pradžių pasitaikydavo incidentų, kuomet mažieji paberdavo maistą, bet kuo toliau tuo labiau švediško stalo principas mokykloje prigyja.

Kokybiškas ir skanus maistas

Senamiesčio ir Ralio gimnazijos auklėtiniams maitinimas tiekiamas pilno švediško stalo principu. Visi patiekalai, kaip ir visada, gaminami iš kokybiškų lietuviškos kilmės žaliavų pagal su VMVT ir mokyklos bendruomene suderintą valgiaraštį, laikantis vaikų mitybai keliamų reikalavimų. „Esame už sveikatai palankią vaikų mitybą, pritariame racionaliausio moksleivių maitinimo principo mokyklos valgykloje paieškoms, tačiau savo kasdienėje veikloje stebime, kad mitybos įpročius vaikai jau atsineša iš šeimos. Ne visi vaikai mėgsta šiltą, šviežią, sveikatai palankų maistą. Dar nėra supratimo, kad į lėkštę reikia įsidėti tiek maisto, kiek suvalgysi. Todėl patys organizuojame ir remiame įvairius, taip pat ir mitybos kultūros tema, mokyklų bendruomenių edukacinius projektus. Ką tik pakvietėme visus Lietuvos pradinukus dalyvauti tradiciniame rudeniniame piešinių konkurse „Daržovės ir vaisiukai emociukai-nuotaikingos gėrybių istorijos“. Piešinukai bus skelbiami VšĮ ,,Bruneros facebook profilyje. Laimėtojų laukia dovanėlės“ - apie maitinimo įpročius ir pokyčius mokyklose pasakojo VšĮ „Bruneros“  Jonavos skyriaus direktorė Giedrė Jasiulienė.

E-piniginė - pagalba tėveliams

Elektoninio atsiskaitymo sistema įdiegta visose Jonavos rajono mokyklose. Ši sistema puikiai prigijo Kulvos pagrindinėje mokykloje. Mokyklos direktorė R. Špokienė teigia, kad apie 90 proc. pradinukų naudojasi e-pinigine. Pasak direktorės, tai labai patogus būdas tėveliams kontroliuoti ką vaikas valgo, kiek išleidžia pinigėlių, be to, mažam vaikui nereikia duoti grynų pinigų. O štai didesnieji mokiniai, ne taip noriai naudojasi e-pinigine.

Naudojantys e-piniginę džiaugiasi visais teikiamais privalumais. Siekiant supažindinti ir mokyti vaikus atsakingo elgesio su el. pinigais, supaprastinti naudojimąsi e-pinigine, sukurta ir išmanioji programėlė telefonui. Jau dabar į telefoną tiek tėveliai tiek vaikai gali atsisiųsti Eurofondo programėlę iš google play. Programėlė yra nemokama. Telefone tėveliai programėlės pagalba, kaip kompiuteryje, gali stebėti ką vaikas valgė, mokyklos dienos meniu, kuris atsinaujina momentiniu laiku, nustatyti limitus bei gauti pranešimus ir kitas funkcijas, palengvinančias e-piniginės valdymą.

Vaikai programėlėje gali matyti savo sąskaitos likutį, dienos meniu. Jau artimiausiu metu bus galima lengvai ir paprastai mokyklos valgykloje atsiskaityti mobiliąja aplikacija-progamėle, nuskenuojant QR kodą. 

„Esame ir būsime už tai, kad vaikai gautų pilnavertį, kokybišką, pagal amžių subalansuotą, sveikatai palankų maistą ir jo neiškeistų į „greitą maistą“ gaminamą čia pat už mokyklos tvoros esančiuose kioskuose, prekybos centruose. Todėl raginame tėvelius išnaudoti visas elektoninio atsiskaitymo sistemos galimybes, domėtis ar valgė jų vaikai mokyklos valgykloje ir kokius produktus. Deja, bet pastebime, kad ne visose mokyklose atsiskaitymas e-pinigine yra populiarus. Vyresnio amžiaus moksleiviai nori turėti grynųjų pinigų, todėl ši sistema nėra labai jiems įdomi. Mokyklos vadovams jau išsiuntėme reklaminį animacinį filmuką apie e-piniginės naudą su prašymu talpinti mokyklų e-dienyno sistemoje, siekiant, kad kuo daugiau tėvelių ir moksleivių gautų reikalingą informaciją. Daugiau informacijos apie sitemą www.eurofondas.lt.“ - apie e-piniginės naudojimą Jonavos mokyklose bei jos naudą pasakojo VšĮ „Bruneros“ Jonavos skyriaus direktorė G. Jasiulienė.

VšĮ „Bruneros“ ir „Alio Jonava“ inf.