Paskelbtas Futbolas

„Jonavos“ kinezeterapeutai nebijo atsakomybės

Trečiadienis, 22 March 2017 09:09 Parašė 

Jie visada šalia komandos ir kritinėmis situacijomis nebijo priimti greitų sprendimų. Tai – „Jonavos“ kinezeterapeutai Meida Mačiulaitytė ir Neilas Zagorskis. Du jauni, perspektyvūs specialistai nuo sezono pradžios rūpinasi futbolininkų sveikata.

Pirmoji prie klubo pasirengimo etape prisijungė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ketvirtakursė M. Mačiulaitytė, vėliau atvyko N. Zagorskis. Meida sako, kad puikiai jaučiasi vaikinų apsuptyje, o ir futbolininkai priėmė ją draugiškai.

„Prisijungti pasiūlė klubo vadovas. Anksčiau nesu dirbusi sporto komandoje, tad man pačiai viskas įdomu – daug domiuosi ir skaitau. Iš pradžių galvojau, kad bus barjeras, jog esu mergina, ir galbūt neįgausiu komandos pasitikėjimo. Bet vaikinai puikiai ir greitai mane priėmė. Visiems iki šiol sakau – geresnės atmosferos ir būti negali. Patys ateina ir pasisako, kas ne taip, tai rodo, kad jau atsirado pasitikėjimas. Nieko nėra geriau, kai pamatai savo darbo rezultatus, kai žaidėjai tau sako, kad padėjai išspręsti jų problemą“, – gera atmosfera klubo viduje džiaugėsi Lietuvos sporto universiteto ketvirtakursė.

Abu „Jonavoje“ dirbantys sveikatos specialistai tikina, kad puikiai sutaria ir turi panašią darbo viziją. Neilui profesionalus sportas nėra naujiena, mat vaikinas pats aktyviai sportavo ir daug ką žino iš praktikos.

„Daugiau nei dešimt metų pats sportavau, žaidžiau krepšinį, su sportininkais bendrauju visą gyvenimą. Tad visi pratimai, traumos man yra pažįstamos iš praktikos. Tiesa, futbole jos kitokios nei krepšinyje. Komanda jauna, aš esu jų bendraamžis, lengva su jais bendrauti, o su Meida turime panašią viziją, sutariame dėl visų sprendimų. Norime ištirti kiekvieną žaidėją ir sudaryti individualią programą bei tikslingai siekti rezultato“, – teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto auklėtinis.

Svarbiausia – traumų prevencija

Keliai, čiurnos, raisčiai, raumens patempimai ir sumušimai – tokios, pasak kinezeterapeutų, yra pagrindinės futbolininkų bėdos. Jas sprendžiant jiems reikia ne tik teorinių žinių, bet ir vaizduotės.

„Jei kas nors žaidėjui negerai, – pirmiausia atliekame tyrimus. Remdamiesi jų duomenimis, pritaikome gydymą. Jei problema yra susijusi su raisčiais, raumenimis, tada einame į sporto salę, dirbame individualiai. Su traumuotais žaidėjais atliekame reabilitaciją. Nuo sezono pradžios darbo turėjome, nes buvo po traumų ir operacijų atsigaunančių futbolininkų, tačiau su jais padirbėjome ir rezultatai jau matosi. Dirbant dažnai tenka pasitelkti vaizduotę, teorijos neužtenka. Turi sugalvoti vis ką nors naujo, kad žaidėjui būtų įdomu atlikti pratimą, jį motyvuotų ir duotų jam daugiausia naudos“, – apie darbo ypatumus pasakojo M. Mačiulaitytė.

Be gydymo ir reabilitacijos, sveikatos specialistai daug dėmesio skiria ir traumų prevencijai. „Viskas prasideda nuo fizinio pasirengimo, kuris turi įtakos traumoms. Traumos – pagrindinė priežastis, stabdanti sėkmingą sportinę karjerą. Mūsų tikslas kuo labiau žaidėjus apsaugoti nuo šių dalykų“, – kalbėjo N. Zagorskis.

Sprendimus priima su treneriais

„Jonavos“ kinezeterapeutai sprendimus dėl vieno ar kito futbolininko priima pasitarę su treneriais, o kalbėdami apie rungtynes, kurių metu jie privalo greitai reaguoti į besiklostančius įvykius, teigia, kad ypatingo jaudulio nėra.

„Didelio streso nejuntu, nėra baisu. Iš patirties žinau, kad retas atvejis būna labai baisus ir sudėtingas. Dažniausiai pasitaiko išsisukimų, sumušimų. Žinoma, atsakomybė didelė, rungtynių metu reikia išlikti budriems, tačiau didžiausias mūsų darbas vyksta per treniruotes“, – teigė N. Zagorskis.

„Labai malonu, kad treneriai mūsų nuomonę išklauso, mumis pasikliauna. Kartu tariamės ir priimame sprendimus“, – abipusį pasitikėjimą akcentavo M. Mačiulaitytė.

Šiuo metu A lygoje – pertrauka, kurios metu „Jonavos“ futbolininkai tęsia įprastą treniruočių procesą.

fkjonava.lt informacija