Paskelbtas Sveikata

Gimdyvės atranda Jonavos ligoninę – mėgaujasi SPA komfortu ir dar gauna išmokas

Ketvirtadienis, 20 July 2023 16:07 Parašė 

Moterys iš visos Lietuvos atranda nedidelį Jonavos ligoninės akušerijos skyrių, kuris per pastaruosius metus jau tapo tikru Vidurio Lietuvos gimdymų centru. Dėmesys ir rūpestis kiekviena mama ir jos kūdikiu, jauki aplinka ir komfortas, kaip namuose arba viešbutyje – teigiami gimdyvių atsiliepimai ragina ir kitas gimdyti Jonavoje.

„Pirmąjį vaiką gimdžiau Jonavoje, tačiau kai atėjo laikas gimti antrajam ir šis į pasaulį veržėsi anksčiau, nei turėtų, iš karto pagalvojome apie klinikas, tačiau jau kelyje apgręžėme automobilį ir vėl atsidūrėme Jonavoje. Gimdymas praėjo sklandžiai, gavome visą reikalingą priežiūrą ir pagalbą. Kaip ir pirmąjį kartą“, - tokį atsiliepimą neseniai parašė Jonavos ligoninėje pagimdžiusi Simona iš Kauno rajono.

Kitos gimdyvės taip pat negaili padėkų Jonavos ligoninės kolektyvui: „Ačiū, kad esate ir mylite tai, ką darote, nes meilė darbui, atsidavimas, duoda tą jaukumo ir pasitikėjimo jausmą“, „Pasirinkome Jonavos ligoninę ir likome tik su pačiomis geriausiomis emocijomis“.

Į Jonavą jau kurį laiką atvyksta gimdyvės iš Kėdainių, Ukmergės, Kaišiadorių, net Kauno ir Vilniaus. „Dažniausiai tai moterys, kurios ieško daugiau privatumo, asmeniškumo, nenori konvejerio. Žmonės jaučia, kur jais rūpinamasi. Jei didžiojoje įstaigoje esi eilinis sraigtelis, čia įsigyvename į kiekvieną atvejį“, – tikina Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas.

Palatose – kaip namuose

Siekdama išsaugoti ligoninės akušerijos skyrių, įstaigos administracija, palaikoma rajono savivaldybės, šią vasarą atnaujino visas aštuonias skyriaus palatas – čia pastatytos naujos funkcinės lovos, nauji baldai, įrengti kondicionieriai. Gimdyvės palatose naudojasi bevieliu internetu, žiūri televiziją, klausosi muzikos, mėgaujasi aromaterapija.

Gimdymo kambariuose taip pat atnaujinta visa būtiniausia medicininė įranga.

„Labai džiaugiamės, kad nuo šiol moterims Jonavos ligoninėje galime pasiūlyti ne tik puikių specialistų paslaugas, gerą priežiūrą, bet ir jaukias patalpas, visą reikalingą įrangą bei komfortą. Laukiame gimdyvių atvykstant iš visos Lietuvos“, - sako skyriaus vedėja Indrė Grušaitė Vanagienė.

Jonavos ligoninėje gimdyvės paprastai guldomos į palatą po vieną, kad kartu apsistotų ir kas nors iš jų artimųjų. „Tai gali būti vyras, mama, draugė – nesvarbu kas, svarbu, kad artimas žmogus. Skatiname negimdyti vienai. Juk patekus į svetimą aplinką daug ramiau, kai šalia yra savas žmogus“, – pasakoja vyr. akušerė Dalia Vaičiūnienė.

Bendradarbiauja su universitetu ir baseinu

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) pernai pasirinko Jonavos ligoninę savo Akušerijos ir ginekologijos rezidentūros baze – nuo šiol čia ruošiami kvalifikuoti gydytojai specialistai.

„Šis sprendimas rodo ligoninės ir joje dirbančių specialistų pripažinimą, leidžiantį įstaigai pritraukti būsimus gydytojus ir sustiprinti bendradarbiavimą su universitetu, gauti mokslinę ir metodologinę paramą iš universiteto dėstytojų, akademinės bendruomenės“, - sako G. Ramanauskas.

Jo teigimu, šiemet ligoninė pradėjo bendradarbiauti su naujuoju Jonavos baseinu ir visoms ligoninėje gimdančioms moterims pasiūlė naują paslaugą – du nemokamus apsilankymus miesto baseino kūdikių SPA erdvėje.

Savivaldybės dėmesys ir išmokos

Jonavos rajono savivaldybė taip pat rūpinasi miesto ligonine ir siekia paskatinti gimdymus Jonavoje. Savivaldybės taryba priėmė sprendimą skirti gimdyvėms vienkartinę išmoką, kuri šiuo metu siekia 157 eurus. Ši išmoka mokama visiems Jonavos ligoninėje gimusių kūdikių tėvams, nesvarbu, kur jie gyventų ar deklaruotų savo gyvenamąją vietą.

Dėmesį gimdyvėms rodo pats Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, pernai pasveikinęs Jonavos ligoninėje gimusį 300-ąjį kūdikį ir netrukus skubėjęs sveikinti jau 400-ojo.

Šiemet Jonavoje jau gimė per 250 kūdikių.

Jonavos ligoninė ir čia dirbantys specialistai laukia gimdyvių iš visos Lietuvos! Maža smulkmena, tačiau ligoninės stovėjimo aikštelėje prie akušerijos skyriaus net septynios stovėjimo vietos – rezervuotos gimdyvėms ir mamoms su kūdikiais.