Paskelbtas Renginiai

Šv. Velykų laukimą stiprina praktiniai ir teoriniai užsiėmimai

Penktadienis, 22 March 2024 16:25 Parašė 

Ruklos kultūros centre jau plazda didžiųjų pavasario švenčių – Šv. Velykų – dvasia. Šioje erdvėje vyksta pokalbiai apie krikščioniškąsias tradicijas, Šv. Velykų šventimo simbolius, rišamos verbos ir t. t. Užsiėmimuose dalyvauja Ruklos socialinių paslaugų centre (SPC) susibūrusio klubo „Raskila“ senjorai, karinę tarnybą atliekantys kariai, karininkai, o „mokytojų“ pozicijas atlieka ne tik meno vadovė Vilma Praškevičienė, bet ir „Rugilės“ klubui vadovaujanti menininkė Janina Usevičienė bei kariuomenės kapelionas Saulius Kasmauskas.

Kaip sakė užsiėmimus organizuojanti V. Praškevičienė, su „Rugilės“ klubu draugaujama daug metų. „Mums labai malonu, kad sambūrio vadovė sutinka atvykti į mūsų kultūros centrą ir parodyti, kaip teisingai surišti verbas. Šiemet sužinoti daugiau rišimo paslapčių susirinko nemažai „Raskilos“ klubo senjorų. Šių žmonių rankomis surištas puokšteles Verbų sekmadienį nunešime į Ruklos bažnyčią ir padovanosime tikintiesiems. Kol kas nežinome, kiek jų šiandien sudėliosime, tačiau anksčiau esame padarę 100 ir daugiau verbų“, – pasakojo V. Praškevičienė.

Anot J. Usevičienės, verbos rišamos iš natūralių medžiagų – rugių, kviečių, avižų, surinktų iš Jonavos krašto laukų. „Manau, kad turėsime gražias, jonavietiškas  verbas. Šiemet puokšteles pagyvinsime kadagių, išsprogusių karklų šakelėmis, sausučiais. Matau, kad neturime motiejukų, tad kitiems metams pasiruošime ir jų atsargų. Nereikia daryti didelių „šluotų“, man labiau patinka kuklesnės ir subtilesnės verbos. Svarbiausia, kad jos būtų sukurtos su meile, iš širdies“, – sakė J. Usevičienė.

Ruklos kultūros centras ieško įvairių kultūros puoselėjimo formų, kuriose dalyvauja ir šioje vietovėje tarnaujantys kariai. Kariuomenės kapelionas Saulius Kasmauskas pasidžiaugė gražiu kariuomenės ir vietos kultūros filialo bendradarbiavimu. Artėjant didžiosioms pavasario šventėms, Ruklos kultūros centre buvo surengti užsiėmimai, kuriuose prisiminti lietuvių liaudies papročiai – margučių dažymas, verbų rišimas, kiti. Apie tai pasakojo V. Praškevičienė, o  kapelionas S. Kasmauskas supažindino su krikščioniškų Velykų šventimo simboliais, naudojamais liturgijoje.

„Mes gyvename krikščioniškos kultūros terpėje ir esame tos krikščioniškos kultūros įtakojami. Todėl reikalinga susipažinti su krikščioniškos kultūros simboliais,  tai itin aktualu Velykų laikotarpiu. Tuo šis projektas dar nesibaigia –  šia tema bus organizuojami susitikimai su karininkais, profesionaliais kariais, kur taip pat aiškinsime krikščioniškos kultūros elementų prasmę“, – apie renginius artėjant Šv. Velykoms mintimis dalijosi kapelionas S. Kasmauskas. 

Irena BŪTĖNAITĖ