Paskelbtas Aktualijos

Saugokime save ir aplinkinius

Ketvirtadienis, 23 November 2023 11:08 Parašė 
Jurgita Arbočienė. Jurgita Arbočienė.

Lietuvoje COVID-19 sergančiųjų skaičius jau kopia į viršų, skaičiuojama kasdien per 1000 užsikrėtusių. O kiek dar vaikšto sloguodami, kosėdami ir įsitikinę, kad galbūt tik pašalo per Vėlines. Ką sako Jonavos rajono statistika, teiraujamės Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie SAM, Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėjos JURGITOS ARBOČIENĖS.

– NVSC nuolat seka bendrą sergamumo gripu, COVID-19 liga ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) situaciją. Viso gripo sezono metu skaičiuojamas suminis sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis ir vertinama, kiek tokių atvejų tenka 100 tūkst. gyventojų. Gripo sezonas prasideda nuo 40-osios kalendorinių metų savaitės. Nuo gripo sezono pradžios Jonavos rajone yra patvirtinti 2 gripo atvejai, 133 COVID-19 ligos ir 1946 ŪVKTI atvejai, kai praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu (nuo 40-osios iki 44-osios kalendorinių metų sav.) nebuvo registruotas nė vienas gripo atvejis, COVID-19 atvejų buvo registruota daugiau – 256.

– Gripas, kitos peršalimo ligos... Kiek jų padaugėjo mūsų rajone?

– Gripo, ŪVKTI ir COVID-19 ligos suminis sergamumo rodiklis praėjusią savaitę (spalio 30 d.-lapkričio 5 d.) Jonavos rajone siekė 737,38 atvejo 100 tūkst. gyventojų ir buvo beveik perpus mažesnis nei ankstesnę savaitę (spalio 23-29 d.). Jonavos rajono bendras sergamumo rodiklis buvo panašus su Lietuvos – 739,20 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad registruojamas ir oficialiai skelbiamas sergamumas ŪVKTI, gripu ir COVID-19 priklauso nuo besikreipiančių asmenų skaičiaus, t. y. oficiali statistika atspindi tik tuos ligų atvejus, kai žmonės kreipėsi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas ir kai gydytojų sprendimu buvo atlikti tyrimai, siekiant nustatyti ligos sukėlėją.

– Ar pasitaikė sunkių atvejų, kai žmones teko hospitalizuoti? Mirčių neužfiksuota?

– VšĮ Jonavos ligoninėje nuo šio sezono pradžios dėl gripo nebuvo hospitalizuotas nė vienas asmuo. Lietuvoje nuo sezono pradžios hospitalizuoti 32 asmenys, iš kurių vienas paguldytas į intensyvios terapijos skyrių. 44-ąją metų savaitę registruotas pirmasis mirties nuo gripo atvejis (Marijampolės apskrityje). Daugiau informacijos apie gripą galima rasti čia: https://nvsc.lrv.lt/lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/uzkreciamosios-ligos/gripas-1/sergamumo-duomeny.

COVID-19 ligos duomenys oficialiai skelbiami Valstybės duomenų agentūros  oficialiame statistikos portale https://osp.stat.gov.lt/covid-dashboards.

– O kaip vaikai? Darželiai, mokyklos, uždaros patalpos...

– Didėjant sergamumui ŪVKTI, kaip ir kiekvienos užkrečiamosios ligos atveju, būtina nepamiršti patalpų vėdinimo ir valymo, tinkamos rankų higienos, svarbus bendruomenės stebėjimas-informavimas bei nereikėtų vesti sergančių (sloguojančių, kosinčių ir kitaip negaluojančių) vaikų į ugdymo įstaigas.

Ugdymo įstaigose infekcijų plitimą ribojantis režimas (IPRR) gali būti skelbiamas tiek epidemijos, tiek ne epidemijos metu. Šiuo metu Lietuvoje, taip pat ir Jonavos r. savivaldybėje, nėra ugdymo įstaigų, kurios būtų paskelbusios IPRR.

IPRR – laikinas visos ar dalies švietimo įstaigos veiklos apribojimas, kai dėl objektyvių priežasčių nėra galimybės užtikrinti saugų kasdienį (kontaktinį) mokymo proceso organizavimą, taikant kitas infekcijų plitimą ribojančias priemones (vertinama epidemiologinė situacija apskrityje, savivaldybėje, konkrečioje įstaigoje).

Daugiau informacijos apie IPRR galima rasti čia: https://nvsc.lrv.lt/informacija-visuomenei-apie-covid-19/covid/iprr-skelbimas-ugdymo-istaigose

–  Kartojimas – mokslų motina. Priminkite dar sykį, kaip reikia saugotis. Gal jau verta prisiminti medicinines kaukes?

– Kaip ir kiekvieną šaltąjį metų sezoną, gyventojams rekomenduojamos prevencinės priemonės:

  • Rankų higiena – pagrindinė nespecifinės profilaktikos priemonė. Plaunant rankas su muilu nuo jų pašalinama beveik 95 proc. žmogui patogeninių mikroorganizmų. Plauti rankas su muilu rekomenduojama reguliariai, bet ypač – nusikosėjus ar nusičiaudėjus. Nesant galimybės nusiplauti rankų, rekomenduojama naudoti dezinfekcines priemones.
  • Patariama neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos.
  • Laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo – kosint ar čiaudint nosį ir burną rekomenduojama užsidengti nosinaite, kurią panaudojus reikia išmesti į šiukšlių dėžę. Neturint nosinaitės – kosėti / čiaudėti į vidinį alkūnės linkį.
  • Nuolat vėdinti patalpas.
  • Pajutus ŪVKTI simptomus, patariama neiti į darbą ar ugdymo įstaigą, likti namuose ir laikytis gydytojo nurodymų.
  • Vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis. Nesant galimybės išvengti sąlyčio, dėvėti medicininę kaukę ar respiratorių.
  • Nuolat stiprinti savo sveikatą – grūdintis, laikytis sveikos mitybos, fizinio aktyvumo rekomendacijų ir pan.

Efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir COVID-19 ligos, yra skiepai. Šį sezoną sudaryta galimybė nuo šių ligų pasiskiepyti vieno apsilankymo pas gydytoją metu. Tiek nuo gripo, tiek ir nuo COVID-19 ligos ypač rekomenduojama pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems asmenims: 65 m. ir vyresniems asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose, sergantiems lėtinėmis ligomis, žmonėms su nusilpusiu imunitetu, taip pat sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams ir nėščiosioms.

COVID-19 vakcinomis gyventojai gali skiepytis bet kurioje gydymo įstaigoje. Jei rizikos grupėms priklausantys asmenys nori skiepytis kartu su gripo vakcina, tai gali padaryti savo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje yra prisirašę.

– Teko girdėti, kas sumažėjo norinčiųjų skiepytis. Ar žmonės bijo skiepų šalutinio poveikio, imuninės sistemos „išbalansavimo“, ar tiesiog nebesibaimina nei COVID-19, nei gripo. Ką šiuo klausimu pasakytumėte jūs?

– Pagal Valstybės duomenų agentūros skelbiamą informaciją, Jonavos rajone nuo COVID-19 jau yra paskiepyti 553 asmenys, kai Lietuvoje nuo spalio 5 d. jau pasiskiepijo daugiau nei 20 tūkst. asmenų. Sezonine gripo vakcina Lietuvoje iki spalio mėn. pasiskiepijo daugiau nei 32 tūkst. asmenų (duomenys apie nuo gripo pasiskiepijusius asmenis atnaujiname kiekvieną mėnesį ir skelbiame čia: https://nvsc.lrv.lt/lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/uzkreciamosios-ligos/gripas-1/gripo-vakcina)

Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu atlikta apklausa atskleidė pagrindines priežastis, dėl kurių dalis Lietuvos gyventojų atsisako skiepyti savo vaikus. Išsamesnę informaciją rasite čia: https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/skiepu-baimems-sklaidyti-daugiau-patikimos-informacijos.

– Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Rūta KAIRIENĖ