Paskelbtas Sportas

„Aido“ draugija neužmiršta ir Aido

Ketvirtadienis, 16 November 2023 10:53 Parašė 

Praėjusios savaitės šeštadienis buvo dosnus šachmatų žaidėjams. Jonavos sporto arenoje vyko jau tradicija tapęs renginys – greitųjų šachmatų turnyras, skirtas Aido Labucko atminimui.

Sumanymo įgyvendintojai – taip pat mūsų mieste gyvenantis tarptautinis didmeistris Vytautas Andriulaitis, šachmatininkų draugija „Aidas“, kurių iniciatyva jau antrus metus įdomūs galvočių turnyrai vyksta ir Savivaldybės bibliotekoje. Vis dėlto sukviesti visos šalies žaidėjus į vieną renginį vienam organizatoriui - kebloka užduotis. Todėl jonaviečiams pagalbos ranką ištiesė kaunietis, tarptautinis arbitras A. Rauduvė, kurio patirtis neleido suklysti nei taškus skaičiuojančiam kompiuteriui, nei mąstymo įkarštyje kartais suklystantiems žaidėjams.

Laikrodžiams grėsmingai skaičiuojant minutes, 54 galvočiai pajudino savo pėstininkus, žirgus, karalius. Užvirė kova, kurią galima būtų vadinti ir menu, kūryba, ir sportu. Šie mediniai žirgai buvo pavergę ir mūsų tarptautinio meistro A. Labucko vaizduotę, mat jonavietis dar jauname amžiuje dalyvavo šalies čempionatuose, tarptautiniuose turnyruose, 2000 m. gynė Lietuvos garbę pasaulinėje olimpiadoje. V. Andriulaitis, lankęs kadaise, vaikystėje, su Aidu šachmatų treniruotes, vykusias Jonavos sporto mokykloje, priminė visiems bičiulio pasiekimus, pristatė jaunimui jo asmenybę. Pagaliau nuvirto pirmieji karaliai. Sėkmingiau už kitus pirmuose ratuose žaidė vilnietis Andrius Mulevičius. Deja, partijoje su Jonu Damzenu, taip pat vilniečiu, lyderis suklupo ir atsidūrė net šeštoje pozicijoje. Į priekį išsiveržė jaunasis vilnietis Kasparas Maziukas, įtikinęs visus, kad po devynių partijų jis jau nebepavejamas. Iš jonaviečių itin pagirtinai žaidė Jonas Venckas, pelnęs 6 taškus ir du prizus – geriausiam jonaviečiui ir geriausiam senjorui. Vertas pagyrimo ir Bronislavos Narakaitės žaidimas, senjorė pelnė 4 taškus ir nedaug nusileido būsimoms meistrėms.

Turnyras užtruko gerą pusdienį, bet visi liko patenkinti naujais įspūdžiais, gera sportine dvasia. Ypač renginiu džiaugėsi kupiškėnas Stasys Gružas, kadaise šachmatų gudrybių pramokęs dar Žeimių vidurinėje mokykloje. Jis jau ne kartą svečiuojasi mūsų turnyruose ir tikina, kad Jonava šachmatų sporte gerokai lenkia kitus rajonus.

Marius Glinskas