Paskelbtas Aktualijos

Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonai sulauks 67 mln. eurų ES investicijų – įmonės kviečiamos teikti projektus finansavimui gauti

Penktadienis, 27 October 2023 12:38 Parašė 

Labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ) kviečiamos teikti projektų įgyvendinimo planus 67 mln. eurų vertės Europos sąjungos investicijoms. Inovacijų agentūros skelbiamu kvietimu į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių savivaldybes siekiama pritraukti tvarias vietos ir užsienio investicijas su dideliu darbo vietų kūrimo potencialu. Įmonės projektų įgyvendinimo planus gali teikti iki šių metų gruodžio 11 dienos, 17 val.

„Aktyviai skatiname tvarias investicijas Lietuvos regionuose, šiuo kvietimu tikimės proveržio Akmenėje, Mažeikiuose ir Jonavoje. Kviečiame verslininkus išnaudoti puikią progą investuoti, plėsti verslą, kurti naujas darbo vietas bei prisidėti prie šių savivaldybių augimo“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Finansavimas skiriamas tvarios veiklos vystymui ir darbuotojų mokymams. Minimali finansavimo, į kurį gali pretenduoti kvietimo sąlygas atitinkantys pareiškėjai, suma siekia 2,05 mln. eurų, o maksimali  iki 8,5 mln. eurų. Priklausomai nuo įmonės dydžio ir veiklos,  gali būti finansuojama nuo 60 proc. iki 80 proc. tinkamų išlaidų.

„Akmenės, Jonavos ir Mažeikių regionai yra vieni tų, kuriems perėjimas prie klimatui neutralios ekonomikos tinkamai neprisitaikius prie pokyčių gali turėti didžiausią neigiamą poveikį. Kartu tai yra regionai, turintys didelį potencialą augti ir vystytis pritraukiant tvarias investicijas ir sukuriant darbo vietas. Postūmiu gali tapti į tvarias ekonomines veiklas, mažo ir vidutinio verslo skatinimą, perspektyvių darbo vietų kūrimą orientuotos Europos sąjungos investicijos. Kviečiame įmones nepraleisti progos gauti finansavimą savo projektų įgyvendinimui ir tapti teigiamų pokyčių regionuose dalimi“, – sako Vaida Lapinskienė, Inovacijų agentūros Viešųjų investicijų  skyriaus vadovė.

Lapinskienės teigimu, pritraukiant tvarias investicijas gali būti finansuojamos su statyba, inžinerinių tinklų įrengimu, tam reikiamos įrangos, baldų ar patentų įsigijimu susijusios išlaidos. Be to, finansuojami į gamybą ar paslaugas investuojančių įmonių darbuotojų mokymai, kvalifikacijos kėlimo kursai ir su tuo susijusios išlaidos, pavyzdžiui, patalpų ir įrangos nuoma ir kita.

Projekto įgyvendinimo metu ir bent trejus metus po projekto įgyvendinimo pabaigos turi būti sukurta ir išlaikoma ne mažiau kaip 20 tvarių darbo vietų.

Finansavimas gali būti skiriamas investicijoms į veiklas, kurios atitinka tvarios veiklos kriterijus. Tai veiklos, kurios prisideda prie klimato kaitos švelninimo, padeda prisitaikyti prie jos padarinių, tausoti ir apsaugoti vandens bei jūrų išteklius, pereiti prie žiedinės ekonomikos, užtikrinti taršos prevenciją ir kontrolę, saugoti ir atkurti bioįvairovę bei ekosistemas.

Informaciją apie kvietimą galima rasti internetinėje svetainėje www.esinvesticijos.lt.

Priemonė „Užsienio ir vietos investuotojų su dideliu darbo vietų kūrimo potencialu pritraukimas Akmenės raj. sav., Jonavos raj. sav. ir Mažeikių raj. sav.“ finansuojama 2021–2027 metų ES fondų investicijų programos lėšomis.

Inovacijų agentūros inf.