Paskelbtas Aktualijos

Ką svarbu žinoti prieš perkant laką statyboms?

Penktadienis, 25 August 2023 10:16 Parašė 

Statybų pramonė nuolat tobulėja ir ieško naujų būdų, kaip užtikrinti ne tik pastatų tvirtumą ir funkcionalumą, bet ir jų vizualinį patrauklumą bei ilgaamžiškumą. Vienas iš būdų, kaip pasiekti šiuos tikslus, yra tinkamai pasirinktas ir naudojamas lakas. Lakavimas yra svarbi statybos proceso dalis, turinti įtakos tiek estetinei išvaizdai, tiek pastatų apsaugai nuo įvairių išorinių veiksnių.

Lako tikslai ir privalumai statybose: kokie jie?

Lakavimas – tai lako naudojimas ant dailylentės, grindų, sienų ar kitų paviršių. Lakas gali suteikti paviršiui blizgesį arba sukurti matinį paviršių, kuris gali pagerinti pastato išvaizdą. Spalvos ir lako pasirinkimas gali padėti suderinti pastato išvaizdą su jo aplinka. Statybose lakavimas gali užtikrinti paviršiaus hidroizoliaciją, taip apsaugant pastatą nuo drėgmės įsiskverbimo. Drėgmė gali sukelti pastato puvimą, pelėsių atsiradimą bei kitas problemas.

Ypač metalinių konstrukcijų atveju, lakas gali apsaugoti paviršių nuo korozijos, kuri gali pažeisti medžiagas ir sumažinti konstrukcijų tvirtumą. Lakas gali suteikti paviršiui tvirtumo, padidindamas jo atsparumą mechaniniam pažeidimui ir dilimui. Tvirtumas ypač aktualus grindų ir lauko konstrukcijų atveju. Taip pat teisingai pasirinkus laką paviršius gali tapti lengvai valomu ir atspariu dėmėms bei nešvarumams.

Kaip pasiruošti lakavimui?

Prieš pradedant lakavimą, paviršius turi būti nuvalytas nuo dulkių, nešvarumų ir seno lako sluoksnio. Tinkamas pasiruošimas užtikrina gerą sukibimą su paviršiumi. Vėliau lakas turi būti tepamas ant paviršiaus pagal gamintojo nurodymus. Dažnai reikalinga kelių sluoksnių danga, siekiant pasiekti norimą apsaugos ir estetikos efektą. Po kiekvieno lako sluoksnių paviršius turi tinkamai išdžiūti, kad lakas galėtų užtikrinti optimalią apsaugą.

Kokie yra skirtingi lakų tipai?

Skirtingi lakų tipai naudojami skirtingoms paviršių rūšims ir reikmėms. Jei ieškote skirtingų lakų, visus rasite „Spalvų sala“, UAB.

  • Dengiamasis lakas. Šis lakavimo tipas dažniausiai naudojamas mediniams paviršiams. Jis apsaugo medieną nuo drėgmės įsiskverbimo, o taip pat suteikia jai norimą spalvą ir blizgesį.
  • Antikorozinis lakas. Šis lakas skirtas metaliniams paviršiams apsaugoti nuo korozijos. Jis sudaro ploną apsauginį sluoksnį, kuris neleidžia drėgmei ir oro sąlygoms veikti metalinio paviršiaus.
  • Epoksidinis lakas. Šis lakas pasižymi itin dideliu tvirtumu ir atsparumu cheminėms medžiagoms bei dilimui. Jis dažnai naudoja,as pramonėje, kur reikalinga itin stipri ir atspari apsauga.
  • Vandeniui atsparus lakas. Šis lakas naudojamas vietose, kur paviršius yra labai veikiamas vandens – baseinuose, vonios kambariuose ar lauko terasose. Jis apsaugo paviršių nuo drėgmės poveikio.

Kaip išsirinkti tinkamą laką?

Lakai statybose ne visi vienodi – jų sudėtis, savybės ir naudojimo sritys gali labai skirtis. Tam, kad pasiektumėte geriausius rezultatus, svarbu pasirinkti tinkamą laką atsižvelgiant į konkrečias sąlygas ir poreikius. Skirtingi paviršiai reikalauja skirtingų lako tipų. Mediniams paviršiams rekomenduojami dengiamieji lakai, metaliniams – antikoroziniai lakai, o patalpose su vandeniu tiks vandeniui atsparūs lakai. Jei paviršius turi būti apsaugotas nuo mechaninio pažeidimo ar korozijos, pasirinkite laką su tinkamomis savybėmis, pavyzdžiui, epoksidinį ar antikorozinį laką. Jei pagrindinis tikslas – pagerinti pastato išvaizdą, rinkitės lakus, kurie suteiks norimą spalvą ir blizgesį. Skirtingi lakų tipai gali turėti skirtingą galutinį efektą. Jei pastatas veikiamas saulės spindulių, lietaus ar drėgmės, pasirinkite laką, kuris yra atsparus šiems išoriniams veiksniams.

Lakas yra svarbus statybos elementas, užtikrinantis pastato išvaizdą, apsaugą ir ilgaamžiškumą. Pasirinkus tinkamą lakavimo tipą ir atliekant šį procesą pagal rekomendacijas, galima pasiekti gerų estetinių ir funkcinių rezultatų. Statybose vis labiau vertinamas lakavimas, kaip būdas investuoti į pastato viziją bei ilgalaikį saugumą.