Paskelbtas Aktualijos

SKAITYTOJAS KLAUSIA. Iškilus problemai, reikėtų kreiptis į konkrečios įstaigos vadovą

Ketvirtadienis, 29 June 2023 11:49 Parašė 

Skaitytoja N. P. paskambino „Alio Jonavos“ redakcijai, klausdama, ar Jonavos mokyklose vykdomos kokios nors prevencinės priemonės, kovojant su elektroninių cigarečių vartojimu mokinių tarpe? Nerūkantys vaikai skundžiasi, kad moksleiviai rūko mokyklos patalpose, koridoriuose, o kartais net klasėse. Elektroninės cigaretės neskleidžia paprastoms cigaretėms būdingo kvapo, dėl to jas ir rūko patalpose. Šių cigarečių skleidžiamus garus turi uostyti visi moksleiviai.

Jonavos r. savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Violeta Kolesnikienė: Problema yra rimta, ją sprendžiant reikia sisteminio tarpinstitucinio bendradarbiavimo, nes elektroninių cigarečių vartojimas auga geometrine progresija. Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 str. sako, kad

„visose švietimo (...) įstaigose ir šių įstaigų teritorijose rūkyti (vartoti tabaką, tabako gaminius, su tabako gaminiais susijusius gaminius) draudžiama“, nesilaikant šio įstatymo reikalavimų gresia administracinė atsakomybė vaikui arba jo tėvams (globėjams).

Mokyklose vykdomos ir įgyvendinamos įvairios prevencinės programos vaikams, tai: Alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos programa, patvirtinta Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu (daugumoje mokyklų programa integruojama į mokomųjų dalykų programų turinį ir/arba į klasių valandėles); psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos programa „Gyvai“ (pagal mokyklų pasirinkimą); psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos programa „Savu keliu“ (pagal mokyklų pasirinkimą). Kitos priemonės: sveikatos priežiūros specialistai, mokyklų socialiniai pedagogai, psichologai veda prevencinius mokymus, renginius, akcijas vaikams bei jų tėvams (globėjams).

Už prevenciją mokyklose atsakingas įstaigos vadovas ir, pirmiausiai, iškilus problemai skaitytojai reikėtų kreiptis į konkrečios įstaigos vadovą.

Jonavos visuomenės sveikatos biuro direktorė Modesta Bartošienė: Elektroninių cigarečių vartojimo prevencija apima žinių apie šių medžiagų vartojimo žalą ir pasekmes teikimą, neigiamų nuostatų apie jų vartojimą formavimą, sveikos gyvensenos ir gyvenimo įgūdžių ugdymą. Tiek visuomenės sveikatos specialistai, dirbantys ugdymo įstaigose, tiek Visuomenės sveikatos biure dirbančios psichologės organizuoja įvairius prevencinius užsiėmimus mokiniams. Jų metu siekiama ugdyti moksleivių kritinį mąstymą, veiksmingus bendravimo įgūdžius, stiprinti mokinių psichologinį atsparumą, emocijų pažinimą ir streso įveikimo būdus.

Šiemet gegužę Visuomenės sveikatos biuro jaunimo koordinatoriai taip pat organizavo susitikimą su Jonavos ugdymo įstaigų pedagogais ir specialistais, dirbančiais su jaunimu, apie pagrindinius psichoaktyviųjų medžiagų atpažinimo požymius, vaikų naudojamą terminologiją, problemų identifikavimą ir novatoriškas prevencines priemones.

Vaikams bei paaugliams svarbiausia aplinka yra šeima ir mokykla. Labai svarbus bendradarbiavimas su tėvais ir tėvų švietimas. Visuomenės sveikatos biuro specialistai (jaunimo koordinatoriai) organizuoja susitikimus su paauglių tėvais, siekiant juos įtraukti į prevenciją.  Susitikimų metu tėvai supažindinami su paauglių psichotropinių medžiagų vartojimo ypatumais,  akcentuojama bendravimo su savo paaugliu svarba. Skatinama kalbėtis su savo vaikais, siekiant parodyti tėvų požiūrį, vertybes, nuostatas psichoaktyvių medžiagų vartojimo klausimais. Ir, be abejo, akcentuojama, kokią pagalbą ir kur gali galima gauti iškilus sunkumams dėl paauglio psichoaktyviųjų medžiagų eksperimentavimo.

Naudinga informacija

– Individualios Visuomenės sveikatos biuro psichologo konsultacijos norintiems atsisakyti rūkymo. Nemokamų psichologinių konsultacijų metu nusistatoma konkreti rūkymo metimo diena, ruošiamasi rūkymo atsisakymo procesui, analizuojama, kaip išvengti atkryčio, kaip elgtis susidūrus su sunkumais metant rūkyti. Konsultacijų metu tikslingai siekiama tikslo, stiprinama motyvacija atsisakyti rūkymo.

– Mokymosi portalas tėvams „Ką veikia vaikai?“ https://kaveikiavaikai.lt/ Tai unikalus ir patogus internetinis portalas, sukurtas specialiai tėvams, siekiant padėti jiems geriau suprasti savo vaikus, stiprinti tarpusavio ryšį bei suteikti reikalingų žinių apie psichoaktyviąsias medžiagas bei jų vartojimą. Šiame portale tėvai gali rasti daug aktualių faktų, naudingų patarimų, užduočių, testų bei vaizdo medžiagos, įgyti naudingų žinių, kaip efektyviau bendrauti su vaikais.

– Mobilios emocinės savipagalbos programėlė „Pagalba Sau“ https://pagalbasau.lt/ – inovatyvi universalios psichikos sveikatos problemų prevencijos priemonė, kuri buvo sukurta remiantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis bei mokslinių tyrimų išvadomis.

„Alio Jonavos“ inf.